IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huizenprijzen stabiliseren: Koelt de woningmarkt dan eindelijk af?

Bestaande koopwoningen waren in mei 18,8% duurder dan het jaar ervoor. Dat is een forse prijsstijging, maar de prijzen lijken te stabiliseren. Koelt de huizenmarkt dan eindelijk af?

De waarde van een gemiddelde koopwoning is afgelopen jaar met 18,8% gestegen, zo blijkt uit een meting van het CBS en het Kadaster.

De prijzen lijken hiermee geleidelijk te stabiliseren. In april kwam de prijsstijging uit op 19,7%, in maart op 19,5%, in februari op 20,2% en in januari op 21,1%.

De huizenprijzen zitten inmiddels exact negen jaar in de lift. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn ze met maar liefst 98% opgelopen: bijna een verdubbeling dus.

Gemiddelde huizenprijs: €429.077

Voor een koopwoning werd gemiddeld €429.077 neergeteld. Dat is ietsje minder dan in april, toen de gemiddelde verkoopprijs uitkwam op €429.020.

Maar vergeleken met mei vorig jaar is er wel een groot verschil. Toen kostte een gemiddelde koophuis nog €361.001. Dit betekent dus dat een gemiddelde koopwoning in één jaar tijd ruim €68.000 duurder is geworden: meer dan anderhalf modaal jaarsalaris.

Woningverkopen dalen verder

Behalve de huizenprijzen loopt ook het aantal verkochte woningen gestaag terug. Vorige maand wisselden 15.749 woningen van eigenaar. Dat is ruim 2% minder dan een jaar eerder.

Check ook: 5 tips bij het kopen van een huis

Kijken we naar het aantal woningtransacties over de afgelopen vijf maanden, dan is de terugloop een stuk groter. Van januari tot en met mei zijn er 75.644 huizen verkocht: bijna 26% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat deze afname een stuk groter is, komt waarschijnlijk vanwege een piek in de woningverkopen in de eerste maanden van 2021, waardoor de vergelijkingsbasis hoog is. Omdat in 2021 de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar werd afgeschaft, hebben waarschijnlijk veel jongeren die eigenlijk in 2020 een huis wilden kopen hun verhuisplannen over de jaarwisseling heen getild.

Forse stijging hypotheekrente

De grote vraag is: zien we hier de eerste signalen van een afkoelende huizenmarkt? Ja, stelt De Hypotheker. De hypotheekadviesketen verwijst naar de forse stijging van de hypotheekrente.

Lees ook: Overwaarde verzilveren? Zo doe je dat

De gemiddelde hypotheekrente met een rentevaste periode van tien jaar is vorige week opgelopen van 3,48% naar 3,81%: een toename van 0,33 procentpunt. "Zo snel zijn de hypotheekrentes sinds het begin van de financiële crisis in 2008 niet meer gestegen", aldus De Hypotheker.

Minder bezichtigingen en biedingen

Volgens de hypotheekbemiddelaar merken makelaars inmiddels ook dat te koop staande woningen minder in trek zijn en ook minder snel worden verkocht. Immers, als de hypotheekrente hoger is, kun je een minder hoge hypotheek krijgen, waardoor woningen eerder te duur worden voor potentiële huizenkopers.

De Hypotheker haalt een recent artikel uit het AD aan, waarin makelaarsorganisatie Makelaarsland meldde dat het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning is gedaald van 13,1 in het tweede kwartaal van 2021 naar 7,8 in het tweede kwartaal dit jaar. Ook nam het gemiddeld aantal biedingen af van 6 naar 4,6.

En minder overbieden

Opmerkelijk was ook dat er volgens Makelaarsland minder wordt overboden op woningen. In juni vorig jaar ging nog ruim 88% van de verkochte woningen weg boven de vraagprijs. Dat is inmiddels gezakt naar bijna 71%. Ook de gemiddelde bedragen waarmee wordt overboden zou zijn gedaald.

Lees ook: Welke verbouwingen verhogen de waarde van je huis?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

7 factoren die wijzen op een draai in de huizenmarkt

De huizenmarkt koelt behoorlijk af: de prijzen dalen, de hypotheekrente ... Lees verder ›