IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom spreiding van je cryptoportefeuille nutteloos is

Als belegger is het van belang dat je een goed gespreide beleggingsportefeuille opbouwt, zodat je niet van één aandeel afhankelijk bent voor je rendement. Een veelzijdige portefeuille brengt de risico’s en het rendement zo goed mogelijk in balans. De vraag is of spreiding ook nodig is als je besluit om cryptomunten te kopen. Het korte antwoord: nee.  

De Amerikaanse auteur Jimmy Song legt uit dat de kracht van cryptomunten in de code en het netwerk ligt. Op basis daarvan kun je volgens hem het kaf van het koren onderscheiden.

Maar dit soort technische informatie is voor beleggers moeilijk te begrijpen. Als gevolg hiervan vallen cryptobeleggers vaak voor het marketingverhaal van ontwikkelaars of kopen ze de munten puur en alleen met de hoop dat de munt in waarde zal stijgen.  

Lees ook: Bitcoins en belastingaangifte, zo zit dat

Kortom: zij zien de potentie van de munt, zonder volledig op de hoogte te zijn van de werking en daarmee de werkelijke kwaliteit van de technologie. Volgens Song sluiten de marketingpraatjes van ontwikkelaars echter lang niet aan op de werkelijke situatie. “Overdrijven kost immers niks, maar jaagt wel de vraag en interesse aan”, aldus Song. 

Geen blik achter de schermen

Achter de schermen kan de implementatie van een cryptonetwerk compleet falen, kunnen er beveiligingsproblemen zijn of leveren testen niet de gewenste resultaten op, terwijl investeerders in de cryptomunten daar volgens Song vrijwel nooit achterkomen. 

Om problemen te verhelpen werken ontwikkelaars zich in de kosten, terwijl beleggers in de cryptomunt optimistisch blijven en de koers verder stijgt. Daarmee komen de risico’s ten opzichte van het rendement steeds verder uit balans, zonder dat beleggers het door hebben, aldus Song. 

Weinig informatie beschikbaar

“Bij de meeste coins blijft het bij een veelbelovend verhaal en zijn beleggers voor hun informatie sterk afhankelijk van een klein groepje ontwikkelaars.”

Song wijst op het voorbeeld van ZCash, dat qua technologie veelbelovend was maar toch te kampen kreeg met bugs die voor lange tijd roet in het eten gooide. “En dit is nog één van de meer betrouwbare altcoins, dus welke onzichtbare problemen spelen er bij andere munten?”

Volgens Song leidt dit alles tot enorm hoge risico’s voor investeerders die cryptomunten kopen. De meeste altcoins hebben geen trackrecord en zijn niet door slimme techneuten onder de loep genomen.

Lees ook: 2 redenen om niet in bitcoin te beleggen

Song vergelijkt het met risicovolle pennystocks die niet door analisten worden gevolgd. “Als je vanuit het oogpunt van spreiding meer pennystocks inslaat, dan breng je de risico’s van je portefeuille echt niet terug. Sterker nog; er komen alleen maar meer risico’s en een hogere volatiliteit bij.” 

'Houd het bij bekende munten'

Volgens Song heeft het dan ook weinig zin om allerlei cryptomunten te kopen voor een betere spreiding van je portefeuille. Hij adviseert dan ook om het bij bekende munten als de bitcoin te houden, waarvan de techniek al jaren door “duizenden, zo niet tienduizenden” wordt bestudeerd. Bovendien werd de munt ontwikkeld in een periode waarin speculeren op een waardestijging nog helemaal niet aan de orde was.  

Wie meer cryptomunten wil toevoegen aan zijn portefeuille, dient volgens Song kennis te hebben van de code erachter. “Als je niet weet hoe je de code moet interpreteren, als die informatie al openbaar is, dan moet je er niet aan beginnen.” 

Check ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›