IEXGeld

Dossiers

Profiel

Analisten: beurzen vlak in 2021, maar wel een paar uitschieters

De aandelenmarkten zijn het jaar goed begonnen, maar analisten van Citi verwachten niet dat deze trend zich doorzet. De marktvorsers voorzien dat veel beurzen een pas op de plaats zullen maken, maar wie goed zoekt kan nog wel wat interessante kansen vinden. 

Analisten van de Amerikaanse zakenbank mikken voor de MSCI All Countries World Index, een index die beurzen van over de hele wereld volgt, op een winst in 2021 van slechts 2%. Afgelopen jaar liet de index nog een rendement zien van 5,2%.

Minder positief over groeiaandelen

Vooral groeisectoren, die het in 2020 nog uitstekend deden, zullen achterblijven, terwijl waardeaandelen weer in trek zullen zijn. Daarmee is Citi voor het eerst sinds jaren een stuk minder positief over groeiaandelen en dat bepaalt ook de visie van de bank over de Amerikaanse aandelenmarkten.

Citi ziet het Amerikaanse begrotingstekort als een groot probleem, onder meer voor de dollar. De Amerikaanse munt zal volgens de analisten verder verzwakken, hetgeen opkomende markten en grondstofaandelen goed zal doen. 

Neutraal over Amerikaanse aandelen

Waar Citi eerder nog een Overwogen-advies hanteerde op Amerikaanse aandelen, is de bank nu nog neutraal gestemd. De neutrale visie hangt wel af van het succes van de uitrol van coronavaccins. Dit bepaalt namelijk het verdere verloop van het herstel van de wereldeconomie.

Check ook: Begin 2021 goed: kijk naar je beleggingsportefeuille

Citi verwacht dat de wereldeconomie in 2021 met 5% zal aantrekken, na een krimp van krap 4% in 2020. Ook bedrijven zullen profiteren van een herstel van de wereldeconomie, waarbij de winst per aandeel van bedrijven in de hardst geraakte sectoren het meest zullen aantrekken.  

Citi merkte wel op dat een groot deel van het voorziene herstel van de wereldeconomie al door beleggers is ingeprijsd, erop wijzend dat de MSCI All Countries World Index wordt verhandeld tegen 20 keer de voorziene winst per aandeel. Dit ligt ver boven het gemiddelde van 15 keer de voorziene winst.

In dit licht is de Amerikaanse markt het duurst en heerst er een hoge mate van euforie, zo waarschuwt Citi. Dit kan ertoe leiden dat een correctie ophanden is. Komt er daadwerkelijk een terugval? Sla dan je slag, zo adviseren de marktvorsers van Citi. 

... maar positief over VK en Australië

De beste rendementen zijn volgens Citi dit jaar te vinden in het Verenigd Koninkrijk. Gemeten naar de voorziene winst per aandeel, is de Britse beurs zeer aantrekkelijk gewaardeerd. De Britse hoofdgraadmeter FTSE 100 kan dit jaar 7% stijgen, zo voorziet de zakenbank.

Ook de Australische beurzen zullen naar verwachting flink aantrekken, met een voorziene winst van 6% voor de S&P/ASX 200. Voor wat betreft opkomende markten, voorzien de analisten vooral een forse groei voor de Chinese, Koreaanse en Russische beurzen.

Rendement op obligaties kan aantrekken

Het rendement op obligaties kan dit jaar ook aantrekken, zo verwachten zij, mede dankzij een herstel van de mondiale economie. Citi voorziet dat de Amerikaanse tienjaarsrentes in de komende maanden richting de 1,25% gaan en richting 1,45% tegen het einde van het jaar. Momenteel staan de rentes rond 1%. Aantrekkende obligatierentes kunnen financials en energiebedrijven dan weer in de kaart spelen, zo is de verwachting van Citi.

Lees ook: Is een goede jaarstart op de beurs een gunstig teken?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze sectoren kunnen ook profiteren van een economisch herstel

Niet alleen hotels en luchtvaartmaatschappijen wrijven zich in hun hande... Lees verder ›