IEXGeld

Dossiers

Profiel

Partner overleden? Soms halveert het inkomen

Als je partner overlijdt, zorgt dat vaak voor een flinke inkomensval. Maar veel stellen zijn onvoldoende op de hoogte van de gevolgen, zo blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.

Vorig jaar verloren 56.000 Nederlanders hun partner door overlijden. Een groot deel van hen ziet het inkomen hierdoor plotseling fors dalen; zeker als er geen nabestaandenpensioen is.

Wat de effecten zijn als jou dit overkomt, hangt af van de hoogte van je inkomen en eventuele aanvullende financiële regelingen.

Er zijn vier manieren om ervoor te zorgen dat je partner na jouw overlijden verzorgd achterblijft.

1. Nabestaandenuitkering

Via de overheid kun je misschien een Anw-uitkering aanvragen. Hier kom je echter alleen voor in aanmerking als je voor minimaal 45% arbeidsongeschikt bent of een minderjarig kind verzorgt. Bovendien is het geen vetpot.

Je zult dus sowieso nog wat extra's moeten regelen als je na overlijden van je partner niet elk dubbeltje wil hoeven omdraaien.

2. Nabestaandenpensioen

Volgens het Nibud maakt het al dan niet hebben van een nabestaandenpensioen een enorm verschil voor de financiële situatie van de nabestaanden. Ontbreekt deze regeling, dan halveert het inkomen al snel.

Lees ook: Zeven dure misverstanden over je pensioen na je scheiding

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan is dit automatisch geregeld. Maar woon je alleen samen, dan moet je je aprtner aanmelden bij je pensioenuitvoerder. Uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat een op de drie samenwoners dit niet heeft gedaan, omdat zij niet wisten dat dit nodig is. Een dure fout, want zonder aanmelding vist je partner na jouw overlijden achter het net.

3. Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een vooraf afgesproken bedrag uit als een van beiden overlijdt. Deze verzekering is vaak verplicht bij een hypotheek, maar je kunt hem ook afsluiten als je een woning huurt.

4. Eigen spaarpot of beleggingen

Verder kun je op andere manieren vermogen sparen als appeltje voor de dorst; door bijvoorbeeld te sparen, beleggen of een lijfrente af te sluiten.

Krijg ik straks genoeg?

Om te achterhalen wat je moet doen om te zorgen dat je partner later verzorgd achterblijft, is het van belang dat je eerst in kaart brengt wat de gevolgen zijn als je overlijdt.

Een mooi startpunt is de onlinetooi geldwijzernabestaanden.nl, die is opgesteld door het Nibud, de SVB en de Pensioenfederatie. Hier krijg je een overzicht op maat.

Check ook: 3 veel voorkomende misverstanden over de erfenis

Zoals gezegd maakt vooral de aanwezigheid van een nabestaandenpensioen veel verschil. Ben je niet aangesloten bij een pensioenfonds, omdat je bijvoorbeeld zzp-er bent of een uitkering hebt, dan is het dus extra belangrijk om te checken hoe de vlag erbij hangt na jouw overlijden.

Veel onwetendheid

Helaas zijn veel Nederlanders daar niet van op de hoogte, zo blijkt uit recente cijfers van Wijzer in geldzaken.Zo denkt 40% ten onrechte dat als hij of zij vóór de pensioendatum overlijdt, de achterblijvende partner een uitkering krijgt die gelijk is aan gelijk is aan 70% van het laatst verdiende salaris. Dat is te rooskleurig ingeschat: een halvering komt beter in de buurt.

30% weet niet niet of de huidige werkgever een nabestaandepensioen aanbiedt.En een derde van de Nederlanders denkt dat na zijn of haar overlijden de achterblijvende partner niet hoeft te bezuinigen. Die onwetendheid kan je dus duur komen te staan.

Lees ook: Erfbelasting besparen en nóg 6 redenen voor een testament

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›