IEXGeld

Dossiers

Profiel

Spreiden? Warren Buffett doet er niet aan

Beurswebsite Motley Fool keek aandachtig naar de portefeuille van het Berkshire Hathaway-fonds van Buffet. Daaruit blijkt dat 43% van de 214 miljard dollar aan belegd vermogen is gestoken in één aandeel: Apple. Door de recente rally van het aandeel, is zijn belang in het bedrijf achter de iPhone en iPad inmiddels 91 miljard dollar waard. 

Motley Fool stelt dat de portefeuille van Berkshire Hathaway bestaat uit 46 beleggingen. Als je de waarde van al die aandelen bij elkaar zou optellen (exclusief de nummer twee positie in Bank of America) dan zou de waarde nog steeds niet zo groot zijn als het belang in Apple.

Alle eieren in één mandje

Buffet doet dus niet bepaald aan spreiden en dat gaat toch wel een beetje in tegen de basisprincipes van beleggen, namelijk: stop niet al je eieren in één mandje. Vaak is bewezen dat spreiding essentieel is voor succes op lange termijn. En dan wordt niet alleen spreiding over aandelen bedoeld, maar ook over andere beleggingcategorieën als obligaties, vastgoed of misschien wel crowdfunding.

Er zijn veel artikelen geschreven waarom spreiding zo belangrijk is en wil je tips krijgen over hoe je optimaal kunt spreiden, dan kun je bij dit artikel terecht. Maar voor niet (al te veel) spreiden valt ook wat te zeggen. 

Check ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Buffett gelooft niet zo in spreiding en andere bekende beleggers, waaronder George Soros, delen zijn visie. “Diversificatie is een bescherming tegen onwetendheid”, zei Buffett eens. Het is volgens hem niet nodig als je weet wat je aan het doen bent. 

En daar zit wat in, want wat hij feitelijk zegt is: beleg in iets waar je verstand van hebt. En waar haal je ook de tijd vandaan om op de hoogte te blijven van al die bedrijven in je portefeuille? De gemiddelde belegger zal het niet kunnen opbrengen om zijn aandacht te verdelen over meerdere beleggingen of sectoren. 

Het is dan ook niet verstandig om je vermogen te spreiden over al te veel verschillende categorieën. Tijd en energie zijn nodig om op de hoogte te blijven van de factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van je beleggingen. En dan nog zul je niet van alles op de hoogte kunnen blijven. 

Hoe meer aandelen je bezit, hoe minder snel je kunt reageren, zo stelt ondernemer William J. O’Neil in zijn boek How to Make Money in Stocks. Hij is van mening dat een belegger beter één of twee winnaars kan hebben dan een dozijn kleine winnaars. Hoe meer je je vermogen uitspreidt, hoe kleiner de kans is dat je de bredere markt zult verslaan.

Veel werk

Maar aandelen uitzoeken voor een geconcentreerde portefeuille vraagt veel kennis, analyse en aandacht. Als belegger wordt van je verwacht dat je zoveel mogelijk over een bedrijf te weten komt. Luister mee met conference calls, kijk aandachtig naar de bedrijfsresultaten en houdt ontwikkelingen in de sector in de gaten. 

“Over tientallen jaren zal zo’n belegger worden beloond voor zijn moeite en vaardigheden met een bovengemiddelde rendement ten opzichte van passieve beleggers”, zo schreef Benjamin Graham, Buffetts mentor, al eens. 

Risico’s

De belangrijkste reden om te spreiden is vermoedelijk vanuit risico-oogpunt. Heb je maar één aandeel en neemt de waarde van dat aandeel flink af, dan houd je weinig rendement over. Heb je er meerdere die nog wel blijven stijgen, dan valt de klap mee. Desondanks ben je met een degelijke spreiding er niet van verzekerd dat je geen klap te verwerken krijgt als de gehele markt onderuitgaat. 

Mogelijk kun je beter enkele aandelen uitzoeken die niet behoren tot dezelfde sector. Zo kun je bijvoorbeeld naast een tech-aandeel ook een aandeel kopen van een bedrijf dat zich richt op consumentengoederen. 

Belangrijk is dat je vertrouwen hebt in je gekochte aandelen op lange termijn. Een langetermijnvisie maakt het mogelijk om rustig turbulente periodes door te komen, bijvoorbeeld tijdens een recessie of berenmarkt. Je kunt zelfs aandelen tegen de lagere koers bijkopen en in de tussentijd genieten van dividend als een bedrijf dat uitkeert. 

Voorbeeld van Buffett volgen?

Even terug naar de beginvraag bij dit artikel: moet je als belegger het voorbeeld van Buffett volgen? Dat kun je doen, maar het vraagt wel veel van je. Je moet uitgebreid onderzoek doen en veel kennis van zaken hebben, hetgeen veel tijd en energie vergt. Doe je dit goed, dan is de kans op een bovengemiddeld rendement hoog. Heb je die tijd en energie niet, dan is het juist verstandig om wel goed te spreiden. 

Lees ook: Hoeveel aandelen heb je nodig om de markt te verslaan?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›