IEXGeld

Dossiers

Profiel

Steeds meer spaarrekeningen met negatieve rente

De nul op spaarrekeningen waarbij je tegoed niet is vastgezet komt steeds verder in zicht, zo blijkt uit de laatste Spaarrente Barometer van MoneyView. Bovendien stijgt het aantal spaarrekeningen met een negatieve rente vanaf een bepaald tegoed.

De rente op spaarrekeningen die dagelijks opvraagbaar zijn daalt nog steeds. De gemiddelde rente die je krijgt bij een saldo van 10.000 euro bedraagt momenteel 0,07%, zo heeft MoneyView becijferd. Dat is iets meer dan 10% lager dan een jaar eerder.

In de onderstaande grafiek zie je de glijvlucht van de gemiddelde rente op spaarrekeningen zonder beperkingen in de afgelopen jaren:

Bron: MoneyView

Hoogste rente: 0,40%

De hoogste rente op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden bedraagt nu 0,40%. Dit betreft een spaarrekening van Bigbank, een bank uit Estland. Deze spaarrekening, Bigbank Flexibel Sparen, was bovendien het enige spaarproduct waar de rente afgelopen kwartaal omhoog ging.

Lees ook: Spaarrente te laag? Overweeg een deposito

Volgens MoneyView zijn er diverse spaarproducten van de markt verdwenen vanwege de huidige lage rentestand. Er zijn nu zes spaarproducten waarop waarbij de bank geen rente meer vergoedt over een saldo van 10.000 euro. Dat zijn er evenveel als vorig jaar.

Negatieve rente in opkomst

Maar de negatieve rente lijkt wel in opkomst. Het aantal spaarrekeningen waarbij je vanaf een bepaald saldo rente moet betalen (in plaats van ontvangen), is volgens MoneyView namelijk fors toegenomen sinds begin dit jaar. In het laatste kwartaal van 2020 waren er nog maar twee producten met negatieve rentes. Maar inmiddels wordt bij meer dan een derde (15) van de aangeboden dagelijks opvraagbare spaarrekeningen een negatieve rente in rekening gebracht. Dit gaat vooral om rekeningen van grootbanken.

Check ook: 5 slimme alternatieven voor een spaarrekening

Inmiddels zijn er volgens MoneyView tien aanbieders die negatieve spaarrentes doorberekenen aan klanten. Deze negatieve rente geldt wel pas vanaf een bepaald spaarsaldo. Die grens loopt uiteen van 100.000 euro tot 1 miljoen euro.

Einde negatieve rentes waarschijnlijk nog niet in zicht

Zo lang de Europese Centrale Bank de rentetarieven laag houdt, is het einde van negatieve spaarrentes nog niet in zicht, zo verwachten de onderzoekers van MoneyView. Sterker nog, ze achten het aannemelijk dat dit jaar nog meer partijen een negatieve rente zullen introduceren.

Daarnaast is de kans groot dat banken de grens waarboven je moet betalen over je spaartegoed steeds verder zullen verlagen. De grote vraag is of deze grens ook onder de 100.000 euro zal uitkomen, de laagste grens tot nu toe.

Lees ook: Hoe hard daalt de waarde van mijn spaargeld nu echt?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›