IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggers vrezen koerscorrectie bij tweede coronagolf

68% van de beleggers voorziet een tweede grote koersdaling bij een tweede coronagolf. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer.

De index komt in september uit op 102 punten. Het is daarmee voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis dat de BeleggersBarometer boven de 100 punten uitstijgt. De index loopt van 0 (zeer pessimistisch) tot 200 punten (zeer optimistisch). De huidige stand komt neer op een neutrale visie.

In april werd nog een dieptepunt van 68 punten bereikt. Sindsdien is het vertrouwen van beleggers gestaag gestegen, zoals de onderstaande grafiek laat zien.

Maar beleggers zijn nog steeds voorzichtig. Het merendeel van hen verwacht een verslechtering van de Nederlandse economie. Slechts een derde denkt dat de economie in de komende drie maanden zal aantrekken.

68% verwacht koersdaling bij tweede coronagolf

Nu een tweede coronagolf steeds waarschijnlijker lijkt, verwacht 68% een tweede grote koersdaling. Maar een krappe meerderheid (51%) denkt dat deze wel minder fors zal zijn dan in maart, toen de koersen met ongeveer 30% kelderden. 20% verwacht juist een grotere correctie.

De deelnemende beleggers zijn verdeeld over hun beleggingsstrategie mocht zich een correctie voordoen. 33% kondigt aan aandelen bij te kopen. 32% blijft op de handen zitten en 31% weet het nog niet.

“Het lijkt erop dat beleggers nog geld langs de kant hebben staan om bij een eventuele correctie bij te kopen", zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office. Hij zegt dit ook terug te zien in het klantgedrag bij ING. "Er zijn bijvoorbeeld in maart en april veel nieuwe beleggersrekeningen geopend, maar er wordt nog lang niet op elke nieuwe rekening daadwerkelijk belegd.”

... maar beleggers nemen evenveel risico als twee maanden geleden

Beleggers nemen per saldo evenveel risico op de beurs als twee maanden geleden. 20% neemt minder risico. 33% vindt het nu een goede tijd om te beleggen in minder risicovolle sectoren, terwijl 20% juist een voorkeur heeft voor risicovolle sectoren.

Check ook: Gestaag een vermogen opbouwen: zo doe je dat

Homan merkt wel op dat het onderscheid tussen risicovolle en minder risicovolle sectoren steeds lastiger valt te maken. "De IT-sector werd voor de corona-crisis over het algemeen als risicovolle sector gezien, terwijl deze sector gedurende de crisis juist goede resultaten boekte en ook vooropliep in het herstel”, licht hij toe.

ING was ook benieuwd naar de impact van de coronapandemie op de wereldeconomie. 53% van de beleggers is ervan overtuigd dat de gevolgen over twee jaar nog merkbaar zullen zijn.

Pas op de plaats voor AEX

Over het verloop van de AEX-index komende maand zijn beleggers voorzichtig. Vergeleken met vorig maand houden meer deelnemers aan het onderzoek rekening met een pas op de plaats. Gemiddeld verwachten ze dat de AEX in december 543 punten zal noteren. Dat is 0,9% lager dan nu. Vorige maand was de prognose wat hoger: 555 punten.

ASML favoriet

Welke aandelen uit de AEX-index zullen de hoogste ogen gooien in de komende drie maanden? ASML komt als favoriete aandeel uit de bus, gevolgd door Ahold-Delhaize. Beleggers zijn minder optimistisch over Shell. Maar de meesten wagen zich niet aan een voorspelling voor het rendement.

Aan het onderzoek heeft een representatieve steekproef van ruim 400 Nederlandse particuliere beleggers deelgenomen.

Lees ook: Moet je vrezen voor de techbubbel?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Bang voor een crash? 5 tips

Van niks doen tot een noodpotje aanleggen. Lees verder ›