IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe herstel je van een fors koersverlies?

Verliezen hoort bij beleggen. Maar hoe zorg je ervoor dat je portefeuille zich weer herstelt na een fors koersverlies?

Niets is zo pijnlijk als je fouten erkennen en je verlies nemen. Volgens de Autorititeit Financiële Markten is de impact van verlies voor beleggers zelfs dubbel zo groot als de impact van winst: 100 euro verliezen doet net zoveel pijn als de hoeveelheid plezier die het geeft als we 200 euro winst behalen.

Om die reden zullen beleggers bleeders minder snel verkopen dan winstgevende aandelen. Maar de gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn. Als je aandelen die met een gegronde reden zijn gedaald tegen beter weten aan blijft houden, loop je het risico dat de verliezen steeds verder oplopen. Maar wat kun je dan wel het best doen?

Ga opnieuw beleggen

De beste manier om te herstellen van een verlies is door opnieuw te beleggen, schrijft US News, die deze vraag voorlegde aan enkele experts. Want als je je geld onder een matras legt, komt het gegarandeerd nooit goed. Neem dus je verlies, ga door en probeer te leren van je fouten.

Dat laatste is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel beleggers zullen na een zeperd huiverig zijn om opnieuw de aandelenmarkt te betreden.

Leg gespreid in

Een slimme manier om timingfouten in de toekomst te voorkomen is door gespreid in te leggen. Dit houdt in dat je periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of elk kwartaal) een vast bedrag belegt, ongeacht hoe hoog of laag de markt op dat moment staat.

Check ook: 10 regels voor beleggen in onzekere tijden

Zijn aandelen laag geprijsd, dan kun je voor hetzelfde bedrag meer stukken kopen dan wanneer de markt op een hoogtepunt staat. Door deze methode demp je het risico om de markt op een verkeerde manier te timen.

Volgens US News is dit effect echter vooral psychologisch. Op de langere termijn zou het effect van gespreid inleggen verwaarloosbaar klein zijn.

Aandelen terugkopen: verstandig?

Niks is pijnlijker dan toekijken hoe een aandeel dat je met verlies hebt verkocht stevig opveert. Veel beleggers hebben de neiging om aandelen die een forse duikeling hebben gemaakt in paniek te verkopen en deze in een later stadium, als de koers weer opkrabbelt, terug te kopen.

Maar US News adviseert om aandelen alleen een tweede kans te geven als je echt gelooft dat het aandeel op langere termijn in waarde kan stijgen. Het moet een onafhankelijke beslissing zijn, waarin je persoonlijke ervaringen met geen rol moeten spelen. Stel jezelf dus de vraag of je dit aandeel ook zou kopen als je het nog niet eerder in portefeuille had gehad.

Kijk dus goed naar het business model, de kwartaalcijfers en analistenrapporten. Zorg dat je goed begrijpt wat de koers drijft. Als je je niet goed in het bedrijf verdiept, kun je niet inschatten of de daling van de beurskoers het gevolg is van een marktbrede beweging of dat er grondig iets mis is met het bedrijf.

Wanneer is het slim om een bleeder te verkopen?

Zolang je een aandeel nog in portefeuille hebt, is een koersdaling uitsluitend een verlies op papier. Pas als je het aandeel daadwerkelijk van de hand doet, leidt je echt verlies. Denk daarom goed na voor je aandelen gaat verkopen.

Je volledige aandelenportefeuille liquideren als de beurs omlaag gaat is onverstandig, want je kunt dan niet profiteren van een mogelijk herstel.

Maar alle aandelen blind in portefeuille is ook niet slim. Als er bijvoorbeeld iets fundamenteel is veranderd bij het bedrijf, waardoor de resultaten naar verwachting langere tijd onder druk zullen staan, kan het verstandig zijn om van een aandeel afscheid te nemen. Ben je ervan overtuigd dat je op een zinkend schip is, verkoop dan zo snel mogelijk, om te voorkomen dat de verliezen verder oplopen. Je kunt de opbrengst dan gebruiken voor een andere, betere belegging.

Geduld is een schone zaak

Tot slot maand US News tot geduld. Als de beurs omlaag dendert kan het soms wel jaren duren voor je portefeuille weer terug is op het oude niveau. Een van de grootste fouten die beleggers maken is dat ze proberen om hun verliezen zo snel mogelijk goed te maken en daardoor onverantwoorde risico's nemen. In plaats van het koersverlies van 20% goed te maken, zien ze hun verlies verdubbelen.

Lees ook: De do's en don’ts van beleggen in crisistijd

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. bergen333 28 juli 2020 01:40 0
  "waarin je persoonlijke ervaringen met geen rol moeten spelen. " Ervaringen met .....?
  "....leidt je echt verlies"? Leid je ......
  "alle aandelen blind in portefeuille is ook niet slim"? Aandelen blind?
  "dat je op een zinkend schip is, ...." ?
  "Tot slot maand US News tot geduld."Maand = maant

  Slordig. Eerst zelf teruglezen voordat je het stukje plaatst! Geen zin in natuurlijk.
  Redactie checkt ook niet. Amateuristisch.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

De strategieën van de superbelegger zijn sterk in hun eenvoud en houden ... Lees verder ›