IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bankaandelen: hebben of niet?

Bankaandelen hebben het zwaar te verduren gehad de laatste tijd, maar sinds eind juni lijkt er een kentering zichtbaar; vooral op Wall Street. Is dit een aantrekkelijke belegging?

Bankaandelen zijn in de afgelopen jaren niet bepaald in trek geweest op de beurs. Kijk maar naar ING of ABN Amro, die 40% tot wel 60% van hun waarde zijn kwijtgeraakt.

Witwasschandalen, lage rentes en torenhoge beloningen voor bestuurders zijn slechts een handjevol factoren die banken niet bepaald aantrekkelijk hebben gemaakt. Moet je bankaandelen nog wel in je portefeuille hebben? 

Bescheiden rally

Sinds eind juni lijkt er weer wat leven te komen in bankaandelen, vooral op Wall Street. Zo stegen vijf van de zes grootste Amerikaanse banken harder dan de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500, die sinds eind juni 13% won.

Lees ook: Dividend is mooi meegenomen, maar trap niet in deze valkuil

Morgan Stanley en Goldman Sachs wonnen tot 20%, terwijl Wells Fargo 18% steeg en Citigroup en Bank of America circa 17% meer waard werden.

In Europa is het beeld minder rooskleurig, maar alsnog konden diverse bankaandelen op bijval van beleggers rekenen. Zo steeg de koers van Deutsche Bank met bijna 10%, terwijl de DAX-index met krap 6% opliep. BNP Paribas won zelfs 16%, terwijl de Franse CAC 40-index in dezelfde periode met iets meer dan 7% steeg. 

In het afgelopen halfjaar stonden de koersen van banken nog flink onder druk, vooral door de oorlog in Oekraïne, die onder meer de grondstofprijzen fors aanjoeg. Bovendien zijn beleggers bang dat een recessie nabij is, nu centrale banken de rentes in hoog tempo verhogen. 

Diverse analisten stellen echter dat het slechte nieuws inmiddels is ingeprijsd, zowel voor banken als de bredere markten. Dit was in de afgelopen weken ook te zien op de aandelenmarkten. Die herstelden flink van eerdere recessiezorgen. 

Tijd om in te slaan? 

Maar of het nu tijd is om bankaandelen in te slaan, valt nog maar te bezien. Er kan snel een einde komen aan de huidige rally als blijkt dat centrale banken er niet in slagen om de inflatie omlaag te krijgen, zo waarschuwt analist Steven Chubak van Wolfe Research op de website ETF Trends. “De meeste experts zijn van mening dat de problemen nog niet achter de rug zijn”, aldus Chubak. 

Lees ook: Wat doet de beurs tijdens een recessie? 

Bankaandelen bewegen vaak mee met de verwachtingen voor de economie, en de huidige rally op de beurzen doet vermoeden dat beleggers enkele signalen zien dat de wereldeconomie aantrekt. Diverse recent gepubliceerde macrocijfers lijken dat te bevestigen. Zo kwamen er in juli in de VS weer veel banen bij, kwam de inflatie verder af van de piek en liepen ook de olieprijzen weer wat terug. 

“Het lijkt erop dat de inflatie afkoelt, maar het blijft de vraag hoever de consumentenprijzen terugzakken”, meent analist Christopher McGratty van Stifel Financial. “Als de inflatie alsnog hoog blijft, dan zullen er veel uitdagingen volgen.”

Maar zelfs bij een heftige recessie hebben bankaandelen wat ruimte om te stijgen, zo verwachten analisten van Citigroup. Een zogenoemde stresstest van banken in de VS liet in juni nog zien dat de grootste Amerikaanse banken onverminderd geld kunnen uitlenen aan bedrijven en consumenten in een recessie. 

Toch blijven beleggers zorgen houden over een mondiale groeivertraging. De Nederlandse economie groeide nog met 2,6% in het tweede kwartaal, maar de Amerikaanse economie krimpt al twee kwartalen en is daarmee in een recessie terechtgekomen.

De hoge prijzen voor benzine, boodschappen en huur raken consumenten hard, terwijl ook de huizenmarkt wat lijkt af te koelen door de hogere rentes. Veel grote banken zagen als gevolg hiervan hun winst in het tweede kwartaal soms wel met meer dan 30% teruglopen. 

Potentie, maar ook veel onzekerheden

Banken hebben dus vooralsnog te kampen met grote uitdagingen en er zijn nog veel onzekerheden. Veel analisten zien echter ook de potentie in bankaandelen en oordelen dat ze te hard zijn afgestraft en dat daardoor veel negatief nieuws al in de koers is verwerkt.

Bankaandelen kunnen daarom voor een goede spreiding zorgen in ieders beleggingsportefeuille, maar let dus wel op de verhoogde risico’s.

Check ook: 4 conclusies na het cijferseizoen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›