IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat is een margin call?

De beurzen waren afgelopen week kortstondig in rep en roer nadat een grote Amerikaanse investeerder, Archegos Capital Management, een margin call kreeg. Dit leidde tot een verkoopgolf op de aandelenmarkten. Wat betekent een margin call eigenlijk en waarom leidt dat tot paniek onder beleggers?

Om erachter te komen waarom investeerder Archegos een margin call kreeg en waarom dit consequenties had voor de bredere aandelenmarkten, is het belangrijk om naar de achtergrond van deze investeerder te kijken.

Archegos beheert maar liefst 10 miljard dollar. Een groot deel van dat geld werd in de afgelopen maanden gestoken in een beperkt aantal Chinese techbedrijven met een notering in de Verenigde Staten. Ook in twee Amerikaanse mediapartijen, te weten ViacomCBS en Discovery, werden aanzienlijke bedragen gestopt, zo merkten onder meer de Financial Times en The Wall Street Journal op. 

Hoge risico’s 

Archegos nam met het aankopen van deze posities wel erg veel risico’s: de aandelen werden gekocht met geleend geld en er werd gespeculeerd op aandelen zonder dat Archegos ze daadwerkelijk in bezit had. 

Lees ook: Hoe selecteer ik de beste aandelen? Let op deze 7 cijfers

Hoge risico’s kunnen leiden tot hoge rendementen, maar ook tot forse verliezen. De aandelen waarin Archegos belegde, daalden in de afgelopen weken fors, mede als gevolg van oplopende spanningen met China. Chinese toezichthouders willen techbedrijven strenger gaan reguleren. Dit valt niet in goede aarde bij beleggers, die de aandelen massaal van hand deden. 

Margin call

De forse verliezen van Archegos begonnen op te vallen bij brokers als Goldman Sachs en Credit Suisse, hetgeen leidde tot een margin call. In zo’n situatie vraagt de desbetreffende bank aan een investeerder om meer geld bij te storten. Dit geld dient dan als onderpand en moet voorkomen dat een investeerder te veel verlies lijdt en zo te diep in de schulden komt.

Brokers willen dit voorkomen, zeker als zij geld hebben uitgeleend aan een investeerder om de speculatieve posities in te kunnen nemen. Als er dan door de investeerder geld wordt bijgestort, dan is de zaak daarmee afgedaan (al dan niet voor een poosje). 

Paniekreactie

Maar Archegos gaf geen gehoor aan de margin calls van zijn brokers, die daarop meteen actie ondernamen. Onder meer Goldman Sachs en Morgan Stanley verkochten massaal de posities van Archegos in ViacomCBS, Discovery en de Chinese techbedrijven.

Dit leidde tot een paniekreactie onder beleggers, maar vooral onder banken die ook banden hebben Archegos. Vorige week vrijdag daalden de aandelen ViacomCBS en Discovery bijvoorbeeld elk met ongeveer 27%. Op maandag daalden de aandelen verder. 

Een margin call kan dus voor ontwrichting op de aandelenmarkten zorgen. Dit komt ook omdat beleggers zich afvragen of dit een geïsoleerd geval is, of dat er nog meer investeerders zijn die enorm hoge risico’s lopen en mogelijk binnenkort niet aan hun margin calls kunnen voldoen.

Lees ook: Waarom stijgende rentes niet goed zijn voor aandelen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Britse beleggingen flink afgestraft: ligt hier een koopkans?

... of kunnen we beter even wachten? Lees verder ›