IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geldnieuws week 37: 'We gaan er in 2021 niet op vooruit'

1. Volgend jaar meer te besteden? ABN Amro is somber

Volgens uitgelekte Prinsjesdagstukken, in handen van RTL Nieuws, gaat het kabinet ervan uit dat de gemiddelde koopkracht volgend jaar met 0,8% stijgt. Vooral voor werknemers ziet het er zonnig uit: zij kunnen zich opmaken voor een koopkrachtverbetering van 1,2%. Maar ook uitkeringsgerechtigden (+0,5%) en gepensioneerden (+0,4%) hebben straks netto wat meer te besteden.

Dat ziet er goed uit. Maar volgens economen van ABN Amro juichen we waarschijnlijk te vroeg. Zij verwachten dat de koopkracht voor werkenden en mensen met een uitkering helemaal niet stijgt. En voor gepensioneerden zal deze zelfs afnemen.

ABN Amro voorspelt dat de pensioenpremies volgend jaar met gemiddeld 4% zullen stijgen, om de dekkingsgraden van pensioenfondsen op peil te houden. Dit kan natuurlijk flink verschillen per sector. Maar als we uitgaan van 4%, dan komt dat bij werknemers met een modaal salaris in de praktijk neer op een daling van het nettomaandloon met zo'n 22 euro.

Om de koopkracht toch te laten stijgen, zouden de bruto lonen omhoog moeten, maar de ontwikkeling daarvan valt tegen, menen de economen. Zij gaan uit van een CAO-loonstijging van 1,2%: iets lager dan de CPB-raming van 1,4%.

2. Koopkracht vorig jaar met 1,3% gestegen

De sombere prognose van ABN Amro steekt schril af ten opzichte van de koopkrachtontwikkeling van afgelopen jaar. De gemiddelde koopkracht is in 2019 met gemiddeld 1,3% toegenomen ten opzichte van 2018, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is meer dan in de voorgaande twee jaren.

Om het concreet te maken: voor een gezin met een besteedbaar inkomen van 35.000 euro komt dat neer op 455 euro per jaar, ofwel 38 euro per maand.

De stijging is vooral te danken aan loonstijgingen en belastingverlagingen. De cijfers zijn wel van voor de uitbraak van de coronapandemie.

3. Forse schadeclaim voor DeGiro?

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) treft voorbereidingen voor een stevige schadeclaim tegen DeGiro, zo meldde het Financieele Dagblad vrijdag. De beleggersvereniging zegt diverse malen te zijn misleid bij de beantwoording van vragen over risico's die klanten liepen bij de broker.

In juli publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onderzoek waaruit bleek dat DeGiro klanten heeft blootgesteld aan extra risico. De broker riskeerde tegoeden van klanten ten faveure van de eigen winst, aldus de beurswaakhond. DeGiro werd hier ook meerdere keren voor beboet.

De VEB noemt de conclusies van AFM "verontrustend" en eist nu opheldering van DeGiro. Komt die er niet, dan dreigt een gang naar de rechter. Wordt - misschien - vervolgd dus.

4. Scherpe daling van de inflatie

De consumentenprijzen zijn in augustus met 0,7% gestegen, aldus het CBS. Dat is de laagste inflatie sinds bijna vier jaar. Het is bovendien de scherpste daling van de inflatie in elf jaar. Ter vergelijking: in juli bedroeg de prijsstijging nog 1,7%.

Lees ook: Dit is de vernietigende impact van inflatie op je spaargeld

In de cijfers is de impact van de coronacrisis duidelijk voelbaar. Zo zijn vliegtickets en pakketreizen in augustus een stuk goedkoper geworden ten opzichte van vorig jaar. Vliegtickets kelderden maar liefst 21,6% in prijs en pakketreizen 11,5%. Ook de kosten voor een verblijf in een bungalowpark in eigen land zijn gedaald.

Daarnaast was kleding in augustus 4,5% goedkoper dan vorig jaar. De prijsstijging van onze dagelijks boodschappen vlakte wat af; met name omdat aardappelen goedkoper werden.

5. WOZ-waarde fors gestegen

De gemiddelde WOZ-waarde is dit jaar met 8,9% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Op 1 januari 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 270 duizend euro. Dat is het hoogste bedrag ooit en de grootste stijging sinds jaren.

De rek is er waarschijnlijk nog niet uit, want in de WOZ-waarde zit een jaar vertraging. De WOZ-waarde die begin dit jaar op je deurmat viel had betrekking op de huizenprijs van 1 januari 2019. Omdat de huizenprijzen sindsdien verder zijn gestegen, zal de WOZ-waarde komend jaar waarschijnlijk verder oplopen.

Dat is slecht nieuws voor huizenbezitters. Een hogere WOZ-waarde kan namelijk leiden tot lastenverzwaringen, aangezien dit cijfer dient als grondslag voor allerlei belastingen, zoals het eigenwoningforfait, de onroerende zaakbelasting (OZB) en de erf- en schenkbelasting.

Lees ook: WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar

Er kleeft voor huizenbezitters met een hypotheek wel één voordeeltje aan een hogere WOZ-waarde. Omdat je procentueel minder leent ten opzichte van de woningwaarde, kun je misschien een lagere hypotheekrente bedingen. Betaal je een risico-opslag, dan kan deze mogelijk dalen of zelfs worden geschrapt.

6. Coronacrisis of niet: Grootste huurstijging in zes jaar

Ondanks de coronacrisis worden huurders geconfronteerd met de grootste stijging van de huren in zes jaar, zo meldde het CBS. De gemiddelde huur van een huis is in juli met 2,9% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste toename sinds 2014 en ook meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7%). Volgens het CBS is dit vooral te wijten aan de opgelopen inflatie.

De huurstijging verschilt per segment:

  • De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties stegen met gemiddeld 2,7%
  • De tarieven van sociale huurwoningen bij overige verhuurders stegen een stuk harder: met 3,4%
  • De huren van de vrijesectorwoningen stegen met 3,0%.

Vooral inwoners van Noord- en Zuid-Holland zijn het haasje. Dit komt vooral door forse huurstijgingen in Rotterdam (+4,1%), Amsterdam (+3,5%) en Den Haag (+3,6%). Drenthe lijkt bezig met een inhaalslag: na jaren van de laagste huurstijging, staat deze provincie nu op de derde plaats. Inwoners van Overijssel zijn geconfronteerd met de laagste huurstijging.

Ruim 42% van alle woningen in ons land zijn huurwoningen. De huurstijging heeft tot veel woede in de Tweede Kamer geleid.

Check ook: Pas op voor deze vier financiële valkuilen

 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›