IEXGeld

Dossiers

Profiel

7 tips om je energierekening te verlagen

Veel consumenten gaan vanaf vandaag minder betalen voor stroom en gas. Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar er zijn nog meer maatregelen die je kunt nemen om de energierekening te verlagen. We zetten er zeven voor je op een rij.

Twee keer per jaar passen energieleveranciers de variabele leveringstarieven aan: op 1 januari en 1 juli. De wijziging die vandaag is ingevoerd is goed nieuws voor consumenten met een variabel energiecontract. Volgens de Vereniging Eigen Huis levert deze aanpassing een gemiddeld huishouden (met een jaarverbruik van 3.500 kilowattuur stroom en 1.500 kuub gas) een besparing op van ruim 100 euro op jaarbasis.

Dat de tarieven omlaag gaan, is niet zo verwonderlijk. Omdat er sprake is van een overschot aan olie, terwijl de vraag vanwege de crisis lager is dan normaal, staan de energieprijzen onder druk. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Toch kun je met enkele slimme ingrepen de energienota nog verder omlaag brengen. We zetten zeven opties voor je op een rij.

1. Stap over naar een vast contract

Variabele energiecontracten zijn vaak duurder dan vaste contracten waarbij je de leveringstarieven voor één of drie jaar vastlegt. Door je langere tijd aan een energieleverancier te verbinden, kun je vaak een aantrekkelijke korting bedingen ten opzichte van een variabel contract.

Bedenk wel dat als de energieprijzen dalen, je daar niet direct van profiteert als je een langjarig contract hebt afgesloten. Omgekeerd kun je bij oplopende energieprijzen wel langere tijd gebruik maken van het lagere tarief.

2. Shoppen loont

Veel consumenten maken energiebedrijven letterlijk slapend rijk. Ze kiezen voor een jaarcontract met een een aantrekkelijk actietarief en kijken er vervolgens niet meer naar om. Na dat jaar wordt het contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Deze zijn, zoals aangegeven, vaak een stuk prijziger.

Het loont daarom de moeite om na dat jaar aanbiedingen van verzekeraars met elkaar te vergelijken; bijvoorbeeld via een energievergelijkingssite. Hiermee kun je soms wel enkele honderden euro's per jaar besparen, want energieleveranciers stunten vaak met prijzen om jou binnenboord te krijgen. Jaarcontracten zijn vaak gunstiger dan contracten voor nóg langere tijd, omdat je dan elk jaar kunt speuren naar de beste aanbieding.

Neem alleen al de verschillen in de tarieven die per 1 juli zijn doorgevoerd. Volgens de Vereniging Eigen Huis besparen klanten van Essent met een variabel energiecontract gemiddeld 74 euro per jaar. Bij Vattenfall is dat 112 euro en bij Eneco zelfs 158 euro.

Overstappen naar een andere energieleverancier zet overigens alleen zoden aan de dijk als je vaste contract afloopt of als je een variabel contract voor onbepaalde tijd hebt. Heb je pas onlangs een contract voor langere tijd afgesloten, dan is het meestal voordeliger om de rit uit te zitten. Anders moet je een opzegboete betalen, die vaak een stuk hoger is dan het voordeel dat je krijgt door te switchen naar de concurrent.

3. Isoleer je huis of plaats zonnepanelen

Een andere mogelijkheid om je energierekening fors te verlagen is door minder energie te verbruiken of zelf energie op te wekken. Je woning isoleren kan daarbij helpen. Met woningisolatie of de aanschaf van zonnepanelen zijn rendementen te behalen waar spaargeld bij verbleekt. Volgens Milieu Centraal levert spouwmuurisolatie hetzelfde rendement op als een spaarrekening met 11% rente.

Dak- en vloerisolatie levert een rendement op van circa 8% per jaar. En laat je HR++ glas of zonnepanelen plaatsen, dan kun je gemiddeld rekenen op een rendement van 6%. Bij zonnepanelen kun je ook nog eens de BTW (21% van de aanschafprijs en installatiekosten) terugvragen bij de Belastingdienst.

Lees ook: Klimaatakkoord: dit ga jij ervan merken

Bedenk wel dat de kost voor de baat uit gaat en je het geld kwijt bent als je deze investeringen doet. Kies daarom alleen voor woningisolatie of zonnepanelen als je het geld langere tijd kunt missen.

4. Vervang oude gloeilampen door led

Verder kun je oude lampen vervangen door ledverlichting. Volgens Milieu Centraal is een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt deze 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Dit levert naar 15 jaar een besparing op van 70 euro per lamp:


5. Vervang oude huishoudelijke apparaten

Moderne apparaten gebruiken minder energie dan oudere. Het pakt vaak per saldo voordeliger uit als je koelkasten of vriezers van voor 2005 vervangt door nieuwe exemplaren.

Kies dan wel voor energielabel A+++, zo adviseert Milieu Centraal. Veel consumenten denken ten onrechte dat een apparaat met label A of A+ ook heel zuinig is, maar bij veel koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines is A+ het slechtste label op de markt, omdat lagere labels niet meer in de handel mogen zijn.

Verder is het natuurlijk belangrijk om apparaten efficiënt te gebruiken. Je gebruikt bijvoorbeeld minder energie als je één keer wast met een volle trommel dan twee keer een halve lading. Was bovendien niet op een te hoge temperatuur.

6. Hang je telefoon niet continu aan het stroom

Het energieverbruik loopt ongemerkt fors op door laptops en smartphones die de hele dag opladen. Dat is natuurlijk zonde van het geld en slecht voor het milieu. Laad je devices daarom alleen op als het nodig is en vergeet ook niet om tussendoor de stekker uit het stopcontact te halen, want adapters gebruiken ook stroom als er geen telefoon op is aangesloten.

7. Zet apparaten helemaal uit

Volgens Milieu Centraal is een huishouden per jaar circa 100 euro (450 kWh) per jaar kwijt aan standby-verbruik. Je kunt tientallen euro's besparen door de apparaten helemaal uit te zetten, in plaats van ze op standby te laten staan.

Lees ook: Woningisolatie en zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›