IEXGeld

Dossiers

Profiel

6 verraderlijke psychologische beleggingsvalkuilen

Waar belegd wordt, worden fouten gemaakt. Je kunt wel proberen om de schade zoveel mogelijk te beperken door je bewust te zijn van valkuilen waar veel beleggers in trappen.CNBC zette er onlangs een aantal op een rijtje.

1. Verliesaversie

Het liefst vermijden we elk risico op verlies. Dat leidt ertoe dat beleggers liever iets verkopen zodra een aandeel in een glijvlucht belandt en kopen als het in de lift zit. Precies op de verkeerde momenten dus.

Het is slimmer om heldere regels voor jezelf op te stellen en je hier consequent aan te houden, in plaats van te reageren vanuit een emotie.

2. Het bezitterseffect

We hechten meer waarde aan iets zodra ze er eigenaar van zijn. Dat geldt ook voor aandelen: als we die kopen, zijn we ook ‘emotioneel geïnvesteerd’. En dan is het moeilijk afscheid nemen.

Lees ook: 5 beleggingslessen van de grootste luchtbel ooit

In dat geval willen we graag dat het aandeel goed presteert, zodat we gelijk krijgen. Als het aandeel tegen je verwachting in een duikvlucht maakt, heb je de neiging om net zo lang te wachten tot je weer droge voeten hebt. Dit kan ertoe leiden dat je eindeloos blijft hangen in bleeders, terwijl de verliezen steeds verder oplopen.

Is een aandeel terecht afgestraft, dan kan het verstandig zijn om in een vroeg stadium verlies te nemen in plaats van tegen beter weten te hopen op een herstel.

3. De ‘al gemaakte kosten’-denkfout

Een andere valkuil voor beleggers is blijven investeren in een verlieslatend project omdat er al veel geld tegenaan is gesmeten. Denk bijvoorbeeld aan een auto waarvan de mankementen zich maar blijven opstapelen. In plaats van hem om te ruilen voor een nieuw exemplaar besluit je toch maar om die reparatie van € 1.000 uit te laten voeren, omdat je er al zoveel geld in hebt gestoken.

Het is verstandiger om de pijn die je hebt genomen te vergeten en je te focussen op de toekomst.

4. De status quo willen behouden

Veel beleggers blijven op hun handen zitten omdat ze bang zijn voor een negatieve uitkomst. Ze houden bijvoorbeeld vast aan een verlieslatend aandeel, omdat ze geen verlies willen nemen. In plaats daarvan is het beter om objectief te kijken naar de koers en hoe die in verhouding staat met bijvoorbeeld de verwachte winsten en dividenden.

5. Kuddegedrag

Als  iedereen een bepaald aandeel of een cryptomunt koopt wil dat nog niet zeggen dat dit ook voor jou een goed idee is. Toch voelen de meeste mensen zich veilig in de kudde.

Lees ook: Zo vind je het volgende meme-aandeel   

Denk aan de recente populariteit van ‘meme-stocks’ als GameStop en AMC Entertainment. Beleggers wilden de boot niet missen en stapten haastig in deze aandelen, opgejut door social media, waarna velen van een koude kermis thuis kwamen. De angst om spijt te krijgen dat je niet bent ingestapt leidt vaak tot verkeerde beslissingen.

6. Zoeken naar bevestiging

Tot slot een heel bekende beleggingsvalkuil: de confirmation bias, ofwel het zoeken naar bevestiging van een eerder ingenomen standpunt. Het is een heel menselijke eigenschap, waar ook veel beleggers last van hebben. Ze focussen zich vooral op berichten die hun visie bevestigen en zijn blind voor alles wat hun ideeën tegenspreekt.

Wie bijvoorbeeld in chipaandelen belegt, zal eerder berichten willen lezen over een grote vraag naar chips. Negatieve berichten daarentegen worden vaak - al niet onbewust - genegeerd of gebagatelliseerd.

Wil je een blinde vlek voorkomen, zorg er dan voor dat je je informatie uit verschillende bronnen haalt en ook open staat voor een tegengeluid. Alleen zo kun je een gebalanceerd besluit nemen.

Check ook: 5 tips van Warren Buffetts rechterhand