IEXGeld

Dossiers

Profiel

‘Vooruitzichten obligaties verbeteren’

Centrale banken wereldwijd trappen flink op de rem om de fors gestegen inflatie een halt toe te roepen. En dat leidt ertoe dat deskundigen en beleggers vrezen voor een recessie. 

Of het daadwerkelijk tot een dergelijke scherpe terugval van de wereldwijde economie komt, moet nog blijken.

Meningen of er een recessie komt zijn verdeeld

Economen van ABN Amro verwachten dat er voorlopig geen wereldwijde recessie zal komen, mede door de massale opbouw van overtollige spaargelden tijdens de pandemie, de sterke arbeidsmarkten en een dienstensector die voor het grootste deel nog over een aanzienlijk herstelpotentieel beschikt. 

Lees ook: Wat doet de beurs tijdens een recessie?

Maar diverse andere experts delen die visie niet. Volgens economen van Morgan Stanley is de kans op een recessie verdubbeld in de Verenigde Staten, door de versnelde monetaire verkrapping door de Federal Reserve.

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft hier zelfs voor gewaarschuwd: “Er is geen garantie dat de centrale bank de inflatie onder controle kan brengen zonder een recessie te veroorzaken.”

Rode koersen

De aandelenbeurzen doken flink in de rode cijfers in de afgelopen weken. Beleggers halen wat risico van tafel.

Het geld dat nu aan de zijlijn staat, kunnen zij volgens Pimco het beste in obligaties steken. “Obligaties doen het doorgaans goed tijdens recessies. Als de Fed erin slaagt de inflatie in te dammen, kan dat een nog sterker scenario creëren voor vastrentende beleggingen”, aldus Marc Seidner, CIO Non-traditional Strategies bij Pimco. 

Volgens hem dalen de detailhandelsverkopen, loopt het consumentenvertrouwen terug en zorgt de stijging van de hypotheekrente tot een vertraging in de verkoop van bestaande woningen en de start van de bouw van nieuwe woningen. Al deze factoren dragen volgens hem bij aan de hogere kans op een recessie.

'Aantrekkelijk instapmoment'

De expert van Pimco zag de rentes op de obligatiemarkten fors stijgen sinds begin dit jaar, van 1,63% tot 3,25% voor de Amerikaanse tienjaarsrente. De obligatiekoersen daalden hierop fors.

Lees ook: Wat willen de ratings van kredietbeoordelaars ons vertellen?

“Maar daarmee is er wel een aantrekkelijk instapmoment ontstaan, zowel vanuit het zicht op toekomstige rendementen als diversificatie: twee belangrijke redenen om obligaties in je portefeuille te hebben.”

Piek komt eerder

Seidner wees op de situatie in 1994, de laatste keer dat de Fed de rentes in één keer met 75 basispunten verhoogde, zoals de centrale bank vorige maand deed. Na de verhoging in 1994 volgde een reeks bescheiden verhogingen, waarbij de obligatierentes piekten voor de laatste renteverhoging.

“Dit keer verhoogt de Fed in het begin van de cyclus al de rentes fors, waardoor de kans groot is dat de obligatierendementen eerder pieken, ver voor het moment dat de gewenste inflatie is bereikt.”

Aantrekkelijkere rendementen

Met een Amerikaanse tienjaarsrente van ongeveer 3,25% kunnen Amerikaanse staatsobligaties volgens Pimco een positief reëel rendement opleveren.

“Er zijn relatief defensieve delen van de vastrentende markten die nu aantrekkelijkere rendementen bieden dan we in tijden hebben gezien. Dat heeft ertoe bijgedragen dat zowel de potentiële inkomsten als de foutmarge voor beleggers zijn toegenomen.”

Ook volgens Ewout van Schaick, hoofd mixfondsen van NN IP, liggen er weer kansen in het verschiet voor obligatiebeleggers, maar de vraag is wanneer je deze moet gaan oppakken.

Nog even wachten

“Wij denken dat het daar nog te vroeg voor is. Inflatie in met name Europa kan wel eens hardnekkiger blijken dan nu gedacht, dus is de rente nog niet uit gestegen”, aldus Van Schaick. Het is daarom misschien een goed moment voor beleggers om de vastrentende portefeuille voor de komende jaren alvast te schetsen, maar nog even te wachten met de concrete invulling ervan."

Check ook: Zo bouw je een obligatieportefeuille op

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›