IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlandse beleggers nemen bovengemiddeld veel risico

Nederlandse beleggers zien het zonnig in en willen vanwege de lage rente vaker risicovoller beleggen dan andere Europeanen of wereldburgers. Dat blijkt uit een wereldwijde enquête Schroders onder 23.000 mensen uit 32 landen.

Nederlanders staan bekend als een spaarzaam en zuinig volkje. Tijdens de pandemie hebben we die naam eer aan gedaan. Uit de Global Investor Study van Schroders blijkt dat Nederlanders nu meer belang zijn gaan hechten aan sparen en financieel welzijn.

We sparen en beleggen meer

Twee derde van de ondervraagde landgenoten denkt sinds de pandemie meer na over hun financiële welzijn. Dit geldt vooral voor degenen die hun beleggingskennis als 'expert/gevorderd' omschrijven (70%).

Bijna de helft van de Nederlandse beleggers (46%) heeft vorig jaar meer gespaard en/of belegd dan ze van plan waren. Slechts 11% is minder gaan sparen.

Met die spaardrift steken we met kop en schouders uit boven andere Europeanen (waarbij 38% meer is gaan sparen/beleggen dan gepland) en wereldwijde beleggers (32%).

Lees ook: We sparen in recordtempo, maar beleggen minder dan elders in de wereld

47% van de ondervraagde Nederlandse beleggers is bovendien van plan om ook na opheffing van de beperkingen meer te blijven beleggen of sparen. Dit geldt vooral voor jongeren (18 tot 22 jaar): 56% van hen heeft plannen in die richting.

Nederlandse beleggers zijn optimistischer dan ooit

Verder valt op dat ondanks de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt het beleggersvertrouwen onder Nederlanders voor de komende vijf jaar groter is dan ooit. Gemiddeld verwachten de respondenten een rendement van maar liefst 9,9% per jaar. Vooral beleggers tussen 42 en 54 jaar zien het zonnig in: zij verwachten gemiddeld een rendement van meer dan 11%.

Je kunt je trouwens afvragen of dat niet wat te optimistisch is. Op langere termijn valt op aandelen een gemiddeld rendement van 7% per jaar te behalen: een stuk lager dus.

... en willen meer risico nemen

Nederlanders onderscheiden zich ook van andere wereldburgers doordat zij, gedreven door de lage rente, risicovoller willen beleggen, in bijvoorbeeld aandelen of beleggingsfondsen gericht op nichesectoren. Meer dan 55% staat hiervoor open, tegen 49% in heel Europa.

Check ook: 5 tips van een fondsmanager die de beurs al jaren ruim verslaat

40% overweegt serieus in cryptovaluta te beleggen. Dat is volgens de onderzoekers aanzienlijk meer dan in andere Europese landen. Alleen in Azië en Zuid-Amerika zijn beleggers nog sterker geneigd om voor crypto's te kiezen.

De helft staat open voor een overstap naar een duurzame portefeuille

De pandemie lijkt ook invloed te hebben op onze houding ten aanzien van duurzaam beleggen. 51% van de ondervraagde Nederlandse beleggers gaf aan sociale vraagstukken en milieuproblemen nu (veel) belangrijker te vinden dan vóór de uitbraak van het coronavirus.

49% van de Nederlanders staat dan ook positief tegenover de overstap naar een duurzame portefeuille. Maar hier komt wel onze zuinige aard naar boven: voorwaarde is wel dat het risiconiveau en de spreiding gelijk kunnen blijven. Bovendien willen Nederlanders graag bewijs zien dat duurzame beleggingen een hoger rendement opleveren voor ze er meer geld naartoe brengen.

Lees ook: Duurzaam beleggen: welke smaken zijn er?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Podcast: Duurzaam beleggen doe je zó

Hoe kan ik duurzaam beleggen? Dat vragen veel beleggers zich af. Om die ... Lees verder ›