IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo kun je het valutarisico bij ETF’s beperken

Als je indextrackers koopt die bijvoorbeeld Amerikaanse of Britse bedrijven volgen, kun je te maken krijgen met een valutarisico. Dit kan goed uitpakken, maar het kan ook de waarde van je ETF flink drukken. Hoe kun je dit valutarisico beperken?

Er zijn een paar opties om de blootstelling aan valutaschommelingen te beperken.

1. Valutarisico ontwijken

Een open deur, maar het heeft bepaalde voordelen als je een portefeuille opbouwt rond je eigen valuta in plaats van te investeren in bijvoorbeeld Britse aandelen of Amerikaanse obligaties. Het overduidelijke nadeel hiervan is uiteraard dat je portefeuille minder gespreid is, zeker gezien de zware weging van bijvoorbeeld technologiefondsen in de Nasdaq-index en financials, energie en consumentengoederen in de FTSE 100. 

Check ook: 5 opmerkelijke feitjes over indexbeleggen

Grote Britse ondernemingen als HSBC en Royal Dutch Shell verdienen evenwel het grootste deel van de omzet in het buitenland. Circa 75% van de winsten van bedrijven die genoteerd staan aan de FTSE 100 wordt gerealiseerd in het buitenland. Dat betekent dat de ondernemingen zelf ook een valutarisico lopen. Wanneer het pond dan bijvoorbeeld in waarde daalt, dan worden de winsten in ponden meer, hetgeen de aandelenwaarde van deze bedrijven goed zal doen en daarmee positief is voor het rendement op een FTSE 100-ETF. 

En het omgekeerde geldt uiteraard ook, niet alleen voor de bedrijfswinsten maar ook voor je dividend. In dat opzicht kan het bijvoorbeeld goed zijn om niet een FTSE 100-ETF te nemen, maar eentje die de FTSE 250 volgt. Deze bedrijven halen doorgaans de meeste winst uit eigen land.

2. Currency-hedged ETF's

De zogenoemde Currency-hedged ETF’s zijn een zeer goedkope en makkelijke manier om je valutarisico te neutraliseren. Deze indextrackers gebruiken bepaalde financiële contracten om de effecten van wisselkoerseffecten te beperken. De hefboom die wordt gebruikt is dan een soort verzekering, waarmee je gedekt bent tegen een daling van de wisselkoersen.

Tegelijk verdien je er ook niet aan als buitenlandse valuta wél meer waard worden. Je kunt immers niet alles hebben. Door een Currency-hedged ETF kun je grofweg hetzelfde rendement maken als een lokale belegger, maar het zal nooit één op één zijn.

3. Diversiteit

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: spreiding is enorm belangrijk. Zorg niet alleen voor een spreiding van aandelen en obligaties, maar ook van verschillende valuta.

Lees ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Vooral ook omdat valuta soms ook als veilige haven worden gezien, bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of de yen. Deze munten bewegen zich vaak in tegengestelde richting van de aandelenkoersen. Staan beurzen wereldwijd onder druk, dan komt dit de dollar en yen vaak ten goede. Als je Amerikaanse aandelen een flinke duikeling maken, dan kan de dollar nog een deel van de klap opvangen.

4. Niet volledig 'hedgen'

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om valutarisico's niet volledig af te dekken, zoals de Currency-hedged ETF’s dat doen, maar slechts gedeeltelijk. Zo kun je toch nog een beetje profiteren van mogelijke valutasprongen.

Heb je een lange horizon, dan wordt vaak geadviseerd om wat valutarisico toe te laten in je aandelenportefeuille, terwijl je deze risico's in je obligatieportefeuille probeert te beperken.

Lees ook: Zo ontcijfer je ETF-namen