IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bitcoin in de lift: waarom en hoe verder?

De koers van de bitcoin is afgelopen week flink opgelopen. Op woensdag steeg de digitale munt al met 7% en op donderdag kwam daar nog eens ruim 4% bovenop, het hoogste niveau in een jaar. Wat is er aan de hand? En valt er een verdere stijging te verwachten? 

Experts schrijven de felle stijging toe aan het nieuws dat betaaldienst PayPal betalingen in cryptovaluta gaat faciliteren. Naast bitcoin kun je binnenkort met litecoin, bitcoin cash en ethereum betalen via PayPal. Deze munten stegen eveneens in waarde na bekendmaking van het nieuws eerder deze week. 

Eerste betalingen in 2021

In de komende weken kunnen Amerikaanse PayPal-gebruikers de cryptomunten kopen, aanhouden en verkopen en later wordt de functie ook in andere landen uitgerold, waaronder mogelijk Nederland. Pas in 2021 wordt het echter mogelijk om daadwerkelijk te betalen met de digitale munten, bijvoorbeeld bij webshops. Althans: je zult de cryptovaluta eerst moeten omzetten naar traditionele valuta om de betaling uit te kunnen voeren. PayPal pakt dan de actuele waarde van de munt op dat moment en zet dit dan om in bijvoorbeeld euro’s of dollars.

Check ook: Cryptomunten: 6 dingen om te weten voordat je hierin belegt

De gedachte is dat er na PayPal meer diensten zullen volgen die het gebruik van cryptomunten zullen stimuleren voor een grote groep mensen. Dit kan de vraag naar cryptomunten bevorderen en dat is een van de redenen waarom de bitcoinkoers flink stijgt. 

CEO Eric Demuth van Bitpanda ziet dat er significant meer institutionele spelers op de markt komen. “Daarbovenop zien we dat er veel geld in omloop is, dat niet alleen naar de traditionele financiele markten gaat”, aldus Demuth. “De crypto-industrie heeft zich in de afgelopen jaren snel ontwikkeld, waarbij er meer regulering is gekomen en serieuze spelers de markt in zijn gestapt. Cryptovaluta worden zo langzaam een vertrouwde asset op de financiele markten, zoals goud en aandelen dat ook zijn.”

Dit is volgens hem de reden dat er ook veel particulieren in de afgelopen zes maanden in de markt zijn gestapt. Demuth verwacht dat in 2021 meer spelers PayPal zullen volgen in de omarming van cryptovaluta.

Geen vervanging voor traditionele valuta

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade noemde het nieuws dat PayPal cryptovaluta gaat accepteren als betaalmiddel het belangrijkste en grootste nieuws voor cryptovaluta sinds de bitcoinkoers een recordniveau van 20.000 dollar bereikte enkele jaren geleden. 

Lees ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin

Aslam is evenwel terughoudend over de recente koersexplosie van de bitcoin. Hij denkt niet dat toezichthouders binnenkort hun standpunt over cryptovaluta zullen veranderen. “Toezichthouders zullen het niet toelaten dat cryptovaluta uiteindelijk de traditionele valuta zullen vervangen”, aldus de marktvorser van AvaTrade.   

Wel denkt Aslam dat de crypto-gemeenschap in omvang kan groeien dankzij PayPal, omdat gebruikers hun digitale munten nu daadwerkelijk kunnen gebruiken voor de aanschaf van producten. 

Verdere stijging op til?

Betekent dit dat de koers van bitcoin verder kan stijgen? Ook hierover is Aslam terughoudend. De koers moet volgens hem boven het steunniveau van 12.623 dollar blijven om het opwaartse momentum te behouden. Op het moment van schrijven koerst de bitcoin op 12.723 dollar. “Duikt de koers onder het steunniveau, dan kan er meer koersdruk komen”, aldus Aslam.

Lees ook: Waarom beleggen in cryptovaluta veiliger wordt

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Vicks 27 oktober 2020 09:51 0
    Dit 'PayPal artikel' kan wel een stuk dieper. Dit is even snel geschreven, zo lijkt het. Daarnaast geef je aan dat de prijs op het moment van schrijven 12.723 dollar noteert. Heb je het vorige week geschreven? Goed om het dan nog een keer te herzien voordat je het plaatst.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

De strategieën van de superbelegger zijn sterk in hun eenvoud en houden ... Lees verder ›