IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wintersport: zo ben je goed verzekerd

Als je gaat skiën is een ongeluk zo gebeurd. De kosten kunnen dan behoorlijk oplopen. Helaas wordt niet alles automatisch gedekt door je zorgverzekering. Bijverzekeren is daarom een must. Hier moet je op letten.

Vorig wintersportseizoen (van december 2018 tot en met begin maart 2019) kreeg alarmcentrale Eurocross 1.100 hulpvragen van wintersporters in nood. Dat komt neer op ongeveer twaalf meldingen per dag. Ten opzichte van het aantal wintersporters is dat niet veel. Maar als jij een van de ongelukkigen bent, kun je behalve met ernstig letsel ook met een flinke rekening worden geconfronteerd.

Zo kost een reddingsoperatie met een 'banaan' of sneeuwscooter circa 500 euro en een helicoptervlucht naar het ziekenhuis zelfs meer dan 2.000 euro. In veel wintersportoorden staan klinieken waar de kosten voor medische zorg een stuk hoger zijn dan hier.

De kans is groot dat lang niet alles door je basispolis wordt vergoed. Daarom is het belangrijk om je goed te verzekeren. Waar moet je op letten?

30% van de patiënten moest met een ambulance of aangepaste taxi naar huis. Zo'n privérit loopt behoorlijk in de papieren.

Zorgverzekering dekt niet alles

Je basispolis dekt alle onvoorziene, noodzakelijke ziektekosten in het buitenland, zoals een bezoek aan een arts, voorgeschreven medicijnen, een ziekenhuisopname, ambulancevervoer, operaties en andere noodzakelijke behandelingen.

Maar hier zit wel een addertje onder het gras. De verzekeraar gaat uit van het Nederlandse tarief. Ga je naar een land waar de medische zorg duurder is dan hier, dan moet je het verschil zelf bijbetalen als je je niet aanvullend hebt verzekerd. Aangezien in Oostenrijk en Zwitserland de zorg doorgaans duurder is dan in Nederland, kan dit behoorlijk in de papieren lopen.

Ook de kosten voor reddingsoperaties in de bergen worden niet standaard vergoed door de basisverzekering.

Wil je niet zelf opdraaien voor deze kosten, kies dan voor een reisverzekering met wintersportdekking. Deze vergoedt ook de kosten voor repatriëring naar Nederland met een gewone lijnvlucht of met een ligtaxi.

Check ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

Een andere optie is een aanvullende ziektekostenverzekering die de kosten van medische zorg in het buitenland vergoedt. Loop wel even de polisvoorwaarden door. Sommige verzekeraars vergoeden alle medische kosten, terwijl andere partijen de dekking hebben begrensd. In het laatste geval loop je het risico dat je alsnog moet bijbetalen.

Vergeet niet je bagage te verzekeren

Behalve medische kosten zijn er nog meer schadeposten waarmee je tijdens je vakantie kunt worden geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan gemiste skilessen en de skipas die je niet meer kunt gebruiken als je je been breekt. Of aan de huur van vervangende ski’s als jouw eigen ski’s zijn gestolen.

Het is daarom verstandig om je ook tegen deze zaken te verzekeren. Dat kan met een reisverzekering met wintersportdekking. Je moet dit zien als een soort upgrade van je normale reisverzekering, waarbij de zaken waarvoor je normaal bent verzekerd ook zijn gedekt als je op wintersport bent. Heb je een reisverzekering met dekking voor zowel schade en verlies van je bagage als medische kosten, dan worden deze kosten ook tijdens je skivakantie vergoed als je een wintersportdekking neemt.

Het loont wel de moeite om verzekeringen met elkaar te vergelijken, want de verschillen in dekking voor verloren bagage zijn erg groot. Het kan wel oplopen tot 3.000 euro.

Vaker op reis? Overweeg een doorlopende reisverzekering

Het voordeel van een kortlopende reisverzekering is dat je een lagere premie betaalt dan voor een verzekering die het hele jaar door dekking biedt. Je verzekert je immers alleen voor de duur van je reis.

Ga je echter naast je wintersportvakantie ook nog op zomervakantie en wellicht nog een weekendje weg? Dan is de doorlopende reisverzekering vaak voordeliger.

Bij sommige doorlopende reisverzekeringen is de wintersportdekking automatisch inbegrepen. Bij andere verzekeringen moet je deze los afsluiten. Bekijk dus goed je polisvoorwaarden.

Wees alert bij off-piste skiën

Ski je ook weleens buiten de piste? Wees dan alert. Volgens vergelijkingssite Independer vervalt bij ruim de helft van de reisverzekeringen de wintersportdekking als je off-piste gaat skiën of snowboarden. Krijg je buiten de piste een ongeluk, dan moet je zelf voor de kosten opdraaien.

Ongeveer een derde van de verzekeraars biedt wel dekking, maar deze is vaak beperkt en er gelden bovendien extra voorbeelden. Je bent dan bijvoorbeeld alleen verzekerd als je skiet onder begeleiding van een gecertificeerd skileraar of gids. Of de verzekeraar keert alleen uit als je geen waarschuwingsborden voor lawinegevaar hebt genegeerd.

Ook extreme wintersporten, zoals paraskiën, bobsleeën, tiefscheeskiën en buckelskiën vallen vaak buiten de dekking.

Ben je wat avontuurlijker ingesteld, wees hier dan alert op.

Kies ook een aansprakelijkheidsverzekering

Met alleen een dekking voor bagage en medische kosten ben je er nog niet. Als je een ongeluk op de piste hebt veroorzaakt, loop je het risico dat je aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele letselschade bij de ander. Deze kosten worden niet gedekt door een reisverzekering met wintersportdekking, maar kunnen wel enorm oplopen: soms wel boven een ton. Zorg er daarom voor dat je ook een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt.

Neem je Europese zorgpas mee

Ga je op wintersportvakantie naar een ander EU-land, Noorwegen of Zwitserland, vraag dan bij je zorgverzekeraar voor elk gezinslid een European Health Insurance Card (EHIC) aan. Dit is een Europese zorgverzekeringspas, waarmee je aantoont dat je bent verzekerd tegen ziektekosten. De kosten kunnen dan rechtstreeks op de zorgverzekeraar worden verhaald. Deze pas is gratis.

Heb je zo'n pas niet, dan is de kans groot dat je alle zorgkosten moet voorschieten, want ziekenhuizen accepteren een gewone zorgpas niet.

Overigens hebben veel verzekeraars inmiddels standaard de EHIC-standaard afgedrukt op de achterkant van de zorgpas. In dat geval hoef je geen aparte pas aan te vragen.

Lees ook: Ziek op vakantie? Zo voorkom je een forse rekening achteraf

 

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›