Door de hoge brandstofprijzen, twijfelen veel Nederlanders aan hun autovakantie. Dat blijkt uit een enquête van Independer. Circa 28% van de ondervraagden heeft besloten dichter bij huis op vakantie te gaan. Ga jij toch wat verder op vakantie en wil je de benzinekosten laag houden? Wij geven enkele tips.
Vliegen is voor veel vakantiegangers momenteel geen wenkend perspectief, vanwege lange wachtrijen en vele vluchten die worden geannuleerd. Maar lange autoritten zijn ook weinig aanlokkelijk, gelet op de hoge prijzen die je aan de pomp moet neertellen.
Voor wie er toch met de auto op uit wil, zijn er wel slimme trucjes om de kosten te beperken.
1. Niet langs de snelweg
Het is wellicht een open deur, maar stop niet bij tankstations langs de snelweg. Hoewel dat wel zo makkelijk is, betaal je vrijwel altijd de hoofdprijs. Je kunt beter even de snelweg afrijden op zoek naar een goedkopere pomp. “Als het tot 20 cent per liter scheelt kan het op jaarbasis toch enorm lonen om een omweg te maken”, aldus auto-expert Menno Dijcks van Independer.
Check ook: Waar tank je het voordeligst in Nederland?
Independer heeft een handige tool om het goedkoopste tankstation te zoeken en de ANWB heeft een app, maar deze werkt niet in het buitenland. Gebruik Clever Tanken als je naar Duitsland gaat of Essence voor je trip naar Frankrijk. Voor ieder land is er wel een app te vinden.
Ga ook op zoek naar een onbemand tankstation. Daar liggen de benzineprijzen vaak net iets lager dan bij bemande stations. De ANWB heeft berekend dat omrijden hiervoor op jaarbasis maar liefst €200 kan besparen.
2. Goedkope landen
De benzineprijzen variëren sterk per land. Zo kun je in Duitsland en Luxemburg goedkoper tanken dan in Nederland. In de Zuid-Europese landen liggen de prijzen nog lager. Nederland is volgens Independer een van de duurste landen van Europa als het gaat om brandstof, door de accijns- en belastingdruk van de overheid.
Ben je dus bijna bij de grens? Wacht dan nog even met tanken tot je de grens daadwerkelijk over bent. Dat scheelt al flink in de kosten.
3. Kies een goedkope reisdag uit
Volgens de ANWB blijkt maandag de duurste dag om te tanken, omdat de pompstations dan minder korting geven. Zaterdag is wel een goede dag: dan stunten veel ketens met brandstofprijzen.
Soms verschillen de prijzen volgens de ANWB zelfs per dagdeel: zo is tanken in de ochtend vaak duurder dan tanken in de avond. Je kunt je vertrek hierop aanpassen. Een nadeel is wel dat het in de ochtend of op zaterdag vaak drukker is op de weg. En filerijden kost juist weer veel benzine.
4. Pas je rijstijl aan
Door snel op te schakelen en op tijd te anticiperen op verkeer kun je volgens de ANWB 10% tot 20% minder brandstof gebruiken. Verder ligt het verbruik van de auto lager bij lagere snelheden. In Duitsland kun je dus beter niet 160 kilometer per uur rijden. En hoewel het in de zomer erg warm kan worden in de auto, verbruikt een airco ook veel brandstof.
Let tot slot op de bandenspanning. Uit Duits onderzoek blijkt dat je met 0,8 bar (in plaats van de voorgeschreven 2 bar) 0,7 liter meer verbruikt per 100 kilometer.
Het aanpassen van je rijstijl kan op jaarbasis enkele honderden euro’s besparen.
Lees ook: Elektrische auto opladen? Zoveel kost dat