IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is de huizenmarkt een bubbel?

De huizenprijzen blijven maar stijgen en dus duikt steeds vaker de vraag op of de huizenmarkt zich in een bubbel bevindt die op knappen staat. We legden de vraag voor aan Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw en Real Estate bij ABN Amro.

In de IEX Podcast van afgelopen maand geeft Buijs haar visie op de woningmarkt. Volgens haar is er niet zozeer sprake van een bubbel, maar eerder van oververhitting. “Met prijsstijgingen van 13% gaat het wel erg hard”, aldus de econoom. “De prijzen zijn hoog, het aanbod slinkt. Dat is geen gezonde situatie.”

Volgens Buijs valt niet duidelijk te zeggen of we van een bubbel kunnen spreken. “Dat zien we vaak pas achteraf, na een flinke krach.”

'Huizenprijzen zullen verder aantrekken'

ABN Amro verwacht dat de huizenprijzen verder aantrekken, mede op basis van de economische vooruitzichten die er vooralsnog goed uitzien. “In het afgelopen jaar is flink gestimuleerd door de overheid, om de krimp als gevolg van de coronacrisis te beperken. In de komende jaren verwachten we dan ook een flinke economische groei, waarbij de werkloosheid slechts licht zal stijgen en de rentes en het aanbod nieuwe woningen laag blijven”, zo stelde Buijs. “De optelsom van deze factoren zorgt ervoor dat we verwachten dat de woningprijzen voorlopig blijven stijgen.”

Lees ook: Krapte op de woningmarkt? Het valt in Nederland nog mee

ABN Amro ziet als oplossing voor de hogere prijzen niet zozeer de bouw van nieuwe koopwoningen, maar juist het uitbreiden van de huursector.

“Er komen steeds meer mensen in de vrije huursector terecht, waardoor de huren stijgen. Als je het aanbod huurwoningen uitbreidt, kunnen zij tegen normalere maandbedragen huren en bouwen zij tegelijk vermogen op voor de aanschaf van een huis. De huidige situatie is zo verstoord dat je al snel €1.500 tot €2.000 per maand moet betalen aan huur. Dan blijft er niet veel geld meer over om te sparen”, aldus Buijs. 

Creatieve oplossingen

De econoom hoopt dat er centraler wordt gekeken waar er gebouwd moet worden en wat er gebouwd moet worden. De regie hiervoor ligt nu nog vaak bij gemeenten.

Volgens haar moet er naar creatieve oplossingen gekeken worden. “Er zijn veel wijken uit de jaren veertig tot zeventig, die vaak helemaal niet duurzaam zijn.” 

Check ook: Bieden boven de vraagprijs: dit zijn de risico's

Als panden in deze wijken worden aangepakt, bijvoorbeeld door woningen te splitsen of extra verdiepingen op huizen te zetten, kunnen er in de komende tien jaar tot 600.000 woningen extra beschikbaar komen, zo stelde Buijs op basis van onderzoek.  

Hoe loopt het af? 

Hoewel de woningmarkt oververhit is geraakt, is het volgens Buijs de vraag of de woningmarkt ooit gezond is geweest. “Er is altijd wel iets”, aldus de econoom, onder meer wijzend op hypotheekrentes van 12% tot 13% in het verleden.

“Maar de woningvoorraad is in het verleden wel gezonder geweest. Er is een te grote focus op de bouw van koopwoningen geweest en daar ondervinden we nu de problemen van.” 

Of het afloopt met een krach, dat valt nog te bezien. ABN Amro verwacht dat niet. “We blijven uitgaan van een verdere stijging van de woningprijzen.”

Lees ook: Extreme verschillen in huizenprijzen tussen gemeenten èn daarbinnen

Lees ook:

3 signalen die wijzen op terugkeer gekte huizenmarkt

De huizenprijzen zijn scherp opgelopen en volgens banken zit er nog meer... Lees verder ›