IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nibud: Beleg niet zonder buffer

Een kwart van de consumenten met minder dan € 2000 spaargeld belegt, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. De voorlichtingsorganisatie vindt dat zorgwekkend.

In financieel opzicht is er voor de meeste mensen weinig veranderd in de coronacrisis, zo blijkt uit het Nibud-rapport 'De coronacrisis en ons geld' over de invloed van de lockdowns op onze portemonnee.

Bijna tweederde van de 1.041 deelnemers aan een representatieve steekproef kan naar eigen zeggen nog net zo moeilijk of makkelijk rondkomen als voor de uitbraak van de pandemie. 20% van de nederlanders heeft nu meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit komt vooral omdat de inkomsten zijn gedaald. 17% komt juist makkelijker rond. Dat is vooral te danken aan een daling van de uitgaven, vanwege de lockdowns.

10% staat vaker rood

Ook het aantal betalingsproblemen is bij de meeste mensen hetzelfde gebleven. Maar er zijn ook enkele verslechteringen ten opzichte van 2018, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was Zo is het aantal mensen dat de huur of hypotheek te laat heeft betaald verdubbeld: van 9 naar 18%. Ook zegt 10% nu vaker rood te staan dan voor de lockdowns.

Uit het onderzoek blijkt verder dat driekwart van de Nederlanders spaart. 42% legt een vast bedrag per maand opzij (gemiddeld €250 per maand) en 34% spaart wat overblijft (gemiddeld zo'n €150 per maand).

Veel jonge beleggers

Het Nibud siganaleert dat opvallend veel mensen onder de 35 jaar in de afgelopen periode zijn gaan beleggen. In totaal belegt nu ongeveer een kwart van alle Nederlanders. Ongeveer 10% van hen is daar onlangs mee begonnen en 13% wil dit alsnog gaan doen.

Lees ook: Beleggen of toch sparen?

Het zijn volgens het Nibud vooral de hogere inkomens die zich hiermee bezighouden. Maar het onderzoek wijst uit dat ook 22% van de mensen die naar eigen zeggen moeite hebben om rond te komen de aandelenmarkt weet te vinden. Ook blijkt dat ruim een kwart van de respondenten met minder dan €2.000 op de spaarrekening belegt.

Dat baart het Nibud zorgen. Met minder dan €2.000 spaargeld kunnen grote tegenvallers niet worden opgevangen, zo waarschuwt de voorlichtingsorganisatie.

Het Nibud maakt zich vooral zorgen over jonge beleggers zonder vangnet. "We weten hoe verslavend het in de gaten houden van de koersen kan werken. En hoe hoog de stress is die mensen kunnen krijgen als de koersen dalen en ze geen buffer hebben om op terug te vallen", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart, die waarschuwt dat zo schulden kunnen ontstaan.

'Beleg alleen met geld dat je kunt missen'

Het Nibud adviseert om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen en om ervoor te zorgen dat je genoeg geld achter de hand hebt om min of meer voorzienbare uitgaven op de korte of middellange termijn te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van een kapotte koelkast.

Zo'n hoge buffer moet je minimaal hebben

Het minimale bufferbedrag waarover je volgens het Nibud zou moeten beschikken hangt af van het type huishouden. Het loopt uiteen van €3.550 voor een alleenstaande tot €5.900 voor een ehtpaar met vier kinderen.

Het Nibud raadt daarom aan om eerst te zorgen voor een buffer en dan pas te gaan beleggen.

Check ook: 3 klassieke beleggingsfouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Koersgrafieken lezen, deel 2: Hoe herken ik een trendomkeer?

Een koersgrafiek biedt veel inzichten waar je je voordeel mee kunt doen.... Lees verder ›