IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 dingen die je moet weten over defaults bij crowdfunding

Als je wilt investeren via crowdfunding, kom je vaak het woord ‘defaults’ tegen. Wat betekent dit eigenlijk? En wat gebeurt er als je ermee te maken krijgt? Wij leggen uit wat je moet weten over defaults bij crowdfunding.

1. Wat zijn defaults? 

Stel je verstrekt een lening aan een ondernemer via crowdfunding, maar na een tijdje blijkt dat de zaken niet zo goed gaan en dat de lening niet meer afbetaald kan worden. In zo’n situatie kan er gesproken worden van een default. Een kredietnemer kan in dit geval de beloofde betalingen niet meer nakomen. Dat betekent dat jij als investeerder (een deel) van je geld kwijt bent en ook geen rente meer ontvangt. 

2. Komt het vaak voor? 

Steeds meer platformen bieden inzicht in hun statistieken, waaronder het gemiddelde aantal defaults. Van alle crowdfundingleningen die je op crowdfundingplatforms kunt vinden, gaat gemiddeld een beperkt aantal leningen in default.

Uit onderzoek van Fundwijzer blijkt dat het vaker projecten met een hogere risicoclassificatie zijn die in default raken. Daarnaast wijst het onderzoek uit dat betalingsproblemen zich vaak niet al te lang na het aangaan van de lening voordoen. 85% van de geregistreerde defaults is ontstaan voordat de aflossing van de lening op de helft is, waarvan ruim 25% zelfs binnen het eerste jaar.

3. Is dit erg? 

Uiteraard zit niemand erop te wachten dat een ondernemer zijn verplichtingen niet meer nakomt. Je loopt immers rendement mis en bent in sommige gevallen (een deel van) je inleg kwijt.

Toch hoeft het geen grote ramp te zijn als je een keer te maken krijgt met een faillissement, zeker niet als je een gespreide portefeuille hebt. Cijfers van Crowdfundmarkt laten zien dat een investeerder via crowdfunding maximaal 20%, dus twee op de tien keer, defaults kan verwerken in zijn of haar portefeuille om toch een positief totaalrendement over te houden.

Daarbij geldt: hoe langer een onderneming levensvatbaar blijft, des te meer uitkeringen je ontvangt en hoe kleiner je verlies uiteindelijk is, mocht het bedrijf niet meer aan de maandelijkse betalingen kunnen voldoen.  

4. Hoe kun je de kans op defaults verkleinen? 

Spreiding van je portefeuille is enorm belangrijk. Investeer via meerdere crowdfundingplatformen in projecten met diverse risicocategorieën (lees: aangeboden rentes), looptijden van de leningen, branches en leeftijden van de onderneming. 

5. Wat doen platforms om de kans op defaults te verkleinen? 

Veel platforms doen er alles aan om de kans op defaults flink te verkleinen, mede door middel van een uitgebreide kredietbeoordeling. Onder meer jaarverslagen, bedrijfsplannen en aangiftes worden doorgespit om een kredietnemer te beoordelen. Geregeld schakelen platformen hier speciale kredietbureaus voor in, die vervolgens een kredietscore afgeven. Ook wordt er gekeken of er bepaalde zekerheden afgegeven kunnen worden.

Op basis daarvan wordt een risicoprofiel opgesteld. Zijn de risico’s te hoog? Dan zullen platformen vermoedelijk afzien van een verdere samenwerking met de aanvrager van de lening. Sommige platforms werken met coaches, die de ondernemer gedurende de looptijd van een crowdfundingproject bijstaan.  

Check ook: De 10 grootste crowdfund-blunders

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je nog wel in China beleggen?

De koersen van Chinese bedrijven zijn flink gekelderd. Vormt dat een koo... Lees verder ›