IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo belegt Bill Gates tijdens de coronacrisis

Microsoft-oprichter Bill Gates heeft van de coronacrisis gebruik gemaakt om afgestrafte aandelen te kopen namens zijn Bill & Melinda Gates Foundation Trust. Gates liet er geen gras over groeien en kocht in het eerste kwartaal van dit jaar flink wat aandelen op.

Meekijken over de schouders van grote ondernemers kan erg leerzaam zijn. Daarom kijken we even kort naar de namen die volgens Gates nu interessant zijn. 

Alle ballen op tech

De Gates Foundation, de grootste particuliere stichting ter wereld, kocht grote plukken Apple, Amazon.com en Twitter op. Het fonds verkocht dan weer vijf miljoen aandelen Berkshire Hathaway, het beleggingsfonds van Warren Buffett. Dit blijkt uit documenten die werden ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). De Gates Foundation liet helaas niet weten waarom uitgerekend deze aandelen werden gekocht. 

Check ook: Aandelen kopen: wanneer en hoeveel?

De Gates Foundation, die voor 40 miljard dollar aan beleggingen bezit, kocht maar liefst 60.460 aandelen Amazon.com in het afgelopen kwartaal. Het gaat om een eerste positie in het bedrijf: eind 2019 hadden de ‘Gates’ het aandeel nog niet in de portefeuille.

De keuze om in Amazon.com te beleggen heeft Bill Gates geen windeieren gelegd. Het aandeel is momenteel erg populair onder beleggers en steeg in het lopende kwartaal al grofweg 25%. Ter vergelijking: de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 won slechts 14% in dezelfde periode. 

Tijdens de coronacrisis profiteerde Amazon van het feit dat veel mensen online hun spullen kochten. Desondanks kampt het bedrijf met een flinke concurrentie op meerdere vlakken. Zo lanceert Facebook zijn eigen e-commerce platform, terwijl Apple zijn streamingdienst noemenswaardig wil uitbreiden. 

Apple

Nu we het toch over Apple hebben: daar kocht Gates zich ook in. Het fonds kocht in het afgelopen kwartaal 501.044 aandelen van de fabrikant van onder meer de iPhone en iPad. Ook het aandeel Apple trok in het lopende kwartaal met 25% flink aan. 

Apple bracht onlangs een update uit voor het besturingssysteem van de iPhone, waardoor het voor gebruikers makkelijker wordt om hun telefoon te ontgrendelen met een mondkapje op. Ook werkte Apple in de afgelopen tijd samen met Google aan ondersteuning voor corona-apps die je locatie nodig hebben. 

Het aandeel Twitter deed het zelfs nog beter dan Apple en Amazon in de afgelopen maanden met een winst van circa 33%. Sinds de coronacrisis is het aantal actieve gebruikers enorm gestegen. 

Adviezen

Wat heeft de beleggersdesk van IEX te zeggen over de aankopen van Bill & Melinda Gates? Vooral over Amazon.com lijken de analisten van IEX goed te spreken. “Amazon moet wat extra kosten maken om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Tegelijkertijd spint het bedrijf garen bij de coronacrisis vanwege de versnelling naar online”, aldus analist Paul Weeteling, die in het licht van de huidige waardering in combinatie met het marktrisico een beperkte positie in het aandeel aanbeveelt. 

Over Apple is hij wat terughoudender. De analist beschouwt de huidige waardering als fair en heeft geen interesse om tot kopen over te gaan. Op lange termijn is er net genoeg koerspotentie om stukken vast te houden, zo oordeelt hij.  

Lees ook: Hoe moet je beleggen tijdens de coronacrisis? 7 tips van experts

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

We sparen in recordtempo, maar beleggen minder dan elders in de wereld

Je geld op een bankrekening zetten is een gemiste kans, vindt Allianz. Lees verder ›