IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze thema’s bepalen het beursjaar 2021

De coronacrisis heeft dit jaar diepe sporen achtergelaten op de financiële markten en daarbuiten. Hoewel de bredere markten een flink herstel hebben ingezet sinds het dieptepunt in maart, zijn niet alle beleggingen van de klap bekomen. Wat staat ons in 2021 te wachten? 

Chris Iggo, CIO Core Investments van AXA Investment Managers, stelt dat er weinig fantasie nodig is om een succesvoller 2021 te voorzien, gesteund door een herstel van de wereldeconomie. Hij wijst daarbij op ramingen van het Internationaal Monetair Fonds, dat voor dit jaar een krimp van de wereldeconomie voorziet van 4,4%, gevolgd door een groei van 5,2% in 2021. 

Dit betekent niet dat beleggers achterover kunnen leunen. Er zijn namelijk nog genoeg uitdagingen, zo voorziet Iggo. Hij ziet vier thema’s die komend jaar zullen bepalen.

1. Coronavirus

In de afgelopen maand kregen beleggers veel positief nieuws te verwerken over de ontwikkeling van vaccins. Zowel Pfizer als Moderna lijkt dicht bij een goed werkend vaccin te zijn. Analisten stellen evenwel vraagtekens bij de distributie van zo’n vaccin: kan er op korte termijn wel voor iedereen een vaccin beschikbaar komen? En zijn mensen wel bereid om zich in te laten enten? 

Check ook: Beleggen in crisistijd: hier liggen de kansen

Iggo verwacht dat tegen het eind van 2021 voldoende mensen zijn ingeënt om het gewone leven weer op te pakken. De ontwikkelde landen zullen de infrastructuur voor de toediening van vaccins op orde hebben, maar voor opkomende landen wordt een grotere uitdaging voorzien. De zwaarst getroffen sectoren, zoals reizen, horeca en winkels, zullen een sterk herstel richting normale activiteit laten zien, aldus Iggo. 

2. Groen herstel

Dat herstel zal volgens Iggo ook nog eens groen zijn. Volgens hem is er door de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande afname van de luchtvervuiling meer aandacht gekomen voor het milieu. “Mede dankzij het klimaatakkoord van Parijs, tuigen overheden grote investeringen in een duurzamer economie op”, aldus Iggo, wijzend op het EU-herstelfonds en initiatieven van landen om de CO2-emissies terug te brengen. “Met de integratie van duurzaamheidsfactoren in het beleggingsbeleid leveren beleggers een vitale bijdrage”, aldus de specialist van AXA.

3. Nieuwe regering VS

De zittende president Donald Trump heeft zijn team inmiddels geïnstrueerd om Joe Biden te helpen bij de overdracht van de macht. Daarmee zijn er vele zorgen uit de lucht. Gevreesd werd dat Trump de overwinning van Biden niet zou erkennen.

Hoewel er nog steeds rechtszaken lopen, mag een soepele overgang worden verwacht. De nieuwe wind die in Washington zal waaien, heeft verschillende implicaties, denkt Iggo. “Een serieuzere aanpak van het virus zal op korte termijn een rem zetten op de groei, maar Biden zal zich ook inzetten voor aanvullende economische stimulering. Hoe het ook zij, zijn regering zal zich internationaal constructiever opstellen.” 

4. VK uit de EU

De onderhandelingen over het afscheiden van de EU door het Verenigd Koninkrijk blijven tot het laatste moment spannend. CIO Iggo verwacht een magere last-minute deal en een voorname impact op het bbp. Ondanks een opleving in 2021, zal het bbp per einde jaar naar zijn verwachting 4% lager liggen dan eind 2019. 

Voor beleggers zijn er dus genoeg factoren om rekening mee te houden. Wel waarschuwt Iggo dat veel goed nieuws al is ingeprijsd en dat de markten nog lange tijd afhankelijk blijven van ondersteuning door overheden en centrale banken.

Hij stelt dat herstel nodig is van het ondernemersvertrouwen, de werkgelegenheid en de bedrijfswinsten. “De hierboven besproken macrothema’s bieden de mogelijkheid om dit te laten gebeuren.”

Lees ook: 10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Analisten: beurzen vlak in 2021, maar wel een paar uitschieters

Vooral in de Britse en Australische markt zijn kansen te vinden volgens ... Lees verder ›