IEXGeld

Dossiers

Profiel

Grootste stijging huizenprijzen in twee jaar

Ondanks de coronacrisis gaat het nog steeds crescendo op de huizenmarkt. Bestaande koopwoningen werden in januari gemiddeld 9,3% duurder dan in januari 2020, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Volgens de rekenmeesters is zelfs sprake van de grootste prijsstijging in ruim twee jaar.

De woningprijzen zitten inmiddels bijna acht jaar jaar in de lift en hebben afgelopen maand het hoogste niveau ooit bereikt. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met bijna 58% opgelopen.

Ook meer transacties

Ook het aantal woningverkopen is flink gestegen. Het Kadaster registreerde in de eerste maand van 2020 in totaal 24.516 woningtransacties. Dat is bijna 40% meer dan een jaar eerder en de grootste procentuele stijging in zes jaar.

Check ook: Overwaarde verzilveren? Zo doe je dat

Volgens het Kadaster zijn er zelfs nog nooit eerder in januari zoveel huizen van eigenaar verwisseld als dit jaar. De onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het aantal woningtransacties in de afgelopen vier jaar, waarbij de piek in januari duidelijk zichtbaar is.

Afschaffing overdrachtsbelasting voor jonge starters

De oorzaak van de piek is niet duidelijk, maar de onderzoekers wijzen wel op de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar per 1 januari. Mogelijk hebben veel jonge potentiële huizenkopers hun verhuisplannen in de ijskast gezet tot de jaarwisseling.

Voor huizenkopers die een woning kopen waarin ze niet wonen (bijvoorbeeld als belegging, vakantiehuis of woning voor een studerend kind) is de overdrachtsbelasting dit jaar juist omhoog gegaan van 2 tot 8% van de woningwaarde. Beide ontwikkelingen hebben mogelijk invloed gehad op het aantal woningtransacties in december en januari.

Lees ook: Is het einde van de daling van de hypotheekrente in zicht?

 

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Prijsstijging koophuizen vlakt verder af. Hoe zit het in jouw provincie?

In Flevoland, Drenthe en Groningen stegen de huizenprijzen het hardst. Z... Lees verder ›