Voor veel mensen is het pensioen een ver-van-mijn-bedshow. Toch is het verstandig om al zo vroeg mogelijk te beginnen om een vermogen op te bouwen voor later. Om dat goed te kunnen doen, moet je wel goed zicht hebben op de materie. We zetten 6 hardnekkige misverstanden voor je op een rij.
Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers is matig of niet goed financieel voorbereid op de oude dag, zo blijkt uit onderzoek van dienstverlener AON. 21% van de medewerkers is er niet in geïnteresseerd en 25% zegt te weinig kennis over het pensioenstelsel te hebben om zich goed te kunnen voorbereiden op de pensioentijd. Bijna een derde (32%) heeft geen idee hoe hoog de pensioenuitkering eigenlijk zal worden.
Dat is zorgelijk, want wie geen zicht heeft op de opbouw, loopt het risico op een karige oude dag. Hoe langer je wacht om je erin te verdiepen, hoe moeilijker het wordt om nog bij te sturen.
Helaas circuleren er veel misverstanden over het pensioen. We zetten er zes voor je op een rij.
1. Ik werk, dus ik bouw automatisch pensioen op
Niet iedereen in loondienst bouwt een pensioen op via zijn werkgever, want er zijn ook bedrijven zonder pensioenregeling. Ook ondernemers bouwen niet automatisch pensioen op: zij moeten dit zelf regelen.
Bouw jij geen pensioen op, dan is het verstandig om snel in actie te komen.
Check ook: Beleggen voor mijn pensioen: hoe pak ik dat concreet aan?
Er zijn verschillende manieren om pensioen op te bouwen. Sparen of beleggen (zelfstandig of via een lijfrente) ligt het meest voor de hand. Maar je kunt ook de eigen woning inzetten voor je pensioen. Ben je ondernemer, dan kan de verkoop van je bedrijf dienen als aanvulling op je pensioen.
2. Ik heb straks 70% van mijn laatstverdiende salaris nodig
Een vuistregel is dat je ongeveer 70% van je huidige salaris nodig hebt om van rond te kunnen komen als je met pensioen gaat.
Maar of dat ook van jou geldt, hangt onder andere af van je financiële situatie. Heb je een afbetaald huis als je met pensioen gaat, dan heb je minder nodig dan wanneer je nog in een huurwoning zit of nog een hypotheek hebt lopen. En als je eerder wil stoppen met werken, moet je pensioenpot royaler zijn gevuld dan wanneer je nog langer door wil buffelen.
Lees ook: Beleggen voor mijn pensioen: hoeveel heb ik later nodig?
Ook je persoonlijke wensen spelen een rol. Ben je bijvoorbeeld van plan om later veel op reis te gaan en houd je van een comfortabel leven, dan heb je meer nodig dan wanneer je met weinig luxe toe kan. Probeer daarom nu alvast na te denken hoe je je oude dag wil doorbrengen.
3. Het pensioen dat ik via mijn werkgever opbouw is voldoende
Die 70% van het huidige brutoloon, waarover je in de vorige alinea hebt gelezen, is voor veel werknemers onhaalbaar. Bijvoorbeeld omdat ze vaak van baan zijn gewisseld, part time hebben gewerkt, tijdelijk hun werk op een lager pitje hebben gezet vanwege de komst van de kinderen, een tijd in het buitenland hebben gewerkt, een poos werkloos zijn geweest of arbeidsongeschikt zijn.
Bovendien hebben de meeste pensioenfondsen jarenlang afgezien van indexatie (aanpassing van de pensioenrechten aan prijsstijgingen). Of je voldoende opbouwt, valt dus nog te bezien.
Daarnaast wordt de opbouw van ons pensioen in de toekomst meer afhankelijk van beleggingsresultaten. Het directe verband tussen wat je verdient en de hoogte van je pensioen verdwijnt. Daarmee neemt de onzekerheid toe. Er is straks geen garantie meer, maar een 'verwacht pensioen'.
Lees ook: Pensioenakkoord: dit zijn de plannen
Daarnaast hangt, zoals gezegd, de vraag of je pensioen genoeg is natuurlijk ook af van je toekomstige bestedingspatroon: leef je zuinig dan heb je ook minder nodig.
Op Mijnpensioenoverzicht.nl vind je een inschatting van je AOW en aanvullend pensioen. Bedenk wel dat dit slechts een indicatie is, want door het nieuwe Pensioenakkoord wordt de opbouw van onze pensioenen onzekerder dan voorheen.
4. Ik moet veel geld inleggen voor een comfortabele oude dag
Als je een flink pensioentekort hebt en pas enkele jaren voor je pensionering gaat beginnen met beleggen om dit gat te dichten, moet je grote bedragen opzij leggen.
Maar als je ruim van tevoren van start gaat, valt het reuze mee. Hoe eerder je ermee start, hoe groter je beleggingspot waarschijnlijk wordt. Niet alleen kun je je meer risico's permitteren als je nog een lange tijd voor de boeg hebt; ook kun je profiteren van het rente-op-rente effect, omdat je eventuele beleggingswinsten kunt herbeleggen. Doe je dit langere tijd, dan tikt dat behoorlijk aan.
5. Mijn vrouw krijgt partnerpensioen als ik met pensioen ga
De term 'partnerpensioen' leidt geregeld tot misverstanden. Hiermee wordt een uitkering bedoeld die levenslang wordt uitgekeerd aan je man of vrouw als jij overlijdt. Dus niet als jij of je partner met pensioen gaat.
Lees ook: Partner overleden? Soms halveert het inkomen
Voorwaarde is wel dat je deelnemer bent van een pensioenfonds.
6. Ook als ik samenwoon heeft mijn partner recht op partnerpensioen
Als je samenwoont maakt je partner niet automatisch aanspraak op het partnerpensioen. Er gelden namelijk enkele strikte voorwaarden. Zo moet je een samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld en moet je je partner officieel bij het pensioenfonds aanmelden als begunstigde.
Woon je samen en wil je je partner verzorgd achterlaten, check dan bij je pensioenfonds de voorwaarden.
Check ook: Heb jij een pensioengat? Let op deze alarmbellen