IEXGeld

Dossiers

Profiel

2 redenen om niet in bitcoin te beleggen

Voor bitcoin geldt: you hate it or you love it. Een tussenweg lijkt er niet te zijn. Fans roemen de cryptomunt vooral omdat het een schaars goed is en omdat de bitcoin steeds meer praktische toepassingen krijgt. Maar er zijn ook redenen om er juist níet in te beleggen.

Bitcoin staat bekend om zijn wilde ritten: de virtuele munt is sinds maart meer dan tien keer over de kop gegaan, van 4.100 dollar naar ruim 46.000 dollar naar meer dan 46.000 dollar gisteren. Tussentijds is de koers diverse malen flink gekelderd, met soms wel meer dan een kwart van zijn waarde.

Voor bitcoin geldt: you hate it or you love it. Een tussenweg lijkt er niet te zijn. Fans roemen de cryptomunt vooral omdat het een schaars goed is en omdat de bitcoin steeds meer praktische toepassingen krijgt.

Check ook: 5 redenen waarom bitcoin verder kan stijgen

The Motley Fool zet daar echter vraagtekens bij. Volgens de Amerikaanse website zijn er juist goede renenen om met een boog om bitcoin heen te lopen.

Valse schaarste

Er zijn momenteel 18,6 miljoen bitcoinmunten uitgegeven, en dat kunnen er uiteindelijk niet meer dan 21 miljoen worden. Dat lijkt op schaarste te duiden, maar is in feite niet meer dan een afspraak. Hoe onwaarschijnlijk het nu ook klinkt, de bitcoingemeenschap kan op een dag besluiten om te morrelen aan die productiebeperking.

Dat is een groot verschil met goud. Hoewel we niet precies weten hoeveel goud er nog gedolven kan worden, is een ding duidelijk: alle pogingen om nieuw goud bij te maken zijn mislukt. Die schaarste is echt. Dat verklaart waarom het edelmetaal al eeuwenlang wordt gezien als waarde-opslag.

Volgens The Motley Fool is de perceptie van schaarste, die de bitcoin tot grote hoogte heeft gebracht, dan ook onterecht.

Praktische toepassingen

Een ander argument dat de voorstanders van bitcoin gebruiken is dat een toenemend aantal bedrijven bereid is om de cryptomunt te accepteren als betaalmiddel. Het meest recente voorbeeld is Tesla, die daar deze week uitspraken over deed.

Maar zolang bitcoin vastzit aan een maximale uitgave van 21 miljoen munten, is uitgebreid gebruik in het economische verkeer een utopie, zo waarschuwt The Fool.

Volgens Fundera kunnen Amerikanen inmiddels bij meer dan 2.300 bedrijven betalen met bitcoin. Dat lijkt veel, maar de VS telt maar liefst 7,7 miljoen bedrijven met ten minste één werknemer, en meer dan 32 miljoen als eenmanszaken worden meegeteld. Het is dus een druppel op de gloeiende plaat.

Niet in omloop

The Motley Fool ziet het ook als een veeg teken dat de cryptomunt steeds meer in handen van een kleine groep grote beleggers is geraakt. In december 2017 hadden 1.000 mensen volgens Bloomberg News ongeveer 40% van alle circulerende bitcoinmunten in handen. In november had 2% van de bitcoinhouders 95% van alle virtuele munten in bezit.

Lees ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin

Dat wijst erop dat de meeste bitcoin niet in omloop is: er is misschien nog 40 miljard dollar aan bitcoin beschikbaar voor betalingen. Dat is niet genoeg om van bitcoin een echt ruilmiddel te maken.

Daar valt natuurlijk iets aan te doen: die grens van 21 miljoen munten loslaten. Maar daar is vooralsnog geen sprake van.

Wilde ritten

Welke factoren - naast schijnbare schaarste - kunnen de explosieve prijsstijging van bitcoin eigenlijk verklaren? The Motley Fool wijst naar inefficiënte markten, emoties en technische analyse ("zolang de koers stijgt, stijgt de koers") als redenen voor de hype.

Omdat het grootste deel van het aanbod in handen is van een kleine groep, zijn de recente prijsschommelingen waarschijnlijk veroorzaakt door kleine speculanten en zogeheten program traders - professionele handelaren die gebruik maken van computeralgoritmes om met grote frequentie en snelheid te handelen.

Het probleem met dit soort dunne handel is dat de koers net zo snel naar beneden kan doorslaan als naar boven. Je bent dus gewaarschuwd.

Lees ook: Cryptomunten: 6 dingen om te weten voordat je hierin belegt

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Poor capitalist 12 februari 2021 14:49 0
    Ik zie dat de Motley Fool inspirerend werkt. Misschien een tip voor de kleine belegger die in Amerikaanse fondsen wil beleggen, zonder afhankelijk te zijn van wereldvreemde tips op tiktak of Reddit. MF heeft zeer zinnige tips voor lange termijn beleggen en past deze regelmatig aan. Dat ze goed gevolgd worden, blijkt bij voorbeeld uit de koersreactie van Fivver die binnen een paar minuten na de utube aanbeveling met 10 procent omhoog ging. Mij lijken de aanbevelingen zeer zinnig, mits - zoals ze steeds herhalen- je minstens 10 verschillende fondsen aanhoudt en deze 5-10 jaar kunt vasthouden. Dit is natuurlijk de standaard formule van bijna alle fondsbeheerders, die niet bij iedere koersdaling ter verantwoording gehouden willen worden. Voor een relatief klein bedrag ben je een jaar geabonneerd. Aanbevolen.!.
  2. Dividisco 17 februari 2021 14:20 0
    Zoals men op CT zegt: have fun staying poor!

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›