IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pas op voor deze vier financiële valkuilen

Een te dure auto kopen, een avondje doorzakken in een dure cocktailbar of een uit de hand gelopen shopsessie. Dat zijn niet de meest slimme financiële moves, maar het is tenminste wel duidelijk dat ze écht niet slim zijn.

En financiële fouten maken we allemaal, niemand is perfect. Sommige zijn overduidelijk roekeloos, maar er zijn ook financiële beslissingen die slim lijken, maar dat helemaal niet zijn. Juist voor deze valkuilen moet je oppassen. BusinessInsider zette er een aantal op een rij.

1. Onbeperkt lenen om te studeren.

We zitten nog niet op het Amerikaanse niveau qua student loans en collegegelden waar je een huis van kunt kopen, maar met het huidige leenstelstel zijn we goed op weg. Natuurlijk is het goed om aan je toekomst te werken, maar het is ook belangrijk de consequenties in te zien van je leengedrag.

Want als je onbeperkt leent voor je studie, dan kom je toch echt met een behoorlijk hoge schuld te zitten. Die schuld kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je geen huis kunt kopen.

En heb je wel eens aan de maandelijkse lasten gedacht? Zelfs met hele lage rente kan die behoorlijk oplopen, en dat is een hoge kostenpost op een startersbaan. Helaas is het namelijk lang niet bij alle studierichtingen zo dat je meteen gaat cashen. Of überhaupt een baan vindt. 

Eerst rekenen dus, voordat je begint met lenen. 

2. Geen creditcard nemen.

Huh, geen creditcard nemen…? Ja inderdaad. De meeste Nederlanders associeren creditcards met Amerikanen die maar uitgeven en uitgeven en met dikke schulden komen te zitten.

Toch is dit zeker niet altijd zo. Een creditcard kan juist heel handig zijn, en ook bepaalde uitgaven veiliger maken, doordat ze verzekerd zijn middels een aankoopverzekering. 

Lees ook: Zeven dingen die je vast niet weet over je creditcard

3. Iemand betalen om jouw investeringen actief te managen.

Investeren kun je leren en perfectioneren. En er zijn voldoende manieren om te investeren, zonder rendement te verliezen omdat je iemand moet betalen. Alles wat je namelijk aan kosten betaalt om te investeren gaat direct van jouw rendement af. En dat kan behoorlijk wat schelen.

Een ETF is een simpele en goedkope manier om breed gespreid te investeren in landen, sectoren, wat je wilt.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

4. Al je geld op een spaarrekening zetten.

Laten we voorop stellen: het is goed om geld op je spaarrekening te hebben voor noodgevallen. Een financiële buffer wordt ook aangeraden door het Nibud. Dat is altijd een goede financiële beslissing. 

Maar al je geld op een spaarrekening zetten hoeft niet perse een goed idee te zijn. Sterker nog, met de huidige spaarrente kun je daar zelfs geld mee verliezen. Als je namelijk de inflatie meeneemt, wordt jouw spaargeld steeds minder waard.

Een beleggingsrekening is dan een slimmer idee. Het lijkt misschien risicovol, maar eigenlijk is het grootste risico helemaal niets doen met je geld. Dan heb je namelijk het meeste kans op verlies.

Lees ook: Waarom sparen riskanter is dan beleggen

Gerelateerde Tools