IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waar gaat het heen met de huizenmarkt?

Beeld: ANP

De gestegen rentes en energiecrisis hebben een flinke impact op de Nederlandse huizenmarkt. Waar moet je in de komende tijd rekening mee houden als je een huis zoekt of juist verkoopt? 

1. Prijsrecords verleden tijd

Afgelopen week bleek uit cijfers van het CBS dat de stijging van de huizenprijzen verder afvlakte in augustus. Vorige maand bedroeg de prijsstijging op jaarbasis 11,9%, tegen 14,5% in juli. Ook werden er afgelopen maand 5% minder woningen verkocht. Over de eerste acht maanden van dit jaar gaat het zelfs om een terugval van ruim 20%.

Volgens economen van Rabobank zorgen de gestegen rentes, de energiecrisis en de minder gunstige economische vooruitzichten ervoor dat de vraag naar koophuizen afneemt. Daardoor stijgen de prijzen minder hard.

Volgend jaar kunnen de prijzen zelfs dalen, zo voorziet Rabobank in een rapport, maar wel beperkt. “2023 begint naar verwachting nog met stijgende huizenprijzen, maar dit gaat geleidelijk over in een bescheiden daling”, zo schrijven de economen.

Check ook: WOZ-waarde naar een record: hoe zit het in jouw gemeente?

Voor heel 2023 voorziet de bank een huizenprijsgroei van gemiddeld 3,0% tegen een voorziene stijging van 15,2% dit jaar. In de jaren na 2023 kunnen de huizenprijzen verder dalen. 

2. Meer mensen negatief

Volgens Rabobank zijn inmiddels duidelijk meer mensen negatief dan positief over de huidige woningmarktomstandigheden. “Steeds meer huishoudens gaan de gestegen energieprijzen in hun portemonnee voelen”, schrijven de economen. “Door alle ontwikkelingen gooit waarschijnlijk een deel van de potentiële huizenkopers de handdoek in de ring.”

Makelaars zien het aantal biedingen en bezichtigen teruglopen. De koopbereidheid onder huizenzoekers staat volgens Funda op het laagste punt sinds de start van de metingen in november 2020. 

3. Meer huizen te koop

Het verschuivende sentiment onder kopers zorgt er volgens Rabobank waarschijnlijk ook voor dat meer mensen hun huis te koop zetten. Economen van de bank zagen dat er begin september ruim twee keer zo veel huizen op Funda stonden als een jaar geleden.

Mogelijk gaat het hier deels om huiseigenaren die een nieuwbouwhuis hebben gekocht en hun huidige huis vervroegd willen verkopen, omdat ze vrezen dat het op een later moment lastiger kan zijn hun huis (tegen een bepaald bedrag) te verkopen. Doorstromers lijken bovendien eerst hun eigen huis te willen verkopen, voordat ze een volgend huis kopen.

Lees ook: 5 tips bij het kopen van een huis

Een groter aanbod aan huizen zorgt ervoor dat potentiële kopers minder vaak tegen elkaar hoeven op te bieden, wat de druk op de huizenprijzen ook verlaagt. 

Wel merkte Rabobank op dat er historisch gezien nog altijd weinig huizen te koop staan. Bovendien lijkt de toename van het woningaanbod in de laatste weken niet door te zetten. 

4. Kans op grote huizenmarktcrisis lijkt beperkt

Een huizenmarktcrisis zoals tussen 2008 en 2013 hoeven we volgens Rabobank echter niet te verwachten. Zo merkte de bank op dat het leen- en aflossingsgedrag van huizenkopers en huizenbezitters tegenwoordig minder risicovol is dan vóór 2008. Veel huiseigenaren hebben een overwaarde op hun woning en de totale hypotheekschuld is minder hard gestegen dan de huizenprijzen. “Bij een prijsdaling komen huizen daardoor minder snel onder water te staan.

Dit zal de vraaguitval vanuit doorstromers naar verwachting dempen en kan een neerwaartse spiraal beperkten, aldus Rabobank. 

Huizenkopers zoeken de afgelopen jaren wel weer vaker de randjes op van wat nog een verantwoord krediet is, zo menen de economen. Ze wijzen hierbij op onder meer aflossingsvrije hypotheken en een hoger leenbedrag ten opzichte van het inkomen en de waarde van het huis.

Lees ook: Verhuizen? Je hypotheek meenemen kan voordelig uitpakken

Reacties

4 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Ikvraaghetmaar 28 september 2022 12:59 1
    Het zonder commentaar overnemen van bankanalyses is riskant. Banken zijn immers belanghebbend. Een forse daling van huizenprijzen levert hen grote nadelen op. De prijsontwikkeling van woningen hangt direct samen met de ontwikkeling van hypotheekrente. Het CPB heeft daar ooit nog een mooie formule voor gemaakt. De reactie in de statistieken voor huizenprijzen laat wel een flinke vertraging zien, vooral door de vertraging in vorming van de statistiek zelf. Voordat het Kadaster een prijs doorgeeft is er al vele maanden verstreken na de voorlopige koopovereenkomst.
    De prijsontwikkeling hangt dus vooral samen met de renteontwikkeling. De stijging van de rente hebben we nog lang niet achter ons en kan nog voor grote effecten op de woningmarkt zorgen. Deze disclaimer hoort wel bij dit soort artikelen.
  2. taurus86 4 oktober 2022 11:18 0
    Het energielabel wordt hier niet genoemd, terwijl het straks een doorslaggevende factor kan zijn.
  3. Bart de R 8 oktober 2022 18:54 0
    Het is bijna grappig te noemen hoe de crash, die nu toch echt begonnen is, steeds werd afgedaan als onmogelijk. Iets met vraag en aanbod. Men vergeet dat wanneer er simpelweg geen geld is aan de vraagkant, het aanbod weinig meer uitmaakt. Nu zien we dat beleggers zich terug trekken. Grappig genoeg wordt dit in de 'mainstream media' als een voordeeltje voor starters gebracht. Ik zou het persoonlijk eerder zien als een teken om voorlopig even niet in te stappen. Beleggers zijn ook niet gek. De hele situatie doet me denken aan Lagarde die maar vol bleef houden dat de inflatie tijdelijk van aard zou zijn, en uiteindelijk toch, gedwongen door de rate hikes van de FED, de rentes moest gaan verhogen. Ik voorspel dat de huizenmarkt in december 2023 in een nog veel dieper dal zit dan nu het geval is, en er mondjesmaat steeds vaker toegegeven zal worden dat we inderdaad in een recessie belanden.
  4. Bart de R 8 oktober 2022 18:57 0
    Zelf speculeer ik wat op de aandelenmarkt, vooral grondstoffen in portfolio. Wanneer zelfs de prijs van edelmetalen lijken te bezwijken onder het huidige economische klimaat, staat ons echt iets groots te wachten. Voor de speculanten onder ons: de prijs van zilver ( www.zilverprijs.nl ) staat zo extreem laag dat dit naar mijn mening momenteel zwaar oversold is. Prima voor een long. Wat betreft de woningmarkt: ik zou nog minimaal 1 tot 3 jaar wachten. Hypotheekrente zal verder oplopen: zorg dat je deze tijd goed gebruikt om veel geld opzij te zetten en dit in stenen te steken wanneer de markt de bodem bereikt.

4 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Daling huizenprijzen zet door, vooral bij appartementen

In alle provincies zakten de prijzen, vooral in Utrecht, Flevoland en No... Lees verder ›