IEXGeld

Dossiers

Profiel

6 manieren om een woning te vinden die je wél kunt betalen

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning is in het vierde kwartaal gestegen naar 365.000 euro, zo bleek afgelopen week uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Dat is 11,6% hoger dan een jaar eerder. Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de huizenprijzen met meer dan 11% in de lift zitten.

Het wordt steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden, dus wat kun je doen als je wel op zoek bent, maar een krap budget hebt? Wij zetten wat tips op een rijtje. 

1. Overweeg een appartement

Hoewel je wellicht op zoek bent naar een huis, kan het misschien verstandiger en goedkoper zijn om een appartement te kopen. Je hebt dan niet alle voorzieningen die je in je droomhuis wel zou hebben, maar een appartement als eerste koopwoning hoeft geen verkeerde keuze te zijn. Je kunt er enkele jaren mee vooruit en het is doorgaans goedkoper in de aanschaf.

2. Kies voor de buitengebieden

Locatie is een heel belangrijke (zo niet de belangrijkste) factor met betrekking tot de prijsvorming van een woning; vaak nog belangrijker dan de omvang en conditie van het huis.

Lees ook: Huizenprijzen naar recordhoogte

Wil je in de binnenstad wonen, dan betaal je daar uiteraard een hogere prijs voor dan wanneer je voor een achtstandswijk zou kiezen. Kijk dan ook eens naar huizen in de buitengebieden.

Wellicht heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat je in de nabije toekomst niet meer zo vaak naar kantoor hoeft. Dit geeft wat vrijheid om wat verder van je werk af te wonen en dat merk je meteen aan je portemonnee. 

3. Samen kopen

Vooral voor alleenstaanden kan het onbetaalbaar zijn om een huis te kopen. Wellicht kun je een vriend of vriendin vinden, met wie je een huis koopt. Je sluit dan samen een hypotheek af en het huis komt op naam van jullie beiden te staan.

De bank kijkt naar dan naar meerdere inkomens, waardoor je dus in theorie een hogere hypotheek kunt krijgen. 

4. Lagere hypotheekrente

Hoe lager de hypotheekrente, hoe meer budget je voor een huis overhoudt. Zorg dus dat je goed onderzoek doet naar de rentes die hypotheekverstrekkers je bieden. Enkele tienden van een procent verschil in hypotheekrentes kunnen er al toe leiden dat je duizenden euro’s overhoudt.

Lees ook: Fors besparen op je hypotheek? 5 tips 

Maar de hypotheek met de laagste rente is niet altijd de beste keuze, zo stelt Intermediair. Kijk ook naar hoe flexibel een hypotheekverstrekker is, bijvoorbeeld op het gebied van een overbruggingshypotheek en met betrekking tot boetevrij aflossen.

5. Vraag om financiële hulp

Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen bij de aanschaf van een eigen woning. Zo kun je een starterslening aanvragen, bovenop je hypotheek. Deze lening overbrugt het verschil tussen de koopprijs van een woning en wat je maximaal kunt lenen bij een geldverstrekker. Meestal vraag je zo’n lening aan bij de gemeente, provincie of woningcorporatie.

Er zijn ook koopvarianten, bijvoorbeeld dat je een woning met korting kunt kopen van een woningcorporatie, projectontwikkelaar of vastgoedmaatschappij. Vereniging Eigen Huis bespreekt hier wat opties. 

6. Koop een opknappertje 

Ben je zelf heel handig of heb je mensen in je kennissenkring die bereid zijn om je een handje te helpen, dan kun je natuurlijk ook een woning kopen die je moet opknappen. Je koopt dan een huis dat enorm verouderd is, maar nog wel relatief veel vierkante meters voor je geld biedt.

Op Funda vind je diverse woningen die je voor minder dan een ton kunt kopen. Maar schrik niet van de staat van sommige panden…

Check ook: Bieden op een huis? Pas op voor 7 dure fouten

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›