IEXGeld

Dossiers

Profiel

Fors herstel Chinese techaandelen: tijd om in te stappen?

Drie maanden na de memorabele beloftes van de Chinese vicepremier Liu He kunnen beleggers concluderen dat de zogenoemde ‘Beijing putoptie’ een succes is gebleken. De vrije val van Chinese techaandelen kwam tot een einde en aandelen vonden zelfs de weg omhoog, zoals ook valt te zien in de opleving van de Nasdaq Golden Dragon index. Is het voor beleggers weer interessant om naar Chinese aandelen te kijken? 

In maart beloofde Liu He dat de Chinese overheid maatregelen zou nemen om de economie aan te jagen, door onder meer beleidsveranderingen door te voeren die gunstig zouden zijn voor de markt. Na de toespraak van de vicepremier schoot onder meer de Hang Seng-index ruim 9% omhoog: de sterkste dagwinst in meer dan tien jaar. De Hang Seng Tech-index steeg zelfs met bijna 23% en de Nasdaq Golden Dragon China-index met 33%, de sterkste stijging op dagbasis ooit.

Lees ook: Wat doet de beurs tijdens een recessie?

Ook de recente afbouw van de lockdownmaatregelen in China helpt het sentiment van beleggers in Chinese aandelen. “Belangrijker is dat de Chinese overheid haar beloftes nakomt en dat is een positief signaal voor deze markt”, aldus beleggingsexpert Gergely Majoros van Carmignac. 

Overheid komt beloftes na

Majoros wijst erop dat er in de afgelopen maanden significante steunmaatregelen zijn aangekondigd in China. Vooral na een toespraak van premier Li Keqiang voor meer dan 100.000 lokale beleidsmakers in mei werden op lokaal niveau meer steunmaatregelen uitgerold om de economie te stabiliseren. “De impact van deze maatregelen is nu al te zien in onder meer infrastructuurprojecten en in de automotivesector”, aldus Majoros. 

De getergde vastgoedmarkt in China begint volgens hem ook te profiteren van de maatregelen, al blijven de uitdagingen “zeer groot”. “We kunnen daarom aannemen dat er later dit jaar meer gerichte maatregelen komen voor deze markt, vooral in aanloop naar het partijcongres in oktober.”

Volgens Majoros lijkt de Chinese overheid het zero-covid-beleid wat vaker los te willen laten ten gunste van de economische doelen. 

Investeringsklimaat voor techbedrijven verbetert

Ook ziet de beleggingsexpert het investeringsklimaat voor techbedrijven significant verbeteren. “De nieuwsstroom wordt steeds positiever.” De Chinese autoriteiten hebben inmiddels de onderzoeken naar onder meer Didi, Fulltruck en Kanzhun gestaakt. Dit geeft volgens Majoros een sterk positief signaal af dat er een einde is gekomen aan deze fase van het strenge regime voor techbedrijven.

Check ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Bijvoorbeeld in de Chinese gaming-industrie zijn al maatregelen tegen techbedrijven verruimd. Op het gebied van Amerikaanse noteringen voor Chinese bedrijven is echter nog geen vooruitgang geboekt. “Althans, nog niet, en er is vooralsnog weinig zicht op verbetering.” De Chinese overheid oordeelde eerder dat Chinese techbedrijven niet langer een notering mogen hebben op Wall Street. 

Deze maand meer duidelijkheid

Volgens Majoros kan er al deze maand meer duidelijkheid komen over de problemen die nog moeten worden opgelost. Hij verwacht meer aankondigingen tijdens het voorziene bezoek van president Xi Jinping aan Hongkong, begin deze maand. Ook de komende vergadering van de Chinese Staatsraad halverwege juli verdient aandacht. Majoros sluit verder een nieuwe ontmoeting tussen Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden niet uit. 

Wees selectief

“Al met al lijkt de situatie in China op verschillende fronten te verbeteren”, concludeerde Majoros. “De risico’s voor beleggers nemen als gevolg daarvan af, gesteund door aantrekkelijke waarderingen en grote institutionele investeerders die al wat posities hebben ingenomen.”

Desondanks dienen beleggers volgens hem erg selectief te blijven. “Ga niet tegen de Communistische Partij in beleggen. Houd de komende politieke evenementen in China in de gaten, aangezien die inzicht kunnen geven in de verwachtingen voor de markt en de mogelijke volgende fase in het herstel van de Chinese beurzen.”

Check ook: 3 beleggingsprincipes van Buffett die het goed doen in een berenmarkt

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.