IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat te doen bij een draaiende woningmarkt?

Ondanks een forse prijsstijging van koophuizen, keert het tij op de woningmarkt, zo scheven economen van ABN Amro onlangs in een rapport. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) is van mening dat de woningmarkt draait. Hoe moet je je daarop voorbereiden als koper of als verkoper? 

Volgens ABN Amro zullen de huizenprijzen dit jaar met 6% stijgen op jaarbasis, maar voor 2021 wordt een daling van 2% verwacht. “De woningmarkt is een tanker die langzaam van koers verandert”, aldus de economen. 

Lees ook: DNB: Huizenprijzen gaan dalen

De woningmarkt timen is niet te doen en je kunt dan ook niet verwachten dat je altijd de beste koop hebt (of tegen de beste prijs verkoopt). Dit neemt niet weg dat je met de nodige vragen blijft zitten: moet je nu tot volgend jaar wachten met de aanschaf van je huis? Of moet je nog langer wachten in de hoop dat de prijzen verder gaan dalen (als ze dat al gaan doen)? 

Paar scenario's

Stel, er zijn volgend jaar inderdaad signalen dat de huizenprijzen teruglopen. Dan zijn er een paar scenario’s als je op zoek bent naar een huis. Ben je al in bezit van een huis, dan wordt het bijvoorbeeld aantrekkelijker om een duurdere woning te kopen, omdat deze in absolute zin meer in prijs zakt. 

Voorbeeld: je huis is momenteel 300.000 euro waard, maar omdat er in je regio ineens flink meer huizen te koop staan en het aantal kopers beperkt is, moet je de verkoopprijs met 10% verlagen. Je ontvangt dan geen 300.000, maar 270.000 euro, een negatief verschil van 30.000 euro dus.

Maar zie je een duurder huis in dezelfde regio van 500.000 waar er ook 10% van de prijs moet, dan betaal je 450.000 euro. Een positief verschil van 50.000 euro. Je “verliest” dus 30.000 euro, maar gaat er ook 50.000 op vooruit, waardoor je onder de streep 20.000 euro verdient.  

Maar je moet dan wel zorgen dat je je huidige huis snel kunt verkopen. Dit is niet altijd goed te timen: het kan langer duren voordat je je huis verkoopt, waardoor je mogelijk minder geld krijgt voor je woning. Het duurdere huis blijft dan buiten je budget vallen.   

Lees ook: Hier stijgen de huizenprijzen het hardst

Deze tactiek kan dus voor de nodige stress zorgen als het niet lukt om tegelijk je huis te verkopen en om vervolgens een nieuw huis aan te schaffen. 

Tijdelijke woning

Een oplossing kan zijn door een tijdelijke woning te vinden, bijvoorbeeld een huurwoning. Verkoop je woning, wacht tot de woningprijzen verder dalen, en koop dan een nieuwe woning.

Houd er uiteraard wel rekening mee dat je huur betaalt, dus dat verschil moet je dan verrekenen. Bovendien moet je in korte tijd twee keer verhuizen. 

Eerste huis

Een dalende woningmarkt is gunstig voor nieuwe kopers in de markt, want je hoeft geen huis te verkopen en hebt in die zin geen last van de daling van de huizenprijzen.

Bedenk echter wel dat de prijzen verder kunnen dalen, dus er bestaat altijd dat je het huis alsnog voor een te hoge prijs hebt gekocht. Het is daarom verstandig om een lange termijn aan te houden als je een huis koopt. 

Het is handig om alle voor- en nadelen van huisbezit op een rijtje te hebben, voordat je het besluit maakt om te kopen in een neergaande markt. Maak je niet druk over hysterische krantenkoppen en houd een lange horizon aan. Neem de tijd om tot een weloverwogen besluit te komen en bekijk goed wat je te besteden hebt.

Check ook: Hoeveel eigen geld moet je in je nieuwe woning steken?

Lees ook:

3 signalen die wijzen op terugkeer gekte huizenmarkt

De huizenprijzen zijn scherp opgelopen en volgens banken zit er nog meer... Lees verder ›