IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nieuw laagterecord voor hypotheekrente

De rente op staatsleningen is de afgelopen twee maanden opgelopen. Maar wie dacht dat de hypotheekrente zou volgen, heeft het mis.

De oplopende rente op staatsleningen houdt de financiële markten al enige tijd in haar greep. Vooral op Amerikaans staatspapier zit de rente momenteel in de lift. Dit komt omdat beleggers verwachten dat de Amerikaanse economie dankzij het coronasteunpakket van president Joe Biden sneller zal herstellen dan eerder was voorzien. Hierdoor gaan consumenten meer uitgeven en kan de inflatie toenemen.

Deze ontwikkeling had ook invloed op de rentes in Europa. Maar volgens de Hypotheekshop lijken nieuwe maatregelen door de Europese Centrale Bank, het opkopen van meer staats- en bedrijfsobligaties, op dit moment te voorkomen dat de rentes verder oplopen.

Lees ook: Overwaarde verzilveren? Zo doe je dat

Wie had gevreesd dat de hypotheekrente, die sinds de zomer gestaag was gedaald, eind februari het dieptepunt had bereikt, heeft het dan ook mis.

Nieuw laagterecord

De hypotheekadviesketen signaleert dat er de afgelopen weken enkele geldverstrekkers waren die de rente verhoogden, maar ook aanbieders die de tarieven juist verlaagden. Per saldo is de hypotheekrente niet gestegen. Integendeel: deze week werd zelfs een nieuw laagterecord van 1,52% bereikt. Dit is het gemiddelde tarief van annuïteitenhypotheken met verschillende rentevaste perioden (van vijf jaar tot dertig jaar vast) en zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Volgens de hypotheekadviesketen neemt het aantal geldverstrekkers dat de hypotheekrente (licht) verlaagt de laatste twee weken voorzichtig toe. Op dit moment staan bijna alle renteperioden op hun laagste niveau ooit. Alleen de variabele rentes en hypotheken met een rentevaste periode van twintig jaar met NHG staan daar iets boven.

Huizenkopers zetten rente gemiddeld 19 jaar vast

De Hypotheekshop constateert ook ook dat consumenten de rente langer vastzetten dan ooit. De gemiddelde duur waarop huizenkopers en oversluiters de rente vastzetten voor nieuwe hypotheken nadert momenteel de 19 jaar. Enkele jaren geleden koos nog 70 tot 80% van de huiseigenaren voor een rentevaste periode van tien jaar. 

Minder hypotheken met NHG afgesloten

Een andere opmerkelijke ontwikkeling is dat het aandeel hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie is gedaald tot 28%. In 2012 was dat nog 70%. De Hypotheekshop wijt de afname aan het krapper wordende aanbod van woningen met een vraagprijs onder de 300.000 euro (de NHG-grens) en de snel stijgende huizenprijzen.

Check ook: Bieden boven de vraagprijs: dit zijn de risico's

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›