IEXGeld

Dossiers

Profiel

Overwaarde verzilveren? Zo doe je dat

Maar liefst 35% van huiseigenaren heeft minimaal een ton overwaarde. 11% heeft zelfs minimaal twee ton overwaarde. Zo bleek eind december uit een analyse van ruim drie miljoen woningtransacties door Kadasterdata.nl.

Je zult denken: leuk om te weten, maar wat kan ik daarmee? De overwaarde zie je immers pas terug als je je huis verkoopt en een goedkoper huis (of een woning met onderwaarde) koopt, toch? 

Niet helemaal: er zijn ook andere manieren om overwaarde te verzilveren. Volgens Vereniging Eigen Huis heb je grofweg twee opties: een lening afsluiten of je huis verkopen en terug huren. 

Omgekeerde hypotheek

Een manier om de overwaarde uit je huis te verzilveren, is door een zogenoemde Verzilverlening aan te vragen bij de gemeente. De lening is met name bedoeld voor senioren om een woning op te kunnen knappen of om noodzakelijke verbouwingen door te voeren.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting omschrijft deze lening als een omgekeerde hypotheek: pas aan het einde van de looptijd, bij verkoop van de woning of overlijden van de langstlevende schuldenaar, moet de lening worden afgelost.

Maandelijks wordt geen rente en aflossing betaald, aangezien de rente jaarlijks bij de schuldrest wordt opgeteld. “De Verzilverlening is daardoor ook geschikt voor huiseigenaren die wel een ruime overwaarde, maar onvoldoende inkomen hebben om de maandlast te betalen”, aldus Vereniging Eigen Huis. 

Lees ook: 1 op 3 huiseigenaren heeft minimaal een ton overwaarde

Bij een Blijverslening wordt je inkomen wél getoetst, omdat je bij deze maandelijks aflost. De rentes zijn doorgaans gunstig en liggen aanzienlijk lager dan de gemiddelde hypotheekrente.

De Blijverslening is niet alleen bedoeld voor je woning, maar kan ook als consumptief krediet worden afgesloten, dus voor doeleinden die je zelf bepaalt. In het laatste geval kun je overigens een stuk minder lenen, namelijk tot 10.000 euro tegen 50.000 euro in het eerste geval. 

Ook bij banken

Niet alleen gemeentes, maar ook banken geven leningen uit om overwaarde uit je huis te krijgen. Deze zijn vergelijkbaar met de eerdergenoemde leningen die je bij de gemeente aanvraagt.

Je kunt voor deze leningen eveneens alleen in aanmerking komen als jij (en eventueel je partner) de AOW-gerechtige leeftijd hebben bereikt. Bovendien mag je de zogenoemde overwaardehypotheek enkel gebruiken voor het kopen van een ander huis, het verbouwen van je huidige woning of om je hypotheekrente te verlagen. Onder meer ABN Amro en Rabobank bieden zo’n lening aan.

Krediethypotheek

Je kunt echter ook een krediethypotheek aanvragen, met je huis als onderpand. Je moet dan wel voldoende inkomen hebben en de rentelasten kunnen dragen.

Dergelijke hypotheken zijn er voor alle leeftijden, terwijl het bestedingsdoel geen betrekking hoeft te hebben op je woning. Je kunt het dus zien als een aanvulling op je inkomen.

Opeethypotheek

Een alternatief is een zogenoemde opeethypotheek, die vooral is bedoeld voor mensen die onvoldoende inkomen hebben om één van de eerdergenoemde hypotheken af te sluiten. Bij deze hypotheekvorm “eet” je als het ware de overwaarde weg.

Kopen en terugkopen

Zit je niet te wachten op een hypotheek, dan is het ook mogelijk om je huis te verkopen aan een organisatie om je huis vervolgens terug te huren. Het voordeel is dat je direct waarde uit je huis haalt, maar je betaalt vervolgens meestal wel een (marktconforme) huur. Er zijn ook organisaties waar je geen huur betaalt, bijvoorbeeld bij Behouden Huis. Ook hier hangt meestal een leeftijdseis aan vast. 

Lees ook: WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›