IEXGeld

Dossiers

Profiel

AFM waarschuwt voor oplichting met beleggingen

2.500 Nederlanders krijgen vandaag een brief in de bus van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarin ze worden gewaarschuwd voor dubieuze beleggingsaanbiedingen.

Hun namen prijken op een adressenlijst die onlangs in beslag is genomen tijdens een internationaal strafrechtelijk fraudeonderzoek en die door de politie en het Openbaar Ministerie aan de AFM zijn overhandigd.

Oplichters gebruiken dit soort lijsten om consumenten te benaderen met een zogenaamd geweldig beleggingsaanbod. Wie hierop ingaat, raakt zijn inleg kwijt.

Beleggingsfraude neemt toe

Beleggingsfraude is een groeiend probleem. In 2017 registreerde Fraudehelpdesk nog 147 meldingen van deze fraudevorm. Vorig jaar is dat aantal opgelopen naar 429. In totaal raakten consumenten vorig jaar ruim 10,7 miljoen euro kwijt door oplichting met beleggingen. De kans is groot dat het in werkelijkheid nog (veel) meer is, want slachtoffers doen niet altijd een melding.

De AFM waarschuwt ervoor dat dit probleem nu waarschijnlijk nog groter is, omdat consumenten vanwege de coronacrisis meer online zijn. Daar kunnen oplichter op inspelen.

Hoe komen ze aan jouw adresgegevens?

De consumenten die op dit soort lijsten voorkomen, hebben waarschijnlijk hun gegevens (onbewust) ingevuld of achtergelaten door ergens op de klikken; bijvoorbeeld omdat ze reageerden op een advertentie op Facebook of een andere website. Soms kun je zelfs al benaderd worden met de gegevens die aanbieders op basis van het IP-nummer van je computer of laptop kunnen achterhalen.

Volgens de AFM blijven dit soort lijsten vaak circuleren, waardoor ze steeds weer in handen komen van andere frauduleuze partijen. 'Op de lijst komen is gemakkelijk, maar er vanaf komen lijkt haast onmogelijk', zo meldt de organisatie.

Zo gaan de oplichters te werk

De oplichters benaderen hun slachtoffers meestal telefonisch. Ze vertellen dat ze een aanbieding hebben voor een belegging die snel veel geld oplevert, zonder dat je veel risico loopt.

De criminelen gaan vaak heel doortrapt te werk, zo meldt de AFM. Soms noemen ze de naam van een gerenommeerde bank of schermen ze met een vergunning of Europees paspoort als financiële onderneming. Je hoort vaak op de achtergrond nog meer mensen die aan het bellen zijn, waardoor de indruk wordt gewekt dat je te maken hebt met een groot bedrijf.

Sommige bedrijven versturen ook prachtige folders en hebben een website die er betrouwbaar uitziet.

Belscripts

Oplichters maken gebruik van belscripts om je over te halen om in te stappen en vervolgens steeds hogere bedragen in te leggen. Een van de trucjes is dat de indruk wordt gewekt dat jij bent uitverkoren om mee te profiteren van dit bijzondere aanbod. De oplichter zegt bijvoorbeeld dat het aanbod alleen voor zeer vermogende klanten is en dat hij even met zijn baas moet overleggen of jij ook mag deelnemen. Uiteraard strijkt hij over zijn hart.

Check ook: Slachtoffer van internetfraude? Hier heb je recht op

Als je laat merken dat je twijfelt, probeert de oplichter je onder druk te zetten door schaarste te suggereren. Hij zegt bijvoorbeeld dat je snel moet beslissen, omdat de belegging bijna is volgetekend.

Vaak krijg je ook het aanbod om te beginnen met een klein bedrag, 'om het te proberen'.

Tijdens zo'n telefoongesprek proberen ze vaak ook je vertrouwen te winnen. Ze vragen bijvoorbeeld naar je privésituatie (bijvoorbeeld of je op vakantie gaat of kinderen hebt), zodat ze daar in het volgende gesprek op terug kunnen komen. Dat geeft het gevoel dat je heel speciaal bent.

Mooie koersgrafieken

Ga je overstag, dan heb je waarschijnlijk niet meteen door dat je bij de neus bent genomen. Want de oplichters sturen vaak een formeel inschrijfformulier toe en overhandigen keurig algemene voorwaarden.

Nadat het geld is overgemaakt, krijg je soms een inlogcode, zodat je online het verloop van je beleggingen kunt volgen. Dit kan volgens de AFM zeer professioneel overkomen. Je krijgt bijvoorbeeld mooie grafieken te zien en kunt 'live' de koersbewegingen volgen. Maar dit alles is nep.

Uiteraard boek je al snel winst, zodat je niet meteen argwaan krijgt of zelfs gestimuleerd wordt om nog grotere bedragen over te maken.

Wil je uitstappen, dan komt de aap uit de mouw. Je krijgt te horen dat het niet mogelijk is om je aandelen te verkopen of de organisatie is plotseling niet meer bereikbaar. Het geld ben je kwijt.

Lees ook: Corona-oplichters actief: 5 trucs om je geld afhandig te maken

 

 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›