IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bespaar je fors op de aankoop van een keuken, auto of bed

Nu zo'n beetje alles duurder wordt, is het extra belangrijk om goed op je uitgaven te letten. Je kunt veel geld besparen door te bezuinigen op dagelijks terugkerende kostenposten, zoals de boodschappen. Maar er valt ook veel winst te behalen op grote eenmalige aankopen, zoals een keuken, auto of bankstel.

Sinds april 1976 kenden we niet zo'n hoge inflatie als nu. Vooral de kosten voor elektriciteit, gas en benzine rijzen de pan uit. Maar ook voor bouwmaterialen moet fors meer worden betaald. Dit maakt het extra urgent om goed op je kosten te letten.

Lees ook: Energierekening explodeert: dit zijn de 10 grootste energievreters thuis

Zeven tips om te besparen op dure aankopen, zoals een nieuwe keuken, badkamer, meubelen of auto.

1. Bereid je goed voor

Het klinkt als een open deur, maar alles valt of staat met een gedegen voorbereiding. Zorg dat je weet wat je wil hebben en wat je budget is voor je op pad gaat. Koop je bijvoorbeeld een keuken, verdiep je dan in de prijzen en modellen van keukenapparatuur. Keukenleveranciers willen vaak de nieuwste modellen plaatsen, terwijl oudere, wat goedkopere modellen vaak nog gewoon leverbaar zijn.

Lees ook vooraf reviews over de winkel, om te zien hoe andere klanten de service en kwaliteit ervaren.

2. Vergelijken is besparen

Stap altijd verschillende winkels binnen, om prijzen te vergelijken. Niet alleen heb je dan meer keuze, ook zul je verbaasd zijn hoe groot de prijsverschillen kunnen zijn.

Ben je toe aan een nieuwe keuken, dan is het goed om je te realiseren dat bijna de helft van de Nederlandse markt in handen is van één bedrijf: De Mandemakers Groep uit Waalwijk. Dit familiebedrijf is eigenaar van ongeveer 15 verschillende winkelformules, waaronder Brugman, Keuken Kampioen, Keuken Concurrent, Keukenloods en Grando.

Wil je echt goed vergelijken, neem dan ook wat zelfstandige keukenbedrijven mee in je zoektocht. En neem, als dat even kan, ook eens een kijkje bij onze oosterburen, want Duitse keukens zijn vaak een stuk goedkoper.

3. Laat je niet onder druk zetten

Verder geldt voor alle grote aankopen: laat je niet onder druk zetten. Winkeliers doen jou vaak geloven dat de geboden korting alleen vandaag geldig is. Maar voor veel producten, zoals meubels, keukens en elektronica, vinden voortdurend interessante acties plaats. Geef daarom aan dat je er nog een nachtje over wil slapen. Het gaat immers om een groot bedrag.

Lees ook: Ga niet naar de snelwegpomp en meer tips om te besparen op je tankbeurt

Zet bovendien alleen je handtekening als je honderd procent zeker bent van de aankoop. Sommige winkelketens brengen annuleringskosten in rekening als je terugkomt op je beslissing.

En zorg er ook voor dat in de offerte precies staat vermeld wat er wordt geleverd, om nare verrassingen achteraf te voorkomen.

4. Wees niet te scheutig met aanbetalen

Een punt dat vaak voor discussie zorgt is het verzoek om een aanbetaling. Dat een winkelier je vraagt om een deel van de aankoopsom vooruit te betalen is op zich niet zo gek, want hij moet alles voorfinancieren. Maar probeer dit bedrag wel te beperken. Je mag volgens de wet niet worden verplicht om meer dan 50% van het aankoopbedrag aan te betalen.

Om te voorkomen dat je je volledige aanbetaling kwijt bent omdat de winkel failliet gaat voor je spullen worden geleverd, is het verstandig om in zee te gaan met een bedrijf met een keurmerk.

