IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vrouwen beleggen anders - en beter - dan mannen

Vrouwelijke beleggers handelen minder frequent, zijn voorzichtiger en maken andere aandelenkeuzes. Dat blijkt uit onderzoek van BinckBank onder 200.000 beleggingsportefeuilles.

Mannen en vrouwen beleggen allebei een groot deel van hun vermogen in de grotere AEX-bedrijven. Bij beide partijen is Shell de grootste belegging. Maar Unilever, DSM en Philips blijken relatief meer in trek bij vrouwen, terwijl bij mannen ING, Aegon en Galapagos vaker deel uitmaken van hun portefeuille.

Ajax versus l'Oréal

Maar er zijn ook aandelen waar het verschil tussen mannen en vrouwen zeer groot is. In sommige gevallen is zelfs sprake van een - gewogen - afwijking van meer dan 100%, aldus de online broker.

Zo scoren bij mannen de volgende bedrijven opvallend hoog:

  • Voetbalclub Ajax
  • Bierbrouwer AB Inbev hoog
  • Autofabrikanten zoals Volkswagen, NIO en Ferrari

Bij vrouwelijke beleggers zijn de volgende aandelen juist bovengemiddeld in trek:

  • Farmaceutische bedrijven als Novartis en Astra Zenica
  • Chocoladefabrikant Mondelez
  • Cosmeticaconcern l’Oréal.

Hieronder vind je een overzicht van tien bekende fondsen op basis van een analyse van de 500 populairste beleggingen onder de klanten van BinckBank:

 

Vrouwen doen minder transacties

Behalve wat betreft de aandelenselectie zijn er ook genderverschillen in de beleggingsstrategie en het beleggingsgedrag.

In een eerder onderzoek van BinckBank is al gebleken dat vrouwelijke beleggers duidelijk minder actief zijn op de beurs dan mannen en minder regelmatig handelen. Gemiddeld leggen mannen jaarlijks ruim een kwart meer orders in.

... en zijn voorzichtiger

Daarnaast zijn vrouwen voorzichtiger, als wordt gekeken naar hun beleggingsprofiel. Een groter deel van de vrouwelijke beleggers valt onder de categorie 'voorzichtige/defensieve belegger', terwijl mannelijke beleggers vaker een '(zeer) speculatief' profiel hebben.

Vrouwen overtreffen mannen op de beursvloer

De grote vraag is of beleggers met hun defensievere portefeuilles en minder actieve beleggingsgedrag per saldo een hoger rendement behalen dan mannen of dat ze juist kansen missen.

Lees ook: Aandelen kopen: wanneer en hoeveel?

Volgens BinckBank is dat op basis van continu wisselende portefeuilles en transactiekosten lastig te meten. De broker verwijst naar eerdere wetenschappelijke onderzoeken, waaruit vaak naar voren komt dat vrouwen door hun andere beleggingsgedrag gemiddeld net iets succesvoller zijn met beleggen dan mannen.

Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Britse Warwick University waarbij gedurende drie jaar bijna 3000 portefeuilles zijn bekeken, dat vrouwen jaarlijks gemiddeld een 1,8% hoger rendement behalen dan mannen. Dit komt volgens de onderzoekers onder andere omdat mannen vaker kiezen voor speculatieve aandelen en vrouwen vaker een langere beleggingshorizon hebben.

Volgens BinckBank is een kwart van de beleggende klanten vrouw.

Lees ook: Hoe moet je beleggen tijdens de coronacrisis? 7 tips van experts

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit zijn de beste coronaproof aandelen op het Damrak

Welke bedrijven profiteren van de coronacrisis? Lees verder ›