IEXGeld

Dossiers

Profiel

Autoverzekering fors duurder geworden. Zo bespaar je op de kosten

Autoverzekeraars hebben dit jaar de premies voor de WA-verzekering flink verhoogd, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Autoverzekering.nl. Zo kun je de kosten voor je verzekering drukken.

De gemiddelde automobilist betaalt nu 699,24 euro per jaar voor een WA-verzekering. Daarmee is de gemiddelde jaarpremie in twee jaar tijd met maar liefst 21,3% gestegen, aldus Autoverzekering.nl. Volgens de prijsvergelijker leveren de WA-premies voor verzekeraars minder op dan het bedrag dat zij moeten uitkeren aan consumenten. Verzekeraars proberen dit gat te dichten.

De premies voor WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekeringen daarentegen daalden afgelopen jaar licht, met respectievelijk 3,1% en 1,4%. Maar Autoverzekering.nl verwacht dat deze daling niet doorzet. Zo is het aantal autodiefstallen in de eerste jaarhelft met 10% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral relatief nieuwe auto’s moesten het ontgelden en deze zijn meestal volledig casco verzekerd.

Check ook: Zo levert je spaargeld veel meer op dan bij de bank

Gezien de oplopende kosten is het geen overbodige luxe om te kijken of het niet wat goedkoper kan. We geven je een aantal tips.

Auto ouder? Beperk de dekking

Aan een WA-verzekering ontkom je niet: deze is voor elke automobilist verplicht. Deze dekt de schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt.

Daarboven op kun nog een beperkt casco- of een volledig-casco verzekering afsluiten. Met beperkt-casco verzeker je ook schade aan je eigen auto door inbraak, diefstal, brand, storm, ruitschade, joyriding en aanrijdingen met dieren. De meest uitgebreide dekking is een allrisk verzekering. Deze dekt alle schade aan je auto; ook als die door eigen toedoen is ontstaan.

De meeste automobilisten sluiten bij de aankoop van een nieuwe auto een volledig casco-verzekering af, maar kijken er vervolgens niet meer naar om. Maar als je auto zes jaar of ouder is, kan het voordeliger uitpakken als je overstapt naar een beperkt casco-verzekering, omdat de waarde van je auto fors is gedaald.

Is je auto ouder dan tien jaar, dan volstaat een WA-verzekering vaak. De hoge premie van een allrisk verzekering weegt dan vaak niet op tegen de uitkering bij schade.

Check ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

Let wel op het woordje ‘vaak’. Heeft je auto nog steeds een forse nieuwwaarde of heb je nog een lening lopen waarmee de auto is bekostigd, dan is het misschien verstandiger om de volledig casco-verzekering te handhaven.

Ook als je weinig spaargeld hebt, maar een auto wel noodzakelijk is, moet je je nog eens achter de oren krabben. Heb je alleen een WA-verzekering en rijd je je auto total loss door eigen schuld, dan moet je uit eigen zak een nieuwe auto kopen. Is je spaarpot leeg, dan kom je in problemen.

Verhuisd? Misschien krijg je een lagere premie

De premie van je autoverzekering hangt niet alleen af van de waarde van de auto, maar ook van je woonplaats. Zijn er in jouw omgeving veel auto-inbraken of auto-ongelukken, dan gaan de premies omhoog.

Uit onderzoek van Autoverzekering.nl rolt Maastricht uit de bus als duurste provinciehoofdstad voor autoverzekeringen. Ook Den Haag, Den Bosch en nationale hoofdstad Amsterdam zijn relatief duur. In Leeuwaren, Groningen en Assen ben je gemiddeld het voordeligst uit.

Ben je verhuisd naar het hoge noorden, dan kom je misschien in aanmerking voor een lagere premie. Zelfs als je verhuist naar een ander postcodegebied kan het behoorlijk aan premie schelen.

Vergelijk elk jaar de premies…

Verzekeringspremies zijn niet in beton gegoten. Het loont dan ook om elk jaar voor je polis wordt verlengd verzekeringen met elkaar te vergelijken. Immers, de verzekeraar die vorig jaar als goedkoopste uit de bus kwam, kan inmiddels zijn ingehaald door de concurrent.

… maar staar je niet blind op kortingspercentages

Als je zonder schade rijdt, bouw je een no-claimkorting op. Deze kan oplopen tot wel 80 procent. Zo’n hoog kortingspercentage klinkt aanlokkelijk, maar uiteindelijk draait het om de prijs en niet om de korting. Er zijn verzekeraars die minder korting bieden, maar wel een lagere premie bieden dan verzekeraars die stunten met forse no claim-kortingen. Let dus bij je prijsvergelijking op het bedrag dat je moet betalen.

Schade? Overweeg deze te betalen uit eigen zak

Zoals gezegd is het aantal schadevrije jaren van grote invloed op de premie. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe hoger de korting. Maar het werkt helaas ook de andere kant op. Claim je schade die niet op een ander verhaald kan worden, dan keert de verzekeraar wel uit, maar daal je voor straf op de ladder van schadevrije jaren, waarna de premie stijgt.

Lees ook: Kleine schade aan je auto? Vergeet je verzekeraar en trek zelf de portemonnee

Het maakt hierbij niet uit of je een hoog of laag bedrag claimt. Heb je een kleine schade, dan kan het voordeliger zijn om de reparatiekosten uit eigen zak te betalen. Waar het omslagpunt precies ligt, verschilt per verzekeraar.

No claimbeschermer? Niet altijd de moeite waard

Bij sommige autoverzekeraars kun je een no-claimbeschermer afsluiten, waarmee je je indekt tegen een premieverhoging als je een keer schade claimt. Dat lijkt aantrekkelijk, maar de schade wordt wel geregistreerd in een centrale database voor schadevrije jaren. Blijf je bij je huidige verzekeraar, dan heb je daar geen last van. Maar wil je overstappen, dan kun je alsnog worden geconfronteerd met een hogere premie. Houd hier rekening mee voor je zo’n extra dekking afsluit.

Heb je veel schadevrije jaren opgebouwd, dan heeft een schadeclaim vaak geen invloed op de premie. Het aantal schadevrije jaren daalt wel, maar de premie blijft vaak ongewijzigd. In dat geval is een no-claimbeschermer zonde van het geld.

Lees ook: Boete uit het buitenland? In de prullenbak gooien is riskant

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›