IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 redenen waarom bitcoin verder kan stijgen

Krijg je hoogtevrees na de recente klim van de bitcoin? Niet nodig, meent beleggingsexpert Joshua Brown. Hij verwacht dat de munt zich boven de 20.000 dollar kan handhaven.

De koers van de bitcoin is de afgelopen weken omhoog gevlogen richting de 20.000 dollar. Drie jaar geleden werd die grens ook al eens benaderd, maar toen viel de koers daarna scherp terug. Moeten beleggers zich opmaken voor een vergelijkbaar scenario? Joshua Brown van vermogensbeheerder Ritholtz Wealth Management denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen, aldus IEX Profs. De beleggingsexpert geeft daarvoor vijf redenen.

1. Kuddegedrag

De eerste reden is heel simpel en vrij banaal. Hoe meer mensen geloven dat een aandeel, obligatie of munt in een bepaalde richting beweegt, des te meer zal dat ook gebeuren. Hoe meer bitcoin stijgt, des te meer aanhangers er komen. Het is dus een vorm van selffulfilling prophecy. Bitcoin lijkt nu momentum te hebben.

Doorgaans blijven de koersen van beleggingen die de wind in de rug hebben stijgen totdat er op een gegeven moment een plafond wordt bereikt, waarna een correctie optreedt. Maar Brown ziet geen enkele reden waarom dat dit punt nu al zou zijn bereikt.

2. Meer gebruikers

In tegenstelling tot 2017 wordt bitcoin nu serieuzer genomen als betalingsmiddel. Denk bijvoorbeeld aan recente berichten dat Paypal en Square Capital consumenten de mogelijkheid willen bieden om bitcoins willen kopen als onderpand voor financiële transacties van hun klanten. Ze zouden consumenten de mogelijkheid willen bieden om producten en diensten af te rekenen in bitcoins, die vervolgens in 'echte' valuta worden omgezet.

Gezien het grote aantal klanten dat deze twee partijen hebben, zou dat een echte doorbraak betekenen, want het maakt van bitcoin een echt betaalmiddel.

3. Peer pressure

Een derde reden om te geloven in bitcoin is het feit dat steeds meer beroemde beleggers zich achter de digitale munt scharen. Ook mensen die een paar jaar geleden nog sceptisch waren. Meestal geldt dat als er een schaap over de dam is, er meer volgen.

Volgens Brown mag dit niet worden onderschat. Als de grote beleggers op Wall Street ergens achter gaan staan, dan heeft dat impact. 

4. Bitcoin het nieuwe goud

In tijden van beleggingsonrust en een dalende dollar zou de goudprijs eigenlijk moeten stijgen, maar dat gebeurt de laatste tijd niet meer. De dollar verliest al het hele jaar gestaag aan waarde tegenover andere valuta zoals de euro, yen en yuan. Tot begin augustus werd dit weerspiegeld in de goudprijs, maar daarna kwam de klad erin.

Daarmee groeit de twijfel aan goud als hedge tegen inflatie en een verval van de dollar. Bitcoin wordt door steeds meer (vooral jonge) beleggers gezien als het nieuwe goud.

5. Aanbod voor particuliere beleggers

Tenslotte is er nog het grote publiek. Veel beleggers zouden best een kleine exposure willen hebben naar bitcoins en andere digitale munten, maar ze hebben geen zin om de digitale munten zelf te bezitten.

Het beleggingsfonds Grayscale Bitcoin Trust is tot nu toe de enige die de mogelijkheid biedt om dat te omzeilen, maar Brown voorspelt dat dit gaat veranderen. Je kunt er volgens hem vergif op innemen dat er binnen een paar jaar een heleboel ETF’s en fondsen zijn die deze mogelijkheid bieden.

Check ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin

Nog meer factoren om op te letten

Naast de bovenstaande factoren, zijn er nog meer punten waar je op kunt letten als je een belegging in bitcoin overweegt. Zakenblad Forbes somde onlangs enkele indicatoren op.

1. Hoe zit het met de handel op cryptobeurzen?

Het overgrote deel van de handelsactiviteiten vindt plaats op gecentraliseerde beurzen. De afgelopen maanden hebben veel bitcoins deze beurzen echter in een recordtempo verlaten.

