IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gebruik je de auto weinig door coronacrisis? Pas op

Nu veel werknemers thuiswerken, staat een groot deel van het Nederlandse wagenpark al maandenlang nagenoeg stil. Dat je minder vaak hoeft te tanken pakt positief uit, zou je zeggen. Maar je auto lange tijd niet gebruiken kan ook leiden tot schade aan je auto, zo waarschuwt vergelijkingssite Autoverzekering.nl.

Wie voorheen dagelijks in de file stond, maar vanwege de coronacrisis nu vaak werkt aan de keukentafel, zal wel merken dat het aantal ritjes naar het benzinestation fors is afgenomen. Dat bespaart brandstofkosten en leidt tot minder CO2-uitstoot. Goed nieuws zou je zeggen. Maar dat je auto nauwelijks kilometers maakt, heeft ook een keerzijde. Je auto kan schade krijgen als deze langer dan drie weken stil staat. Denk aan een lege accu, verkleefde remmen, een verontreinigde tank en vierkante banden. 6 tips.

1. Maak geregeld een rit van minimaal 20 tot 30 minuten

Om met het goede nieuws te beginnen: het is niet nodig om elke dag je auto te gebruiken. Eén ritje van ongeveer twintig minuten per week is meestal voldoende om problemen te voorkomen. De ANWB houdt het op eens in de twee weken een rit van minimaal een half uur.

2. ... ook om de accu op te laden

Het is de nachtmerrie van elke automobilist: je stapt in de auto om naar een belangrijke afspraak te gaan, draait het contactsleuteltje om en je auto weigert dienst, omdat de accu leeg is. Toch is dat geen denkbeeldig scenario, want als je de auto lange tijd niet gebruik of alleen korte stukjes rijdt, kan de accu niet goed bijladen en loopt deze langzaam leeg. Bovendien zitten er in de auto onderdelen die altijd stroom gebruiken; ook als je niet rijdt. Denk bijvoorbeeld aan de boordcomputer.

Lees ook: Op zoek naar een auto, wasmachine of keuken? Trap niet in deze 7 verkooptrucs

Door minimaal één keer per week een rit met je auto te maken, zorg je ervoor dat de dynamo weer stroom aan de accu kan geven, waardoor deze weer wordt opgeladen. Ritten van minimaal een half uur hebben de voorkeur. Maak je alleen korte ritjes, dan heeft de accu te weinig tijd om goed op te laten.

3. Verhoog de bandenspanning

Als je auto lange tijd op dezelfde plek staat, loop je het risico dat het onderste deel van de banden afgevlakt raken. Dit worden ook wel vierkante banden genoemd. Je auto kan hierdoor gaan trillen en vaak moeten de banden dan worden vervangen.

Dit kun je voorkomen door de bandendruk te verhogen. Autoverzekering.nl adviseert om 0,5 bar meer druk in de band aan te brengen dan is voorgeschreven voor jouw auto.

4. Parkeer je auto in eerste versnelling

Een ander risico van een auto die lange tijd op de oprit staat geparkeerd, is dat de remmen vast komen te zitten. De zogeheten remschoentjes van je auto zorgen ervoor dat je auto op de handrem blijft staan. Maar ze kunnen zich hechten aan het materiaal, waardoor de remmen vast komen te zitten. Gelukkig springt de verkleving vaak los als je wegrijdt, waardoor je er geen last van hebt. Maar wil je vastzittende remmen voorkomen, zet dan je auto in de eerste versnelling in plaats van op de handrem.

5. Wees beducht voor vervuilde brandstof

Een ander risico is een verontreinigde tank, omdat de brandstof in je auto verouderd raakt. Hierdoor kan het motorvermogen afnemen en je brandstofverbruik stijgen. Ook dat is een reden om toch eens de auto te gebruiken voor een langere rit. Benzine blijft overigens wel minimaal een half jaar goed, dus veel haast om de tank leeg te maken is er niet.

6. Verwijder vogelpoep

De ANWB waarschuwt ervoor dat vogelpoep door zuren blijvende lakschade kan opleveren aan de lak. Ook insecten en boomhars kunnen flinke schade aanrichten. Laat dit niet weken of maanden zitten, maar controleer je auto hier met enige regelmaat op en verwijder het.

Check ook: Autoverzekering fors duurder geworden. Zo bespaar je op de kosten

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›