IEXGeld

Dossiers

Profiel

Extreme verschillen in huizenprijzen tussen gemeenten èn daarbinnen

Wie een betaalbare woning zoekt, doet er verstandig aan om te speuren in verschillende gemeenten en wijken. De prijsverschillen tussen gemeenten en zelfs binnen steden of dorpen zijn soms erg groot. Zo ben je voor een huis in de Amsterdamse Apollobuurt gemiddeld vier keer zo duur uit als in de Bijlmer, zo'n zeven kilometer verderop.

De huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal met bijna 13% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral bij woningen in de goedkoopste segmenten (tot €150.000 en tussen €150.000 en €250.000) liepen de prijzen flink op: met respectievelijk 15,7% en 15,2%. Bij woningen tussen €350.000 en vijf ton was de prijsstijging een stuk beperkter: gemiddeld 11,1%.

Grote verschillen tussen gemeenten

Maar ook tussen gemeenten zijn er grote verschillen, zo blijkt uit onderzoek van woningwaarderingsbedrijf Calcasa onder wijken met meer dan 500 koopwoningen.

In de goedkoopste wijk van Amstelveen, het Keizer Karelpark, kost een gemiddelde woning €470.000. Daar komt de gemiddelde woningprijs in de duurste wijk van Eindhoven (€445.000) niet bij in de buurt.

... maar ook binnen steden en dorpen

Ook binnen gemeenten kan het een enorm verschil uitmaken waar je woont. Den Haag en Amsterdam spannen in dat opzicht de kroon. Hier betaal je in sommige wijken gemiddeld vier keer zoveel voor een huis dan in een andere buurt in dezelfde gemeente.

Neem Amsterdam. In bijna dertig van de ongeveer 100 verschillende wijken in de hoofdstad bedraagt de gemiddelde huizenprijs inmiddels meer dan €600.000. Maar in circa 25 wijken is deze lager dan €400.000: een verschil van maar liefst twee ton. Door een deur verder te kijken, kun je dus veel geld besparen.

Check ook: 6 manieren om een woning te vinden die je wél kunt betalen

Wijk je bijvoorbeeld uit naar Bijlmer, dan kun je voor gemiddeld €280.000 al een woning vinden. Maar heb je je zinnen gezet op de Apollobuurt, dan moet je rekenen op zo'n €1.125.000 kwijt: vier keer zoveel dus. In 2009 waren dit ook de goedkoopste en duurste wijk van Amsterdam, maar toen was het absolute verschil kleiner: je moest toen gemiddeld resepectievelijk €145.000 en €575.000 neertellen.

Den Haag maakt het nóg iets bonter. In het Transvaalkwartier krijg je voor gemiddeld €205.000 de sleutels van een eigen woning overhandigd, terwijl je in Westbroekpark en Duttendel gemiddeld €865.000 moet ophoesten.

Dit zijn de prijsverschillen in de vijftien grootste gemeenten van ons land

Van de vijftien grootste gemeenten in Nederland zijn er volgens Calcasa negen waar je in de duurste wijk meer dan dubbel zoveel geld kwijt bent voor een gemiddeld huis dan in de goedkoopste wijk:

Bron: Calcasa

Kleinere gemeenten ontspringen de dans niet

Wie denkt dat dit fenomeen alleen in grote steden is te zien, heeft het mis. Er zijn volgens Calcasa ook diverse kleinere gemeenten waar de woningprijzen per wijk enorm kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan Deventer en De Bilt.

De twee duurste wijken in Nederland (Aerdenhout in Bloemendaal en Zuidwestelijk deel der Gemeente in Wassenaar) zijn met respectievelijk €1.370.000 en €1.345.000 meer dan twee keer zo duur als de goedkoopste wijken in die gemeenten.

Buiten de Randstad zijn de verschillen tussen de goedkoopste en duurste buurt het grootst in de provinciale hoofdsteden Leeuwarden, Groningen en Zwolle.

Zo groot zijn de verschillen in jouw gemeente

Op deze kaart zie je het verschil tussen de goedkoopste en duurste wijk van elke gemeente. Zoals je kunt zien is de verdeling redelijk gelijk, met enkele uitschieters naar boven.

 

 

Bron: WOX Monitor Calcasa

Verschil neemt iets af

Het gemiddelde prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste wijk in een gemeente was vroeger trouwens groter. In 2009 was een gemiddelde woning in de duurste wijk van een gemeente 44% duurder dan in de goedkoopste wijk. Dat verschil is teruggelopen naar 41%. Dat is dus tien keer zo laag als in Den Haag en Amsterdam.

Lees ook: Bieden boven de vraagprijs: dit zijn de risico's

Voor deze berekening is niet gekeken naar het inwonertal per gemeente: alle gemeenten wegen even zwaar mee.

Nog grotere verschillen tussen provincies

De verschillen op provincieniveau blijken nog groter. In Noord- en Zuid-Holland moet je voor een woning in de duurste wijk zelfs meer dan zeven keer zoveel betalen als in de goedkoopste wijk. In Bloemendaal kost een gemiddelde woning €1.370.000, terwjil je in Den Helder terecht kunt voor gemiddeld €195.000 ligt. En kies je voor Dordrecht, dan kun je in de goekoopste wijk een huis kopen voor gemiddeld €190.000, terwijl dat in Wassenaar €1.345.000 is.

Daarmee vallen de verschillen in Friesland (€180.000 in Leeuwarden versus €435.000 in Heerenveen) in het niet.

Dit zijn de goedkoopste en duurste wijken van Nederland

In acht provincies is een wijk te vinden met een gemiddelde huizenprijs onder de twee ton. De goedkoopste wijk van Nederland is Eikenderveld in Heerlen: hier kost een woning gemiddeld €155.000.

In drie provincies ligt in de duurste wijk de gemiddelde woningprijs boven €1 miljoen. De duurste wijk van Nederland is het hierboven genoemde Aerdenhout in de gemeente Bloemendaal. Een gemiddeld stulpje verwisselt hier voor €1.370.000 van eigenaar.

Hier vind je de goedkoopste en duurste huizen in jouw provincie

In de onderstaande tabel kun je uitzoeken wat de goedkoopste en duurste wijk van jouw provincie is.

Bron: WOX Monitor Calcasa

Check ook: Krapte op de woningmarkt? Het valt in Nederland nog mee

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

3 tips om je voor te bereiden op de aanschaf van een huis

Belangrijke tip: bereid je voor op de kosten. Lees verder ›