IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huizenprijzen gaan nog steeds door het dak

Ondanks de coronacrisis schieten de huizenprijzen nog steeds door het dak. Bestaande woningen waren in november gemiddeld 8,9% duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Op maandbasis zijn de prijzen wel wat licht gedaald.

De gemiddelde huizenprijs kwam in november uit op 344.217 euro, tegen 312.866 euro vorig jaar. Ten opzichte van oktober is wel sprake van een lichte daling, want toen verwisselde een woning nog voor gemiddeld 350.244 euro van eigenaar.

Check ook: Bieden op een huis? Pas op voor 7 dure fouten

De huizenprijzen zitten inmiddels ruim zeven jaar in de lift. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn ze met bijna 55% opgelopen.

Ook meer woningen verkocht

Ook het aantal woningverkopen zat in de lift. Het Kadaster registreerde in november 18.449 woningtransacties. Dat is bijna 1% meer dan een jaar eerder. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn 209.303 woningen gewisseld van eigenaar, bijna 7% meer dan in dezelfde periode van 2019.

Woningbeleggers grijpen hun kans

Mogelijk is deze stijging deels het gevolg van de veranderingen in de overdrachtsbelasting die komend jaar plaatsvinden. Als je in 2021 een huis koopt dat niet je hoofdverblijf wordt (bijvoorbeeld omdat je het wil verhuren, wil kopen voor je kind, of als vakantiehuis wil gebruiken), gaat de overdrachtsbelasting omhoog van 2% naar maar liefst 8%. Voor een huis van 300.000 euro ben je dan plotseling maar liefst 18.000 euro duurder uit.

De kans is groot dat woningbeleggers snel toeslaan om nog te kunnen profiteren van het lagere belastingtarief en dat veel geplande woningverkopen zijn vervroegd.

Starters kunnen beter afwachten

Jonge starters op de woningmarkt (tussen de 18 en 35 jaar) zullen waarschijnlijk het kruit nog even drooghouden, want voor hen vervalt de overdrachtsbelasting juist. Wie in 2021 een huis koopt van drie ton, bespaart 6.000 euro overdrachtsbelasting en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Vanaf 1 april wordt deze maatregel wel wat aangescherpt: voor woningen duurder dan 400.000 euro moet dan toch 2 procent overdrachtsbelasting worden neergeteld. Ben jij een jonge starter en kun je je een huis van meer dan vier ton permitteren, sla dan je slag tussen 1 januari en 1 april.

Lees ook: OZB in 2021 fors omhoog

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›