IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over beleggen in het metaverse

Het metaverse staat nog in de kinderschoenen, maar toch zien enkele fondsaanbieders er al beleggingsmogelijkheden in. Afgelopen week kondigde Invesco de lancering aan van een metaversefonds, om beleggers de optie te bieden om te profiteren van de nieuwe kansen die het metaverse biedt. Wat moet je weten over beleggen in het metaverse? 

Say what?

Hyperconnectiviteit
Iedereen is op steeds meer manieren (e-mail, Instagram, game chats) met steeds meer mensen verbonden. En in datacenters wordt al dat verkeer in goede banen geleid.

Immersieve platforms
Kunstmatige werelden kunnen zo echt lijken dat je er helemaal in opgaat.

Interoperabiliteit
Uiteindelijk wil je in het metaverse van de virtuele apotheek door kunnen lopen naar je game-omgeving en Netflix. Die platforms moeten elkaar dan wel begrijpen.

Het fonds van Invesco focust zich op diverse gebieden, waaronder de blockchain en hardware die toegang verleent tot het metaverse. Ook “hyperconnectiviteit”, “immersieve platforms ontwikkeld met kunstmatige intelligentie” en “apparatuur die nodig is voor interoperabiliteit” staan op de radar van het fonds. Dat klinkt de gemiddelde belegger waarschijnlijk niet bepaald bekend in de oren. 

Roel Thijssen, Head Benelux Distribution bij Invesco, verduidelijkt de visie van het fonds door te stellen dat de grootste beleggingskansen momenteel liggen bij bedrijven die een infrastructuur opzetten om het metaverse verder te laten groeien. “Daarna kunnen ervaringen in de echte wereld en de digitale wereld naadloos op elkaar aansluiten”, aldus Thijssen. Snelle internetverbindingen dus, VR-brillen en gaming consoles, chips in datacenters en software.

Microsoft, Meta, Apple

Kijk, dat maakt het al wat duidelijker. Maar in welke bedrijven beleg je dan concreet? Daar heeft Invesco nog geen inzicht in gegeven, maar we kunnen wel naar soortgelijke beleggingen kijken. Zo zijn er inmiddels diverse ETF’s die zich richten op het metaverse, waaronder de Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF, waar je via de bekende brokers in Nederland in kunt beleggen. De grootste posities van deze indextracker zijn Nvidia, Apple, Microsoft en Meta, het moederbedrijf van Facebook. Stuk voor stuk bedrijven die momenteel fors investeren in het metaverse. 

Check ook: Ik wil een ETF kopen, maar welke moet ik hebben?

Hoewel de genoemde bedrijven een aardig trackrecord hebben, ligt het risicoprofiel van de ETF hoog. En dat is niet gek. “Doordat het metaverse eigenlijk nog in de kinderschoenen staat is het nog even afwachten hoe bedrijven hier exact invulling aan gaan geven”, aldus beleggingsadviseur Justin Blekemolen van onlinebroker Lynx in een analyse van het metaverse. “Er zijn nu al talloze virtuele werelden te vinden online, maar voornamelijk toepassingen met VR en AR zijn momenteel in ontwikkeling.”

Kans op succes

Of gevestigde namen als Microsoft, Apple en Meta ook succesvol gaan zijn in het metaverse valt nog te bezien. De ambitieuze plannen van Meta-CEO Mark Zuckerberg vielen vooralsnog niet in de smaak, zo merkte Blekemolen op. Investeringen van ruim 10 miljard dollar in 2021 gingen ten koste van de winstgevendheid en zorgden dat het aandeel Meta flink onder druk stond. “Blijkbaar zien beleggers nog niet veel heil in het ‘metaverse’ dat Meta voor ogen heeft”, aldus de expert van Lynx. Bovendien is het eindproduct, ondanks de investeringen en de hype rond het metaverse, nog ver weg. 

Beleggers in het metaverse hebben dus een lange adem nodig. Op korte termijn hoef je nog geen revolutie te verwachten. 

Lees ook: Moet ik vastgoed kopen in het Metaverse?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›