Deze recente uittocht geeft aan dat de munt is overgedragen van kortetermijnspeculanten naar beleggers met een langere investeringshorizon. Dit zou de druk op de koers van bitcoin moeten verlichten.

2. Hoeveel munten zijn in handen van bedrijven?

Softwarebedrijf MicroStrategy verraste deze zomer met het nieuws dat het voor 425 miljoen dollar aan bitcoin op zijn balans had staan. Betalingsverwerker Square volgde al snel met een investering van 50 miljoen dollar. Op dit moment worden ongeveer 842.000 bitcoins, oftewel 4% van het totale aanbod, aangehouden door bedrijven.

Bedrijfsaankopen verminderen het beschikbare aanbod van de munt. Dat heeft een prijsopdrijvend effect. Aan de andere kant zou het liquideren van deze activa door bedrijven kunnen leiden tot prijsvolatiliteit, dus houd dit wel in de gaten.

3. Wordt er veel gegoogeld op 'bitcoin'?

Om een goed idee te krijgen van waar de markt naar toe gaat, loont het volgens Forbes ook om de zoekmachine van Google in de gaten te  houden. Het is geen verrassing dat het zoekvolume voor de term "bitcoin" sterk steeg toen de cryptomunt eind 2017 piekte op 20.000 dollar.

Hoewel de cryptomunt nu opnieuw sterk in de lift zit, is het huidige zoekvolume op Google slechts 10% van dat in 2017. Dat geeft volgens Forbes aan dat de huidige rallly vooral wordt aangestuurd door institutionele beleggers, en niet zozeer door kleine beleggers. Wellicht dat de meute pas zal toeslaan als de munt een nieuw hoogterecord bereikt.

4. Wat zegt deze derivatenindicator voor het marktsentiment?

Een perpetual swap is een soort derivatencontract dat vergelijkbaar is met een termijncontract, maar zonder een verval- of afwikkelingsdatum. Deze contracten zijn uniek voor de cryptowereld en bieden een ongeëvenaarde hefboomwerking, van soms wel een factor 100.

Deze extreme hefboomwerking kan leiden tot forse tussentijdse koersschommelingen omdat handelaren aan de verkeerde kant van een transactie gedwongen kunnen worden om hun positie te kopen of te verkopen.

Lees ook: Cryptomunten: 6 dingen om te weten voordat je hierin belegt

De perpetual swap funding rate is de prijs die een van de deelnemers aan de transactie betaalt. Dit cijfer geeft een mooie indicatie van het marktsentiment. Is het cijfer positief, dan betalen beleggers die speculeren op een koersstijging het geld aan speculanten die verwachten dat de koers zal dalen. Als hij negatief is, is het omgekeerde het geval.

Het afgelopen halfjaar schommelt deze indicator rond de 0. Dat duidt er volgens Forbes op dat er een redelijk evenwicht is tussen handelaren die denken dat de prijs gaat stijgen, en degenen die een prijsdaling voorzien. Mocht deze indicator boven de 0,1% schieten, en daar langere tijd blijven, dan kan dat een reden tot zorg zijn voor houders van bitcoin.

5. Hoe groot is het actieve aanbod?

Er zijn tot nu toe circa 18,5 miljoen bitcoins in circulatie. Het zogeheten 'actieve aanbod', oftewel het aantal munten dat ten minste één keer in een bepaalde periode is verhandeld, is een goede indicator voor de richting van de markt.

Een daling van het actieve aanbod suggereert dat bitcoinbezitters hun munten willen oppotten. In de onderstaande grafiek kun je zien dat het actieve aanbod van bitcoin sinds begin 2018 in een neerwaartse spiraal zit. Ondanks het grillige koersverloop hebben houders van bitcoins geweigerd te verkopen, en het lijkt erop dat deze trend nog niet ten einde komt.

klik om te vergroten

Houders van bitcoin lijken dus standvastig te zijn. Maar mocht alsnog een piek ontstaan in het actieve aanbod, wees dan alert. Dat zou een signaal kunnen zijn dat langetermijnbeleggers hun bitcoins van de hand willen doen, met alle gevolgen van dien voor de prijs.

Lees ook: Waarom beleggen in cryptovaluta veiliger wordt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›