IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de beste coronaproof aandelen op het Damrak

De coronacrisis heeft een groot gat geslagen in de resultaten van veel beursgenoteerde bedrijven. Maar niet voor iedere onderneming was het kommer en kwel en sommige wisten er zelfs van te profiteren. We zetten vier in Amsterdam genoteerde aandelen op een rij die aardig coronaproof zijn gebleken. 

Uit cijfers van FactSet blijkt dat bedrijven uit de S&P 500 gemiddeld een winstdaling rapporteerden van 34% in het afgelopen kwartaal. Daarmee lijkt de coronacrisis voor veel bedrijven een flinke hap te nemen uit de resultaten.

Gevaar nog niet geweken

Hoewel het herstel lijkt te zijn ingezet nu veel landen de lockdown-maatregelen terugschroeven, is het gevaar voor een tweede besmettingsgolf nog niet geweken. Diverse regio’s kondigden aan de lockdown-maatregelen juist weer aan te scherpen om een verdere verspreiding te voorkomen. Met alle gevolgen van dien voor het herstel van de wereldwijde economie. 

Er zal dus voorlopig nog een tijd van veel onzekerheid heersen. Afnemende besmettingscijfers en een vaccin moeten een deel van die onzekerheid wegnemen, maar zover lijkt het voorlopig nog niet. 

Voor veel beleggers is de crisis mogelijk een reden om terughoudend te zijn tegenover beleggen. Velen zullen ongetwijfeld geld langs de zijlijn hebben staan, voor het moment dat de aandelenmarkten in rustiger vaarwater komen. 

Nu veel bedrijven met de cijfers over het tweede kwartaal zijn gekomen, is het duidelijker geworden welke bedrijven juist profiteerden van de coronacrisis. Naar welke aandelen moet je kijken als je op zoek bent naar coronaproof-aandelen? We zetten enkele aandelen genoteerd aan het Damrak op een rijtje, in willekeurige volgorde. 

Overigens zeggen we hiermee niet dat de aandelen per definitie een ‘blinde koop’ zijn. Voor actuele adviezen over de aandelen, kun je terecht bij IEX Premium

Ahold Delhaize 

Nu veel evenementen niet doorgaan en bars en restaurants tijdelijk gesloten zijn of slechts beperkt open zijn, profiteren supermarkten flink van de crisis, waaronder ook Ahold.

Check ook: Deze 3 regels beschermen je tegen een volgende beurscrash

De IEX Beleggersdesk sprak van een “bizar kwartaal” voor Ahold, waarbij de omzet flink steeg. Bovendien shoppen meer mensen online, waardoor vooral in de VS de online-omzet met maar liefst 127% steeg.

Ahold verhoogde de winstverwachtingen voor dit jaar en ook het interim-dividend met 67%. De retailer lijkt dus sterk uit de crisis te komen.

PostNL

Een ander bedrijf dat profiteert van online shoppen, is PostNL. In het afgelopen kwartaal had het postbedrijf zijn handen vol aan het afleveren van pakketjes. Er werd beduidend meer besteld, waardoor PostNL circa een kwart meer pakketten kon afleveren.

De resultaten uit pakketbezorging compenseerden ruimschoots voor de aanhoudende daling van briefpostbezorging. Het aandeel vond in korte tijd de weg omhoog en werd in circa een maand een kwart meer waard. 

Flow Traders

Flow Traders profiteerde misschien niet direct van de coronacrisis, maar wel indirect, door de onrust die op de financiële markten ontstond. De flitshandelaar gedijt goed in periodes waarin de beurzen op en neer gaan. En dat is precies wat de coronacrisis met de aandelenmarkten doet.

Blijft het aantal besmettingsgevallen stijgen? Moeten landen weer in lockdown? Hoe snel kunnen bedrijven herstellen van de crisis? Het zijn allemaal vragen, waarop nog geen antwoord mogelijk is. Die onzekerheid zal nog wel even boven de beurzen blijven hangen. En daar kan Flow Traders van profiteren.

De IEX Beleggersdesk sluit niet uit dat Flow dit jaar de hoogste jaarwinst in de geschiedenis van het bedrijf rapporteert. 

Just Eat Takeaway

Als we niet uiteten kunnen, dan bestellen we wel wat, moeten veel mensen gedacht hebben. Just Eat Takeaway, het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl, voerde namelijk de omzet flink op. Ineens groeide de omzet niet met lage enkele cijfers, maar met dubbele cijfers.

Voor de maanden april en mei ging het bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk om een groei van 33%, waar voorafgaand aan de crisis een groei werd gerealiseerd van slechts 2%. Ook in andere landen, zoals Duitsland en Nederland, bleek een dergelijke trend gaande. 

Lees ook: Zo belegt Bill Gates tijdens de coronacrisis

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je vrezen voor de techbubbel?

Het koersverloop van techaandelen wordt steeds grilliger. Gaat de bubbel... Lees verder ›