IEXGeld

Dossiers

Profiel

Krijg je beleggingsstrategie op orde met deze 6 tips

De coronapandemie heeft een ongekende economische schok teweeggebracht en leidde ook tot de snelste bearmarkt in aandelen ooit, gevolgd door de snelste opleving. Als deze achtbaanrit je onrustig maakt, is het een goed idee om de verdeling van aandelen en obligaties in je portefeuille onder de loep te nemen, stelt Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij vermogensbeheerder Vanguard.

Het opbouwen van een evenwichtige portefeuille is volgens hem een van de vier belangrijkste beleggingsprincipes - naast het stellen van doelen, het bewaken van kosten en gefocust blijven op je langetermijndoel.

Check ook: 5 tips van Warren Buffetts rechterhand

Met de zomer in het vooruitzicht en een naderende heropening van de economie zullen veel beleggers ervoor willen zorgen dat hun financiën in 2021 in balans zijn. Hier zijn zes tips die extra gemoedsrust geven:

1. Spaar meer

Als je in de gelukkige positie verkeert dat je meer geld opzij kunt zetten, tellen alle kleine bedragen. Investeer €100 per maand en na 30 jaar zou dat bijna €82.0003 waard kunnen zijn. Het rente-op-rente effect wordt wel eens beschreven als het achtste wereldwonder. Laat dit voor je werken door eerder meer te sparen.

2. Vereenvoudig

Niets kan ooit te simpel zijn. Zet je beleggingen op een rijtje. Op deze manier heb je meer overzicht en meer inzicht in je rendement. Dat zorgt weer voor meer controle over kosten en lasten.

3. Verlaag de kosten

Vergelijk de cijfers van de lopende kosten (OCF's) die alle fondsen weergeven, maar onthoudt dat er extra verborgen kosten kunnen zijn, zoals transactiekosten en platformkosten. Deze tellen op en verminderen je rendement.

Leveren de fondsen waarin je belegt wat je nodig hebt, met een risiconiveau waarmee je je op je gemak voelt? Zo ja, dan is het goed. Zo nee, dan is het misschien tijd om te overwegen om over te stappen naar een ander platform. Hoge kosten vormen een belemmering voor goede beleggingsresultaten.

4. Maak een plan

Wees gefocust, zorg voor duidelijke belegingsdoelen. Een plan helpt om inzicht te krijgen in wat je wilt bereiken en herinnert je eraan dat beleggen uiteindelijk gaat over het bereiken van je ambities en levensdoelen. Maak je plan persoonlijk.

5. Wees eerlijk

Begrijp je je investeringen echt? Postzegels, wijn, hedgefondsen, cryptomunten… Ben je echt een expert op een van deze gebieden, dan is een bescheiden privécollectie wellicht op zijn plaats, anders waarschijnlijk niet.

6. Vraag hulp

Niets is zo moeilijk als het lijkt. Veel mensen stellen beleggen uit om redenen die gemakkelijk kunnen worden verholpen. Kleine handelingen kunnen een groot verschil maken. Als je twijfels of vragen hebt over je financiën, of als je niet zeker weet waar je moet beginnen, praat dan eens met een financieel adviseur.

Lees ook: Slim beleggen op een stijgende beurs: 5 tips

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze sectoren kunnen ook profiteren van een economisch herstel

Niet alleen hotels en luchtvaartmaatschappijen wrijven zich in hun hande... Lees verder ›