IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo vind je het volgende meme-aandeel

De verhalen over GameStop en AMC zijn natuurlijk geweldig. Op internetfora worden ze de lucht in geprezen, waardoor shorters uit angst hun posities sluiten en de koersen van dergelijke aandelen als een raket omhooggaan. En voilà, een meme-aandeel is geboren.

In een eerder artikel op IEXGeld gingen we al in op het effect van een short squeeze. Aandelen worden populair gemaakt, shorters vluchten, en de koersen vliegen omhoog. Aandeelhouder blij. Mits je op tijd bent ingestapt, natuurlijk.

Check ook: Beurzen staan hoog: zo dek je je in

En daar gaat het nog weleens fout. Veel beleggers zijn met meme-aandelen als GameStop en AMC juist flink de mist ingegaan. Zij dachten mee te kunnen profiteren van de rit omhoog, maar in werkelijkheid was de top al bereikt en werden winsten weer massaal van tafel gehaald. 

Risicovol

Beleggen in meme-aandelen is dus erg risicovol en timing is enorm belangrijk. En laat dat nou net een van de belangrijkste lessen van beleggen zijn: de aandelenmarkten kun je niet timen. Beleggen in meme-aandelen betekent dan ook vooral hopen dat je op tijd bent en dat de aandelen worden opgepikt op internetfora. 

Marktanalist Thomas Yeung van InvestorPlace probeert te achterhalen hoe je het volgende meme-aandeel kunt vinden. Maar hij geeft vooraf wel een waarschuwing mee: het is een ongelooflijk gedurfde onderneming. “Niemand kan het voorspellen”. 

Er zijn volgens hem wel wat punten te noemen die meme-stocks met elkaar overeen hebben:

  • Dergelijke aandelen zijn goedkoop
  • De populariteit ervan neemt gestaag toe (er wordt over gepraat) en
  • Er is sprake van een herkenbare naam. 

Deze factoren neemt Yeung als uitgangspunt voor het vinden van het volgende meme-aandeel, maar hij gaat nog wat verder. Zo mag de koers-omzetratio (de koers gedeeld door de omzet per aandeel) niet meer dan 1,5 keer zijn

Ook overweegt hij alleen aandelen die al in een stijgende trend zitten. De koersstijging moet al minstens 20% zijn geweest in één maand en 30% in drie maanden.

Daarnaast moeten de namen profiteren van een heropening van de economie na de coronacrisis. Denk aan bioscopen die maandenlang dicht moesten blijven, maar nu weer open mogen. 

Check ook: Deze sectoren kunnen ook profiteren van een economisch herstel 

Op basis van deze factoren tipt Yeung drie aandelen.

Build a Bear  

In veel Amerikaanse winkelcentra vind je er wel één, een Build-a-Bear Workshop. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier letterlijk je eigen teddybeer in elkaar zetten. Met een koers-omzetratio van 0,96 keer is het aandeel volgens Yeung nog steeds niet duur, nadat het aandeel al circa 160% steeg vanaf de bodem. 

Express

Yeung erkent dat beleggen in kledingwinkels op lange termijn meestal niet loont, maar met een koers-omzetratio van 0,29 keer is Express een koopje ten opzichte van concurrenten als Chico’s en JJill. Bovendien is het aandeel een groot favoriet op het Reddit-forum. Yeung verwacht op korte termijn veel enthousiasme over Express.

Ford

De bekende autobouwer staat ook tussen de tips van Yeung. De volledig elektrische F-150-pickup kan volgens hem een serieuze concurrent worden voor Tesla’s Cybertruck. Met een koers-omzetverhouding van slechts 0,49 keer kan Ford flink in waarde stijgen, aldus Yeung.

Lees ook: Slim winst nemen op de beurs: 6 tips

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

3 klassieke beleggingsfouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Beleggers zijn niet immuun voor beursdips, maar je kunt er wel voor zorg... Lees verder ›