IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hypotheekrentes naar nieuw laagterecord

De hypotheekrentes zijn het nieuwe jaar ingegaan met een nieuw historisch laagterecord. Vooral bij langere rentevaste periodes zijn de tarieven afgelopen jaar flink gedaald, zo blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Rente.nl.

De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met een rentevaste periode van 20 jaar bedraagt nu 1,23%. Vorig jaar rond deze tijd was dat nog 1,48%.

Ook de laagste rente voor 30 jaar vast is op jaarbasis flink gezakt, van 1,89% naar 1,57%. Dat komt neer op een daling van 17%.

Korte rentevaste periodes: geringere rentedaling

Bij hypotheken met een kortere rentevaste periode (van 5 en 10 jaar) waren de rentedalingen kleiner. Maar ook hier is de trend neerwaarts. Zo ging voor hypotheken met een rentevaste periode van 5 jaar de rente omlaag van 0,9% naar 0,75% en voor 10 jaar van 1,05% naar 0,97%.

Hier zie je de ontwikkeling van de hypotheekrentes bij verschillende rentevaste periodes:


Waarom dalen de rentes vooral bij 20 of 30 jaar vast?

Dat de rentes juist bij langere rentevaste periodes flink dalen, komt volgens Rente.nl door de grote vraag naar deze hypotheken. Veel huizenbezitters wilden aan het eind van het jaar hun hypotheek over- of afsluiten vanwege de lage rentes.

Lees ook: 1 op 3 huiseigenaren heeft minimaal een ton overwaarde

Daarnaast was er een stormloop op hypotheken door consumenten die vlak voor de jaarwisseling een huis kochten waarin ze niet van plan zijn te wonen, zoals een woning om te verhuren, een vakantiehuis of een huis voor hun studerende zoon of dochter. Zij wilden nog even profiteren van de lagere overdrachtsbelasting van 2%, omdat het tarief voor deze woningen vanaf 1 januari is verhoogd naar 8%.

"Omdat de hypotheekrentes nu zo laag staan bij de lange rentevast periodes, is het nu natuurlijk extra interessant om een lange rentevaste periode te kiezen”, licht Amanda Bulthuis van Rente.nl toe.

Gaat de hypotheekrente nog verder dalen?

De grote vraag is of de hypotheekrentes dit jaar nog verder zullen dalen of dat de bodem nu toch echt in zicht is. Rente.nl verwacht voor 2021 geen enorme rentestijgingen, vanwege het aanhoudend ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de verwachte stimuleringsmaatregelen.

Maar of er een verdere glijvlucht in zit, hangt volgens Rente.nl mede af van de ontwikkelingen rond de coronapandemie: hoe snel het virus onder controle wordt gekregen door vaccinaties en hoe groot de uiteindelijke economische impact is van de coronamaatregelen.

Lees ook: Huizenprijzen gaan nog steeds door het dak

 

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Mousje 6 januari 2021 15:56 0
    Interessante ontwikkeling. Heeft natuurlijk prettige gevolgen voor huizenkopers? Of toch niet?? Wat te denken van de stijging van huizenprijzen, de hogere hypotheek die daarvoor is benodigd en ook verplicht afgelost moet worden indien in Box 1? Of huizenbezitters met een hypotheek met gekoppelde kapitaalverzekering? Die moeten meer gaan inleggen omdat het rendement op de verzekering, dramatische keldert door de lage rente. Nee, het is geen lage renteblijheid die overal heerst. (Wel bij mij overigens).

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›