IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hier stijgen de huizenprijzen het hardst

Wie denkt dat de coronapandemie de huizenmarkt onder druk zet, heeft het mis. Tot nu toe lijkt de crisis er weinig vat op te hebben, als we afgaan op de jongste kwartaalcijfers van de NVM.

Meer dan de helft (52%) van de huizen werd boven de vraagprijs verkocht, zo meldt de makelaarsorganisatie. De gemiddelde koopwoning verwisselde voor 335.000 euro van eigenaar. Dat is 8,8% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal is de gemiddelde verkoopprijs met 2,1% gestegen. Dat is best opmerkelijk, want de coronapandemie sloeg in het tweede kwartaal fors toe. Het was niet mogelijk om met grote groepen tegelijk een woning te bezichtigen en veel mensen dreigden hun baan kwijt te raken.

Prijsstijging bij appartementen het laagst

Een tussenwoning ging voor gemiddeld 292.000 euro van de hand. Voor een appartement was dat 282.000 euro en voor een vrijstaande woning 481.000 euro.

Er zijn geen grote procentuele verschillen in prijsstijgingen tussen de diverse woningtypen: het schommelt tussen de 7,7 en 9,9% op jaarbasis.

De prijsstijging bij appartementen was het laagst. Op jaarbasis stegen de prijzen daar met 7,7%. Op kwartaalcijfers daalden ze zelfs met 1,1%. Het was daarmee het enige segment in de woningmarkt waar de prijzen niet verder opliepen.

Wel meldt de NVM dat er op jaarbasis 4% minder huizen zijn verkocht, al zat het aantal transacties ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar nog wel in de lift. Ondanks een afname van het aantal kopers, wordt er dus nog wel overboden op huizen, gelet op de prijsontwikkeling.

Veel vraag naar grotere woningen

Makelaars signaleren dat er de laatste maand veel vraag was naar grotere woningen. Het duurdere segment lijkt hiervan te profiteren. Het gaat hierbij vooral om twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. We zien dit ook in de prijsontwikkeling: van deze twee categorieën huizen stegen de prijzen relatief het hardst ten opzichte van het eerste kwartaal.

Deze huizen worden ook opvallend snel verkocht, zo blijkt uit de cijfers. De gemiddelde verkooptijd van een vrijstaande woning daalde in het tweede kwartaal op jaarbasis met 25 dagen en op kwartaalbasis met maar liefst 38 dagen. Wel staan vrijstaande huizen nog steeds langer te koop dan andere woningen: 51, tegen 28 dagen gemiddeld. Maar dat verschil is afgelopen kwartaal dus wel een stuk kleiner geworden.

Bij appartementen daalde de verkooptijd het minst hard van alle woningsegmenten: met 8,7% ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar en met 10% vergeleken met het eerste kwartaal.

Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen van de NVM, schetst nog enkele andere opvallende trends. Zo zetten senioren minder makkelijk hun woning te koop, waardoor de doorstroming stokt. Ook de verkoop van dure appartementen en huizen waar nog veel aan moet gebeuren loopt wat minder makkelijk.

Daarnaast merken NVM-makelaars dat ondernemers en zzp-ers meer moeite hebben om een hypotheek te krijgen. Overigens worden binnenkort de inkomenseisen wat versoepeld voor ondernemers die een hypotheek met NHG aanvragen en in het eerste kwartaal last hadden van een tijdelijke dip vanwege de coronapandemie.

Lees ook: Ondernemer? Met tijdelijke dip toch hypotheek met NHG

Woningen gemiddeld binnen 100 dagen verkocht

De looptijd van huizen die worden aangeboden bedraagt 98 dagen. Het is daarmee voor het eerst sinds 2002 dat een woning gemiddeld minder dan 100 dagen te koop staat. 81% van de nieuw aangeboden woningen is binnen 90 dagen verkocht.

Een potentiële koper kon uit 2,7 woningen kiezen. Dat getuigt volgens de NVM van de grootste krapte op de woningmarkt sinds het begin van deze eeuw.

Huizenprijzen stijgen minder hard in grootste steden

Het is altijd lastig om conclusies te trekken over de hele Nederlandse woningmarkt, want de regionale verschillen kunnen erg groot zijn. Dat blijkt ook uit deze kwartaalcijfers. In de vier grootste steden zijn de huizenprijzen procentueel minder hard gestegen dan het landelijk gemiddelde. Vooral in Amsterdam was de prijsstijging redelijk gematigd: 4,9% op jaarbasis. Eindhoven - de vijfde stad van ons land - lijkt de dans te ontspringen, met een prijsstijging van 9,6% ten opzichte van een jaar geleden.

De meest bescheiden prijsstijging was in Zeeuws-Vlaanderen. Daar steeg de gemiddelde verkoopprijs met slechts 0,8% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.

Zuid-Oost Groningen, Almere en Dordrecht zijn booming

Helemaal aan de andere kant van het land, in Zuid-Oost Groningen, was de grootste prijsstijging te zien: maar liefst 27,4%.

Ook Den Helder/Texel (+20,6%), Grootegast (+15,%), Almere (+14,8%), de regio Hardenberg/Raalte (+14%), Dordrecht (+13,6%), Tilburg (+12,2%), Brielle/Goeree (+11,1%) en het Gooi (+10,2%) waren in trek bij huizenkopers.

 

Vakantiehuisjes: aanbod met ruim een kwart gedaald

De NVM publiceerde ook jaarcijfers over de markt voor vakantiewoningen. Vorig jaar zijn er 4.300 recreatiewoningen verkocht. Dat zijn er 5,6% minder dan het jaar ervoor. Het beschikbre aanbod is vorig jaar met meer dan een kwart gedaald. Begin 2020 stonden er 1.900 vakantiehuizen te koop. Dat waren er een jaar eerder nog 2.600. Geïnteresseerden kunnen nu uit gemiddeld 5,3 huizen kiezen, tegen 6,8 begin 2019 en maar liefst 30 in 2012.

Gezien het krappere aanbod zouden de prijzen fors moeten oplopen, zou je zeggen. Maar dat is niet gebeurd: de prijsstijging bedroeg slechts 2,6%. De gemiddelde verkoopprijs was 152.000 euro. Dit is overigens nog wel een stuk lager dan 2008, toen voor een recreatiewoning gemiddeld 169.000 euro werd neergeteld.

Wel signaleert de NVM een tweedeling. Aan de ene kant blijft er veel vraag naar goedkope recreatiewoningen (tot een ton). Aan de andere kant nemen ook de verkopen toe in het hogere segment (boven de twee ton). Dat gaat volgens de makelaarsvereniging ten koste van het aantal verkopen in het middensegment.

Lees ook: DNB: Huizenprijzen gaan dalen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

10 geldzaken die je nog vóór 2021 moet regelen

Vergelijk zorgverzekeringen, doe dure aankopen nog deze maand, verras je... Lees verder ›