Zo geven CBW-erkende woonwinkels (zoals meubel- en beddenzaken en keukenleveranciers) minimaal twee jaar garantie op je aankoop, kennen ze een aanbetalingsregeling en kun je bij klachten terecht bij een geschillencommissie. Dat geeft een veilig gevoel.

5. Onderhandel. Altijd

Je vindt het misschien genant om te doen, maar probeer - onder het motto 'wie niet waagt, die niet wint' - altijd te onderhandelen. Niet elke winkel staat ervoor open, maar vaak blijkt er wel degelijk wat van de prijs af te kunnen.

Mocht dat niet lukken, dan kun je proberen om gratis iets extra’s te bedingen, zoals lichtmetalen velgen bij een auto of een espresso-apparaat bij de aankoop van een keuken. Mooi meegenomen!

Check ook: Eindelijk zon! 7 slimme tips om extra geld te besparen

Begin hier wel pas over als de deal bijna rond is. Met de finish in zicht is er vaak nog wel wat onderhandelingsruimte.

De slagingskans is groter als er meer vergelijkbare winkels in de buurt zitten. De verkoper zal vaker bereid zijn om water bij de wijn te doen als hij weet dat zijn concurrent aan de overkant jou met open armen zal ontvangen.

6. Laat je niet verleiden tot onnodige extraatjes

Ook de verkoper kent het trucje om op het laatste moment een konijn uit de hoed te toveren. Wees ervoor beducht dat winkeliers jou vlak voor de deal is beklonken proberen nog wat extra’s aan te smeren. Een stoomoven is toch wel erg handig, houdt hij je voor. En wat te denken van een Quooker waterkraan? Of een ijsdispenser op je koelkast?

De prijs oogt laag, omdat deze in het niet valt bij de prijs van de keuken. En voor je het weet zeg je in de euforie overal ja op.

Denk echter goed na of je deze extra's wel echt nodig hebt. Voor je het weet doe je allerlei onnodige aankopen en ben je duurder uit dan je van plan was.

7. Trap niet in slimme psychologische trucjes

Keukenbedrijven, autodealers en meubelzaken staan erom bekend allerlei psychologische trucs toe te passen om klanten over de streep te zetten. De onderstaande verkoopstrategieën komen je vast bekend voor als je zo’n winkel binnen loopt.

Check ook: Inflatie schiet de lucht in: 10 tips om meer geld over te houden

Je zoekt er waarschijnlijk niets achter, als je bij binnenkomst een heerlijk kopje koffie krijgt aangeboden. Toch schuilt er achter die geurige espresso een keiharde marketingtruc: de ‘wet van de wederkerigheid’. Dit houdt in dat als een verkoper iets aardigs heeft gedaan, we ons verplicht voelen om iets terug te doen. Waarschijnlijk voel jij je na die koffie bezwaard om de winkel uit te lopen zonder deal. Toch heb je daar natuurlijk alle recht toe.

Een andere veel gebruikte truc is dat de verkoper zegt dat hij echt niet nóg meer korting kan geven, maar wel bereid is om aan de manager te vragen of er toch nog iets van de prijs af kan. Na een tijdje keert hij opgelucht terug met een lagere prijs. Hij meldt erbij dat hij echt zijn best voor je heeft moeten doen en dat dit de absolute bodemprijs is, die alleen vandaag geldig is.

Probeer je echter niet mee te laten slepen door dit toneelstuk en bedenk dat je deze korting waarschijnlijk ook morgen nog wel kunt krijgen.

Bovendien is het maar de vraag of het aanbod wel echt zo geweldig is als hij je doet geloven. Dikke kans dat die inbouw-koel/vriescombinatie waarop de verkoper naar eigen zeggen met zijn baas heeft moeten onderhandelen tot het gaatje elders voordeliger wordt aangeboden.

Hierbij komen we weer uit op het eerste punt: een goede voorbereiding is het halve werk. En heb je die prijs niet paraat, loop dan even de winkel uit voor een snelle prijzencheck.

Lees ook: Op zoek naar een auto, wasmachine of keuken? Trap niet in deze 7 verkooptrucs