IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat mannen kunnen leren van vrouwen in geldzaken

Mannen, kijk eens over de schouder van je vrouw, zus of moeder mee als zij beleggen of andere geldzaken regelen. Daar kun je namelijk veel van leren. Dat adviseert Christine Moriarty, financieel planner in de Amerikaanse staat Vermont, op de beleggingssite MarketWatch.

Zijn vrouwen succesvoller op de beurs dan mannen? Ja, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Britse Warwick University, waarbij gedurende drie jaar bijna 3000 portefeuilles zijn bekeken. De onderzoekers concludeerden dat vrouwen jaarlijks gemiddeld 1,8% meer rendement behalen dan mannen.

Dit komt volgens hen onder andere omdat mannen vaker kiezen voor speculatieve aandelen en vrouwen vaker een langere beleggingshorizon hebben.

Vragen stellen

In haar column sluit Moriarty zich hierbij aan. Volgens haar kunnen mannen enkele wijze lessen leren van vrouwen. Vrouwen zijn bijvoorbeeld minder huiverig om vragen te stellen, terwijl je daar natuurlijk veel van kunt leren. In de VS belegt 64% van de mannen geheel op eigen houtje, zonder gebruik te maken van professioneel advies. Bij vrouwen is dat slechts 33%.

Lees ook: Fondsbeleggen? Kijk naar de prestaties op langere termijn 

Een ander pluspunt van vrouwen is dat ze wat voorzichtiger zijn. Mannen nemen vaak meer risico's. Ze hebben bijvoorbeeld gemiddeld meer creditcards dan vrouwen, handelen frequenter en hebben gemiddeld hogere schulden. Veel mannen willen graag snel geld verdienen, maar zien over het hoofd dat daar ook hogere risico's bij horen en vinden het lastig om bleeders te verkopen.

Vrouwen daarentegen zijn meer gefocust op de langere termijn. Ze handelen minder frequent dan mannen en dat scheelt natuurlijk in transactiekosten.

Impulsaankopen

Verder hebben mannen meer de neiging om geld uit te geven om anderen te imponeren. Dat kan leiden tot impulsaankopen en grotere schulden.

Vrouwen doen qua impulsaankopen niet onder voor mannen, maar geven wel minder uit per aankoop, waardoor de financiële schade beperkter blijft.

Drie basislessen

Volgens Moriarty zijn er drie belangrijke basislessen te leren van vrouwen:

  • Win advies in bij een beleggingsprofessional
  • Neem minder risico
  • Doe minder impulsaankopen en probeer sowieso minder geld uit te geven.

Omgekeerd kunnen vrouwen ook wat leren van mannen, aldus Moriarty. Toen zij in opdracht van een echtpaar een blik wierp op de beleggingsportefeuille van de man en zijn vrouw, viel haar op dat de beleggingsfondsen waarin de man belegde risicovoller waren, terwijl de vrouw defensiever belegde. Maar in combinatie waren de portefeuilles volgens Moriarty mooi in balans, qua risico/rendementsverhouding.

"Als het om geldzaken gaat, kunnen mannen en vrouwen van elkaar leren", concludeert zij dan ook.

Lees ook: Vrouwen beleggen anders - en beter - dan mannen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›