IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over short squeezes

De beurzen zijn momenteel in de ban van de Reddit-pagina Wall Street Bets, waarop aandelen met veel shortposities worden besproken met de bedoeling om de waarde van die aandelen op te pompen. Hiermee wordt geprobeerd shorters 'uit te roken', waardoor er een short squeeze kan ontstaan. Wat moet je weten over de laatste ontwikkelingen? 

Wellicht heb je er vorige week wel over gelezen. Veel media schreven over de wilde koersbeweging van het aandeel GameStop, een winkel die videogames verkoopt. Het aandeel sloot 2020 af op 18,84 dollar, maar schoot in de tweede helft van januari plotseling als een raket omhoog. Op 27 januari alleen al ging de koers drie keer over de kop. Uiteindelijk sloot het aandeel de maand na een wilde achtbaanrit af op 328 dollar.

Ook veel andere aandelen waarin veel shortposities zijn, vlogen omhoog, waaronder Nokia, BlackBerry en AMC.

Extreem hoge volatiliteit

Deze hoge volatiliteit is niet gebruikelijk op de beurs en dit soort bewegingen kunnen worden toegeschreven aan een zogenoemde short squeeze. 

Check ook: 10 regels voor beleggen in onzekere tijden

Er zijn honderden factoren die van invloed zijn op de beweging van een aandeel, maar kijkend naar de korte termijn kun je zeggen dat vraag en antwoord de koers bepalen. Als er meer aandelen worden verkocht dan er worden aangekocht, dan zal de prijs net zover zakken totdat er genoeg beleggers weer geïnteresseerd zijn om in te stappen.

Het omgekeerde gebeurt ook: als er meer beleggers zijn die aandelen willen kopen dan er aandelen in de markt beschikbaar zijn, dan zal de koers stijgen tot een niveau waarop de beleggers hun aandelen weer willen verkopen.

Aandelen met veel shorters

Een short queeze zie je vaak ontstaan bij aandelen waar veel shorters een positie in hebben opgebouwd. De AFM houdt bij welke partijen er zo'n shortpositie hebben opgebouwd, maar je kunt ook terecht bij de website shortsell.nl. Op deze website zie je bijvoorbeeld dat in Wereldhave en Just Eat Takeaway momenteel veel shorters zitten. Meestal is dit uitgedrukt in een percentage: het percentage shortposities op basis van het totale aantal verhandelbare aandelen. 

Bij Wereldhave en Just Eat Takeaway.com was dit percentage afgelopen vrijdag circa 12% en 10%. 

Wat een “normaal” percentage is valt niet te zeggen en is ook afhankelijk van veel factoren. In het algemeen kun je wel zeggen dat een percentage in de dubbele cijfers laat zien dat er aardig wat beleggers negatief zijn over het aandeel. 

Dit gebeurt er bij een short squeeze

Stel er zijn veel shorters in een aandeel actief, zoals niet alleen bij GameStop het geval is, maar ook bij bioscoopexploitant AMC, die flink wordt getroffen door de coronacrisis. Hoewel veel beleggers negatief zijn over de ontwikkelingen bij GameStop en AMC, kunnen er tussentijds natuurlijk wel positieve ontwikkelingen zijn die het aandeel (al dan niet kortstondig) hoger zetten. Zo kondigde AMC recent aan dat een faillissement werd afgewend, nadat de bioscoopexploitant geld ophaalde bij investeerders.    

Als gevolg van het betrekkelijk goede nieuws, steeg de beurskoers. Automatisch betekent dit dat shorters tegen verliezen aankijken en als de verliezen te hoog oplopen dan kan er een zogenoemde margin call plaatsvinden. Een broker vraagt een belegger dan om meer geld bij te storten of de shortpositie te sluiten, om te voorkomen dat een shortbelegger te veel verlies lijdt en zo te diep in de schulden komt.

Shorters sluiten hun posities

Op een gegeven moment moeten beleggers die short gaan hun aandelen weer terugkopen om hun positie te sluiten. Op deze manier kan een aandeel flink opveren na een forse daling. Zo kan er een short squeeze ontstaan, hetgeen de afgelopen dagen gebeurde met aandelen als GameStop en AMC. Shorters sluiten massaal hun posities. 

Bedenk wel dat voor langetermijnbeleggers een short squeeze weinig zegt over de potentie van een aandeel op lange termijn. De volatiliteit kan voor onrust zorgen, maar het is belangrijk om deze ruis te negeren en je te focussen op de langetermijnpotentie van een aandeel.

Lees ook: 3 slimme beleggingsstrategieën voor 2021

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Help, ik heb GameStop nog steeds in mijn portefeuille

Stel je hebt aandelen van het geplaagde GameStop gekocht, maar bent nog ... Lees verder ›